
H Fed έτοιμη να διασύρει κάθε ηθική και αξία…
Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν η επιθετική νομισματική αυστηροποίηση της Fed οδήγησε σε μια ξαφνική, καταστροφική "αναβίωση της κρίσης" (repocalypse), υπήρξε μια σύντομη περίοδος κατά την οποία τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο, όπως τα Citadel, Millennium και Balyasny, που είχαν εκτεθεί σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε basis trades, έφτασαν στα όρια της κατάρρευσης.
Μερικούς μήνες αργότερα, όταν τα ίδια hedge funds χτυπήθηκαν από την κρίση της covid, τα πράγματα έφτασαν σε ένα σημείο καμπής, και αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Fed να εγχύσει τρισεκατομμύρια στην αγορά, απελευθερώνοντας ένα τεράστιο QE άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είχε καταρρεύσει σίγουρα, όπως παραδέχτηκε το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται πως hedge funds όπως τα Millennium, Citadel και Point 72 δεν ήταν μόνο ενεργά στην αγορά repo, αλλά επίσης και τα πιο «heavily leveraged multi-strat funds» στον κόσμο, παίρνοντας περίπου 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά AUM, με τη μόχλευση να φτάνει έως και 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως υπενθυμίζει ο CEO της Morgan Creek, Mark Yusko, αυτήν τη φορά δεν διασώθηκαν οι τράπεζες, αλλά τα πάσης φύσεως υπερμοχλευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Ο Yusko, ο οποίος μπορεί να έχει ξεχάσει ότι η αρχική διάσωση της Fed δεν αφορούσε μια τράπεζα, αλλά ένα εξαιρετικά μοχλευμένο hedge fund (LTCM), είπε ότι υποστήριζε την παρέμβαση της Fed, αλλά πρόσθεσε ότι τα hedge fund έχουν γίνει πολύ μεγάλα με το να δανείζονται πάρα πολλά.
Επρόκειτο λοιπόν για μια διάσωση, αλλά μια διάσωση που πραγματοποιήθηκε υπό την κάλυψη της κρίσης Covid, όταν τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Fed από κοινού έβαλαν δεκάδες τρισεκατομμύρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία, χωρίς την οποία τα μεγαλύτερα hedge funds των ΗΠΑ δεν θα υπήρχαν πια.
Δυστυχώς, στα σχεδόν έξι χρόνια από την πρώτη κατάρρευση του basis trade... τίποτα δεν έχει αλλάξει.
(Οι βασικές συναλλαγές είναι μια στρατηγική χρηματοοικονομικών συναλλαγών… Ο επενδυτής προσπαθεί να βγάλει χρήματα από την αγορά ενός συγκεκριμένου χρηματοοικονομικού μέσου ή εμπορεύματος και την πώληση του σχετικού παραγώγου.)
Η επόμενη διάσωση
Αναφέρουμε όλα αυτά γιατί έχει η ώρα για την επόμενη διάσωση των hedge funds από τη Fed.
Το Bloomberg αναφέρει ότι μια ομάδα χρηματοοικονομικών ειδικών συμβούλεψε τη Fed να δημιουργήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα που θα έκλεινε τα υπερμοχλευμένων trades των hedge fund, «σε περίπτωση κρίσης στην αγορά ομολόγων των 29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια σφοδρή αποδιάρθρωση των περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων arbitrage στοιχημάτων των hedge funds δεν θα επηρεάσει μόνο την αγορά ομολόγων, αλλά και άλλες αγορές, «απαιτώντας παρέμβαση της Fed για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ το έκανε αυτό τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της κορωνοκρίσης, προχώρησε σε μαζικές αγορές αμερικανικών ομολόγων, της τάξεως των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα μερικών εβδομάδων.
Άρα, εύλογα θα σκεφτεί κανείς πως, επειδή η Fed αδυνατεί να ρυθμίσει μερικούς hedge fund managers περιορίζοντάς τους, η επόμενη προφανής ενέργεια είναι να προετοιμάσει τρισεκατομμύρια κεφάλαια, χρήματα που έχουν αντληθεί από τσέπες φορολογουμένων, για μια ακόμη τεράστια διάσωση, απλώς για να συνεχίσουν κάποιοι να είναι δισεκατομμυριούχοι.
Για όσους αναρωτιούνται ποιοι είναι πίσω από αυτά τα basis trades, μοιραζόμαστε ένα γράφημα για τη μόχλευση των hedge funds μεταξύ των 6 μεγαλύτερων multi-strat funds, τα οποία είναι γνωστά ότι συμμετέχουν επιθετικά σε basis trades.
Όπως φαίνεται παρακάτω, το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο των «Μεγάλων 6» multi-strats - Millennium, Citadel, Balyasny, Point72, ExodusPoint και Lighthouse – αγγίζει το ποσό ρεκόρ του 1,5 τρισεκ. δολ. (αύξηση 300 δισεκατομμυρίων από το προηγούμενο έτος).
Αυτό που είναι πολύ πιο τρομακτικό είναι ότι ο μέσος κανονιστικός δείκτης μόχλευσης, ή το κλάσμα κανονιστικών assets (δηλαδή, leveraged exposure) προς τα assets under management (ή το πραγματικό, απτό κεφάλαιο), έχει αυξηθεί στο 7,8x από 6,3x πριν από έναν χρόνο!
Και για όσους αναρωτιούνται γιατί μια έκρηξη στην αγορά basis trade των 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων θα απαιτούσε μια διάσωση από τη Fed, είναι γιατί το inherent leverage στο να πάρει κανείς long cash και να shortάρει futures κυμαίνεται γύρω από το 20x, σύμφωνα με την Επιτροπή Συμβουλευτικής Δανεισμού Υπουργείου Οικονομικών...
Σχέδια για νέα διάσωση
Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και κινδύνων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για ένα νέο σχέδιο διάσωσης των hedge funds.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μία από τις προτάσεις που εξετάζονται αφορά αγορές ομολόγων με αντιστάθμιση κινδύνου, όπως αναλύεται σε έγγραφο του Brookings Institution, το οποίο συνυπογράφουν οι Anil Kashyap (Πανεπιστήμιο του Σικάγο), Jeremy Stein (πρώην κυβερνήτης της Fed και καθηγητής στο Χάρβαρντ), Jonathan Wallen (Harvard Business School) και Joshua Younger (Πανεπιστήμιο Κολούμπια).
«Αν η Fed σκεφτεί να παρέμβει ξανά, θα ήταν προτιμότερο να το κάνει με ένα αντισταθμισμένο σχέδιο», δήλωσε ο Stein κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης.
Οι συγγραφείς τονίζουν πως η συγκεκριμένη προσέγγιση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα της Fed.
Όπως καταγράφει το Bloomberg, ο βασικός κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπιστεί αφορά τη στρατηγική του "basis trade", βάσει της οποίας hedge funds επιχειρούν να αποκομίσουν κέρδη από τις μικρές διαφορές τιμών μεταξύ κρατικών ομολόγων (Treasuries) και των αντίστοιχων παραγώγων τους (futures).
Ο Kashyap επισήμανε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά συγκεντρωμένη δραστηριότητα, στην οποία συμμετέχουν λιγότερο από δέκα hedge funds.
Αν τα hedge funds να χρειαστεί να κλείσουν μαζικά αυτές τις θέσεις, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Μάρτιο του 2020, υπάρχει κίνδυνος παράλυσης της αγοράς ομολόγων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2020 η Fed παρενέβη για να στηρίξει το σύστημα, όταν το συνολικό μέγεθος των basis trades ήταν περίπου 500 δισ. δολάρια — το μισό από το σημερινό μέγεθος αυτής της δραστηριότητας.
Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι η Fed θα μπορούσε να ανακουφίσει την πίεση στους dealers αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και αντισταθμίζοντας πλήρως αυτές τις αγορές με αντίστοιχες πωλήσεις futures.
Η ηθική διάσταση
Όμως, όπως παραδέχεται το ίδιο το έγγραφο, ένα τέτοιο σχέδιο εγείρει σοβαρά ζητήματα, όπως ο ηθικός κίνδυνος ("moral hazard").
Η προοπτική διάσωσης των hedge funds, όπως συνέβη το 1998 με το LTCM, το 2019 με την κρίση στη διατραπεζική αγορά repos και το 2020 με την πανδημία, μπορεί να ενθαρρύνει ακόμη μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνων.
Ο Stein υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «μηδενικός ηθικός κίνδυνος», καθώς η Fed έχει ήδη δημιουργήσει προηγούμενο με τις άμεσες αγορές ομολόγων.
Επιπλέον, τέτοιες αγορές μειώνουν τη διαθέσιμη διάρκεια των ομολόγων στην αγορά, καθώς η Fed απορροφά τίτλους που ωριμάζουν, δημιουργώντας ρευστότητα με βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη διάκριση μεταξύ νομισματικής πολιτικής και μέτρων σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Επιπλέον, το κόστος των μαζικών αγορών Treasuries (κρατικών ομολόγων) από τη Fed αντικατοπτρίζεται και στη μείωση των χρηματικών επιστροφών της κεντρικής τράπεζας προς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ενδεικτικό είναι ότι η Fed εξακολουθεί να «ξετυλίγει» τις αγορές ομολόγων της περιόδου 2020-2022 — την ίδια περίοδο που διέσωσε τα hedge funds.
Το QE ως εργαλείο διάσωσης
Ο Kashyap παραδέχτηκε ότι η απλή αγορά ομολόγων μοιάζει με ποσοτική χαλάρωση (QE) και επηρεάζει το ασφάλιστρο κινδύνου ("term premium"), δηλαδή την επιπλέον απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν μακροπρόθεσμους τίτλους.
Ωστόσο, επισήμανε ότι η νέα προσέγγιση θα ήταν αυτο-ρευστοποιήσιμη, περιορίζοντας την ανάγκη για μελλοντικές πωλήσεις ομολόγων ή νέους γύρους αυστηροποίησης (quantitative tightening).
Παρ’ όλα αυτά, όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση (και το ερώτημα δεν είναι «αν» αλλά «πότε»), η Fed πιθανότατα θα στραφεί ξανά στο QE.
Η ιδέα ότι μια «αντισταθμισμένη» επέμβαση θα έχει την ίδια ισχύ την ώρα που οι μετοχές θα καταγράφουν πτώσεις 10% ημερησίως, φαντάζει μη ρεαλιστική.
Στα όρια της νομιμότητας
Οι συντάκτες της μελέτης προσπαθούν να παρουσιάσουν την πρόταση ως επέκταση των σημερινών ανοικτών αγορών της Fed, συγκρίνοντάς την με τις υπάρχουσες πράξεις repos.
Υποστηρίζουν ότι τα basis trades περιλαμβάνουν αγορά στο παρόν και πώληση στο μέλλον, καθιστώντας τις παρόμοιες με τα repos, με διαφορά ότι εμπλέκονται διαφορετικοί αντισυμβαλλόμενοι.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: οι πράξεις repos χρησιμοποιούνται από ολόκληρη την αγορά, ενώ τα basis trades είναι μια εξειδικευμένη στρατηγική λίγων hedge funds, που λειτουργούν σαν να μαζεύουν «φραγκοδίφραγκα μπροστά από οδοστρωτήρες».
Αν τελικά αυτή η στρατηγική καταρρεύσει, η πρόταση ουσιαστικά θέτει τους Αμερικανούς φορολογούμενους στη θέση του εγγυητή για τις απώλειες αυτών των funds.
Οι συντάκτες αναγνωρίζουν ότι η νομιμότητα ενός τέτοιου μηχανισμού «είναι ένα σημαντικό ερώτημα, αλλά εκτός του πεδίου της παρούσας ανάλυσης».
Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές έχουν προτείνει διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς κρατικών ομολόγων, όπως αλλαγές στους τραπεζικούς κανονισμούς, η δημιουργία ενός «Standing Repo Facility» για άμεσο δανεισμό σε hedge funds και η επιβολή ελάχιστων περιθωρίων ασφαλείας (margin requirements) για πράξεις repos.
Παράλληλα, από τις 31 Δεκεμβρίου 2026 θα τεθεί σε ισχύ υποχρεωτικός κεντρικός συμψηφισμός (clearing) στις συναλλαγές repos και Treasuries.
Ο Stein κατέληξε με μια προειδοποίηση: «Τα hedge funds βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, όπου μια μικρή μεταβολή στις συνθήκες της αγοράς θα μπορούσε να τα οδηγήσει σε κατάρρευση».
Όμως, όπως εύστοχα επισημαίνει το Bloomberg, όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν—και το πιθανότερο είναι ότι θα τα ξαναδούμε στο μέλλον.
www.bankingnews.gr
Μερικούς μήνες αργότερα, όταν τα ίδια hedge funds χτυπήθηκαν από την κρίση της covid, τα πράγματα έφτασαν σε ένα σημείο καμπής, και αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Fed να εγχύσει τρισεκατομμύρια στην αγορά, απελευθερώνοντας ένα τεράστιο QE άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είχε καταρρεύσει σίγουρα, όπως παραδέχτηκε το Bloomberg.
Υπενθυμίζεται πως hedge funds όπως τα Millennium, Citadel και Point 72 δεν ήταν μόνο ενεργά στην αγορά repo, αλλά επίσης και τα πιο «heavily leveraged multi-strat funds» στον κόσμο, παίρνοντας περίπου 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά AUM, με τη μόχλευση να φτάνει έως και 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως υπενθυμίζει ο CEO της Morgan Creek, Mark Yusko, αυτήν τη φορά δεν διασώθηκαν οι τράπεζες, αλλά τα πάσης φύσεως υπερμοχλευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Ο Yusko, ο οποίος μπορεί να έχει ξεχάσει ότι η αρχική διάσωση της Fed δεν αφορούσε μια τράπεζα, αλλά ένα εξαιρετικά μοχλευμένο hedge fund (LTCM), είπε ότι υποστήριζε την παρέμβαση της Fed, αλλά πρόσθεσε ότι τα hedge fund έχουν γίνει πολύ μεγάλα με το να δανείζονται πάρα πολλά.
Επρόκειτο λοιπόν για μια διάσωση, αλλά μια διάσωση που πραγματοποιήθηκε υπό την κάλυψη της κρίσης Covid, όταν τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Fed από κοινού έβαλαν δεκάδες τρισεκατομμύρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία, χωρίς την οποία τα μεγαλύτερα hedge funds των ΗΠΑ δεν θα υπήρχαν πια.
Δυστυχώς, στα σχεδόν έξι χρόνια από την πρώτη κατάρρευση του basis trade... τίποτα δεν έχει αλλάξει.
(Οι βασικές συναλλαγές είναι μια στρατηγική χρηματοοικονομικών συναλλαγών… Ο επενδυτής προσπαθεί να βγάλει χρήματα από την αγορά ενός συγκεκριμένου χρηματοοικονομικού μέσου ή εμπορεύματος και την πώληση του σχετικού παραγώγου.)
Η επόμενη διάσωση
Αναφέρουμε όλα αυτά γιατί έχει η ώρα για την επόμενη διάσωση των hedge funds από τη Fed.
Το Bloomberg αναφέρει ότι μια ομάδα χρηματοοικονομικών ειδικών συμβούλεψε τη Fed να δημιουργήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα που θα έκλεινε τα υπερμοχλευμένων trades των hedge fund, «σε περίπτωση κρίσης στην αγορά ομολόγων των 29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια σφοδρή αποδιάρθρωση των περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων arbitrage στοιχημάτων των hedge funds δεν θα επηρεάσει μόνο την αγορά ομολόγων, αλλά και άλλες αγορές, «απαιτώντας παρέμβαση της Fed για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ το έκανε αυτό τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της κορωνοκρίσης, προχώρησε σε μαζικές αγορές αμερικανικών ομολόγων, της τάξεως των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα μερικών εβδομάδων.
Άρα, εύλογα θα σκεφτεί κανείς πως, επειδή η Fed αδυνατεί να ρυθμίσει μερικούς hedge fund managers περιορίζοντάς τους, η επόμενη προφανής ενέργεια είναι να προετοιμάσει τρισεκατομμύρια κεφάλαια, χρήματα που έχουν αντληθεί από τσέπες φορολογουμένων, για μια ακόμη τεράστια διάσωση, απλώς για να συνεχίσουν κάποιοι να είναι δισεκατομμυριούχοι.
Για όσους αναρωτιούνται ποιοι είναι πίσω από αυτά τα basis trades, μοιραζόμαστε ένα γράφημα για τη μόχλευση των hedge funds μεταξύ των 6 μεγαλύτερων multi-strat funds, τα οποία είναι γνωστά ότι συμμετέχουν επιθετικά σε basis trades.
Όπως φαίνεται παρακάτω, το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο των «Μεγάλων 6» multi-strats - Millennium, Citadel, Balyasny, Point72, ExodusPoint και Lighthouse – αγγίζει το ποσό ρεκόρ του 1,5 τρισεκ. δολ. (αύξηση 300 δισεκατομμυρίων από το προηγούμενο έτος).
Αυτό που είναι πολύ πιο τρομακτικό είναι ότι ο μέσος κανονιστικός δείκτης μόχλευσης, ή το κλάσμα κανονιστικών assets (δηλαδή, leveraged exposure) προς τα assets under management (ή το πραγματικό, απτό κεφάλαιο), έχει αυξηθεί στο 7,8x από 6,3x πριν από έναν χρόνο!
Και για όσους αναρωτιούνται γιατί μια έκρηξη στην αγορά basis trade των 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων θα απαιτούσε μια διάσωση από τη Fed, είναι γιατί το inherent leverage στο να πάρει κανείς long cash και να shortάρει futures κυμαίνεται γύρω από το 20x, σύμφωνα με την Επιτροπή Συμβουλευτικής Δανεισμού Υπουργείου Οικονομικών...
Σχέδια για νέα διάσωση
Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και κινδύνων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για ένα νέο σχέδιο διάσωσης των hedge funds.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μία από τις προτάσεις που εξετάζονται αφορά αγορές ομολόγων με αντιστάθμιση κινδύνου, όπως αναλύεται σε έγγραφο του Brookings Institution, το οποίο συνυπογράφουν οι Anil Kashyap (Πανεπιστήμιο του Σικάγο), Jeremy Stein (πρώην κυβερνήτης της Fed και καθηγητής στο Χάρβαρντ), Jonathan Wallen (Harvard Business School) και Joshua Younger (Πανεπιστήμιο Κολούμπια).
«Αν η Fed σκεφτεί να παρέμβει ξανά, θα ήταν προτιμότερο να το κάνει με ένα αντισταθμισμένο σχέδιο», δήλωσε ο Stein κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης.
Οι συγγραφείς τονίζουν πως η συγκεκριμένη προσέγγιση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα της Fed.
Όπως καταγράφει το Bloomberg, ο βασικός κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπιστεί αφορά τη στρατηγική του "basis trade", βάσει της οποίας hedge funds επιχειρούν να αποκομίσουν κέρδη από τις μικρές διαφορές τιμών μεταξύ κρατικών ομολόγων (Treasuries) και των αντίστοιχων παραγώγων τους (futures).
Ο Kashyap επισήμανε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά συγκεντρωμένη δραστηριότητα, στην οποία συμμετέχουν λιγότερο από δέκα hedge funds.
Αν τα hedge funds να χρειαστεί να κλείσουν μαζικά αυτές τις θέσεις, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Μάρτιο του 2020, υπάρχει κίνδυνος παράλυσης της αγοράς ομολόγων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2020 η Fed παρενέβη για να στηρίξει το σύστημα, όταν το συνολικό μέγεθος των basis trades ήταν περίπου 500 δισ. δολάρια — το μισό από το σημερινό μέγεθος αυτής της δραστηριότητας.
Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι η Fed θα μπορούσε να ανακουφίσει την πίεση στους dealers αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και αντισταθμίζοντας πλήρως αυτές τις αγορές με αντίστοιχες πωλήσεις futures.
Η ηθική διάσταση
Όμως, όπως παραδέχεται το ίδιο το έγγραφο, ένα τέτοιο σχέδιο εγείρει σοβαρά ζητήματα, όπως ο ηθικός κίνδυνος ("moral hazard").
Η προοπτική διάσωσης των hedge funds, όπως συνέβη το 1998 με το LTCM, το 2019 με την κρίση στη διατραπεζική αγορά repos και το 2020 με την πανδημία, μπορεί να ενθαρρύνει ακόμη μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνων.
Ο Stein υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «μηδενικός ηθικός κίνδυνος», καθώς η Fed έχει ήδη δημιουργήσει προηγούμενο με τις άμεσες αγορές ομολόγων.
Επιπλέον, τέτοιες αγορές μειώνουν τη διαθέσιμη διάρκεια των ομολόγων στην αγορά, καθώς η Fed απορροφά τίτλους που ωριμάζουν, δημιουργώντας ρευστότητα με βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη διάκριση μεταξύ νομισματικής πολιτικής και μέτρων σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Επιπλέον, το κόστος των μαζικών αγορών Treasuries (κρατικών ομολόγων) από τη Fed αντικατοπτρίζεται και στη μείωση των χρηματικών επιστροφών της κεντρικής τράπεζας προς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ενδεικτικό είναι ότι η Fed εξακολουθεί να «ξετυλίγει» τις αγορές ομολόγων της περιόδου 2020-2022 — την ίδια περίοδο που διέσωσε τα hedge funds.
Το QE ως εργαλείο διάσωσης
Ο Kashyap παραδέχτηκε ότι η απλή αγορά ομολόγων μοιάζει με ποσοτική χαλάρωση (QE) και επηρεάζει το ασφάλιστρο κινδύνου ("term premium"), δηλαδή την επιπλέον απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν μακροπρόθεσμους τίτλους.
Ωστόσο, επισήμανε ότι η νέα προσέγγιση θα ήταν αυτο-ρευστοποιήσιμη, περιορίζοντας την ανάγκη για μελλοντικές πωλήσεις ομολόγων ή νέους γύρους αυστηροποίησης (quantitative tightening).
Παρ’ όλα αυτά, όταν ξεσπάσει η επόμενη κρίση (και το ερώτημα δεν είναι «αν» αλλά «πότε»), η Fed πιθανότατα θα στραφεί ξανά στο QE.
Η ιδέα ότι μια «αντισταθμισμένη» επέμβαση θα έχει την ίδια ισχύ την ώρα που οι μετοχές θα καταγράφουν πτώσεις 10% ημερησίως, φαντάζει μη ρεαλιστική.
Στα όρια της νομιμότητας
Οι συντάκτες της μελέτης προσπαθούν να παρουσιάσουν την πρόταση ως επέκταση των σημερινών ανοικτών αγορών της Fed, συγκρίνοντάς την με τις υπάρχουσες πράξεις repos.
Υποστηρίζουν ότι τα basis trades περιλαμβάνουν αγορά στο παρόν και πώληση στο μέλλον, καθιστώντας τις παρόμοιες με τα repos, με διαφορά ότι εμπλέκονται διαφορετικοί αντισυμβαλλόμενοι.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: οι πράξεις repos χρησιμοποιούνται από ολόκληρη την αγορά, ενώ τα basis trades είναι μια εξειδικευμένη στρατηγική λίγων hedge funds, που λειτουργούν σαν να μαζεύουν «φραγκοδίφραγκα μπροστά από οδοστρωτήρες».
Αν τελικά αυτή η στρατηγική καταρρεύσει, η πρόταση ουσιαστικά θέτει τους Αμερικανούς φορολογούμενους στη θέση του εγγυητή για τις απώλειες αυτών των funds.
Οι συντάκτες αναγνωρίζουν ότι η νομιμότητα ενός τέτοιου μηχανισμού «είναι ένα σημαντικό ερώτημα, αλλά εκτός του πεδίου της παρούσας ανάλυσης».
Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές έχουν προτείνει διάφορα μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς κρατικών ομολόγων, όπως αλλαγές στους τραπεζικούς κανονισμούς, η δημιουργία ενός «Standing Repo Facility» για άμεσο δανεισμό σε hedge funds και η επιβολή ελάχιστων περιθωρίων ασφαλείας (margin requirements) για πράξεις repos.
Παράλληλα, από τις 31 Δεκεμβρίου 2026 θα τεθεί σε ισχύ υποχρεωτικός κεντρικός συμψηφισμός (clearing) στις συναλλαγές repos και Treasuries.
Ο Stein κατέληξε με μια προειδοποίηση: «Τα hedge funds βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, όπου μια μικρή μεταβολή στις συνθήκες της αγοράς θα μπορούσε να τα οδηγήσει σε κατάρρευση».
Όμως, όπως εύστοχα επισημαίνει το Bloomberg, όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν—και το πιθανότερο είναι ότι θα τα ξαναδούμε στο μέλλον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών