Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

3+7 μέτρα για καλύτερους μισθούς και επιπλέον μείωση της ανεργίας το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης

3+7 μέτρα για καλύτερους μισθούς και επιπλέον μείωση της ανεργίας το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης
Τι θα αλλάξει στην υποχρεωτικότητα των συμβάσεων εργασίας
Στην ενίσχυση των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι μέσοι μισθοί και να συμπεριληφθούν κλάδοι που βρίσκονται εκτός του πλαισίου αυξήσεων, αλλά και περιμετρικές αλλαγές στα προγράμματα απασχόλησης με στόχο την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, επικεντρώνεται το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης.
Συνολικά σε απασχόληση, αλλά και συμβάσεις θα συμπεριληφθούν σε 7+3 μεγάλες αλλαγές που θα κατατεθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και θα περιλαμβάνουν την αύξηση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, ώστε να καλύπτουν το 80% από το 30% σήμερα των εργαζομένων.
Ήδη, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως βρίσκεται σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο:
1. Την νομοθετική παρέμβαση για μείωση του ποσοστού εκπροσώπησης των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα από 50%+1 στο 40% ώστε να υπογράφονται περισσότερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να επεκτείνονται χωρίς περιορισμούς σε όλους τους εργαζόμενους του ίδιου κλάδου.
2. Τον ερχόμενο φθινόπωρο θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης με τις τροποποιήσεις του σημερινού νομοθετικού καθεστώτος.
3. Αλλαγές θα υπάρξουν τόσο τους όρους, όσο και τις προϋποθέσεις για την κήρυξη μιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτικής, ώστε να εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, όσο και στη δομή και στον ρόλο των Μητρώων Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, υπάρχουν πέντε κλάδοι της οικονομίας που έχουν ήδη μέσο μισθό υψηλότερο των 2.000 ευρώ.
Και αφορούν
- Τον κλάδο των χρηματοοικονομικών με μέσο μισθό τα 2.626 ευρώ μεικτά.
- Οι κλάδοι παροχής ενέργειας με μέσο μισθό τα 2.490 ευρώ,
- Οι προγραμματιστές Η/Υ με μέσο μισθό τα 2.232 ευρώ
- Ο κλάδος έρευνας και ανάπτυξης με μεικτό μισθό τα 2.108 ευρώ και ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας με μέσο μισθό 2.050 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο μέσος μισθός το 2024 διαμορφώθηκε στα 1.342 ευρώ (αύξηση 7,2% από το 2023 και 28,3% από το 2019).
Επιπλέον, 42 κλάδοι παρέχουν μέσο μισθό υψηλότερο από αυτόν του συνόλου της οικονομίας, με 16 από αυτούς να είναι βιομηχανικοί/μεταποιητικοί.

Οι 7 αλλαγές για την ενίσχυση της απασχόλησης

Στον τομέα της απασχόλησης σχεδιάζονται περισσότερα μέτρα, τα οποία σχηματοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας σε 7 αλλαγές:
1. Αύξηση των κινήτρων για αφορολόγητες παροχές από εργοδότες προς εργαζόμενους.
Ηδη, υπάρχει σχετικός μπούσουλας για τους γονείς έως 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
2. Αύξηση των προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων σε πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Ηδη η ΔΥΠΑ έχει ολοκληρώσει προγράμματα που υπερβαίνουν τους 420.000 ωφελούμενους.
3. Νέα προγράμματα για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 ετών και άνω.
Τα προγράμματα θα επικεντρωθούν στην απασχόληση σε Δήμους, Περιφέρειες, νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ηδη μέσω τέτοιων προγραμμάτων απασχολούνται σήμερα 36.500 εργαζόμενοι.
4. Νέα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω των σχολών Μαθητείας της Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, ιδιαίτερα σε επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση, όπως είναι οι χώροι της μαγειρικής σεφ, ζαχαροπλάστες, και οι τεχνικοί πάσης φύσεως.
5. Αξιοποίηση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας που θα λαμβάνουν υπόψη ακριβώς ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς εργασίας.
6. Ενίσχυση των «Ημερών Καριέρας» της ΔΥΠΑ τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 9.000 εργαζόμενοι έχουν βρει δουλειά μέσα από αυτές τις δράσεις.
7. Ενίσχυση της συμμόρφωσης με τη εργασιακή νομοθεσία μέσω της εκτεταμένης χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αυτή τη στιγμή προστατεύει πάνω από 1.5 εκατομμύριο εργαζόμενους, ενώ ακόμη βρίσκονται κλάδοι που είναι εκτός.

Αύξηση της απασχόλησης 

Στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης πάνω από το 71% που έφτασε στο τέλος του 2024, ποσοστό υψηλότερο εντός των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.
Σε απόλυτους αριθμούς το σύνολο των απασχολουμένων το δ’ τρίμηνο του 2024 ανήλθε σε 4,3 εκατομμύρια άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 92 χιλιάδες άτομα σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2023 (αύξηση 2,2%).
Κύρια χαρακτηριστικά της αύξησης των θέσεων εργασίας είναι η πλήρης απασχόληση, με σημαντική υποχώρηση των «ελαστικών» μορφων όπως είναι η μερική ή η εκ περιτροπής απασχόληση.
Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανά τύπο απασχόλησης, η αύξηση στην απασχόληση προήλθε από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης οι οποίες, το δ’ τρίμηνο του 2024 σημείωσαν αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, με τις θέσεις μερικής απασχόλησης να σημειώνουν σημαντική μείωση (23,8%).
Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μερική απασχόληση κατά το δ’ τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στο 5,5% του συνόλου της απασχόλησης (έναντι 7,5% στο δ’ τρίμηνο του 2023), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην EE τόσο για το δ’ τρίμηνο του 2024 όσο και του 2023 είναι 18,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, το 2024 έγιναν 3.312.308 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα με το 52,0% να είναι πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιπες μερικής ή εκ περιτροπής.
Το ισοζύγιο ροών νέων θέσεων εργασίας (προσλήψεις μείον απολύσεις) για το 2024 ήταν θετικό και ανήλθε στις 70.349 θέσεις εργασίας.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2024 ανήλθε στις 36.007 θέσεις εργασίας, μειωμένος κατά 26,7% (ή κατά 13.200 θέσεις) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.
Οι περισσότερες κενές θέσεις συναντώνται στην Εκπαίδευση (21,1%), στον Κλάδο του Τουρισμού (Καταλύματα και Εστίαση) (18,0%), στην Υγεία (Ανθρώπινη Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα) (12,8%) και στο Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο (10,8%).

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania