Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Σε δυστοπία οδηγεί η Τεχνητή Νοημοσύνη - Ψεύτικοι εργαζόμενοι δίνουν συνεντεύξεις για δουλειά!

Σε δυστοπία οδηγεί η Τεχνητή Νοημοσύνη - Ψεύτικοι εργαζόμενοι δίνουν συνεντεύξεις για δουλειά!
Το αμερικανικό Υπ. Δικαιοσύνης έχει εντοπίσει δίκτυα που χρησιμοποιούν ψεύτικες ταυτότητες
Σχετικά Άρθρα
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από επιτήδειους με σκοπό τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ για αιτήσεις σε εξ αποστάσεως θέσεις εργασίας, όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες έρευνες.
Συγκεκριμένα, οι απατεώνες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιούν την ΑΙ σε σχεδόν όλα τα στάδια της διαδικασίας πρόσληψης, προκειμένου να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα.
Μπορούν να δημιουργούν πλαστά βιογραφικά, επαγγελματικές φωτογραφίες, ιστοσελίδες και προφίλ στο LinkedIn.
Όλα αυτά συνδυαστικά παρουσιάζουν έναν ιδανικό –αλλά ψεύτικο– υποψήφιο.
Αν καταφέρουν να προσληφθούν, τότε μπορούν να υποκλέψουν ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα ή να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό.

Παρότι η κλοπή ταυτότητας δεν είναι κάτι καινούργιο, η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει τη δυνατότητα στους απατεώνες να επεκτείνουν τη δράση τους με πρωτοφανή ταχύτητα.
Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Gartner, μέχρι το 2028 ένας στους τέσσερις υποψήφιους εργαζόμενους ενδέχεται να είναι ψεύτικος.

Πώς να εντοπίσετε έναν ψεύτικο υποψήφιο

Ένα βίντεο από συνέντευξη με υποψήφιο που φαινόταν να έχει δημιουργηθεί από AI έγινε viral στο LinkedIn, όταν το ανέβασε ο Dawid Moczadlo, συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Vidoc Security. Όπως δήλωσε στο CBS News, έμεινε άφωνος όταν κατάλαβε τι πραγματικά συνέβαινε.

«Ένιωσα σαν να μας παραβίασαν», είπε ο Moczadlo. «Εμείς είμαστε οι ειδικοί στην ασφάλεια».
Όταν άρχισε να υποψιάζεται ότι ο συνομιλητής του χρησιμοποιούσε φίλτρο τεχνητής νοημοσύνης, έκανε μια απλή ερώτηση: «Μπορείς να βάλεις το χέρι σου μπροστά στο πρόσωπό σου;»
Όταν ο υποψήφιος αρνήθηκε, ο Moczadlo σταμάτησε αμέσως τη συνέντευξη.
Εξήγησε ότι το λογισμικό που χρησιμοποιούσε ο απατεώνας δεν φαινόταν ιδιαίτερα εξελιγμένο, και το απλό αυτό τεστ πιθανότατα θα "έσπαγε" το deepfake φίλτρο.
«Καμιά φορά, μόνο ένας χάκερ μπορεί να εντοπίσει έναν άλλον χάκερ», σχολίασε.

Αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό όπου η Vidoc ανακάλυψε ότι είχε δώσει συνέντευξη σε ψεύτικο υποψήφιο. Μετά από αυτό, άλλαξαν εντελώς τη διαδικασία πρόσληψης: πλέον καλούν τους υποψήφιους να ταξιδέψουν για μια ημερήσια, δια ζώσης συνέντευξη.
Η εταιρεία καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς και πληρώνει την ημέρα εργασίας – θεωρούν ότι το κόστος αξίζει για την ασφάλεια.

Ένα μοτίβο εξαπάτησης

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει εντοπίσει δίκτυα, κυρίως από τη Βόρεια Κορέα, που χρησιμοποιούν ψεύτικες ταυτότητες –συχνά με τη βοήθεια AI– για να προσληφθούν σε απομακρυσμένες θέσεις σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Μέσω αυτών των θέσεων, μεταφέρουν εκατομμύρια δολάρια πίσω στη χώρα τους, χρηματοδοτώντας μεταξύ άλλων και το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Οι ερευνητές που συνεργάζονται με τη Vidoc εκτιμούν ότι οι υποψήφιοι που αντιμετώπισε η εταιρεία ακολουθούσαν παρόμοια μοτίβα με εκείνα των βορειοκορεατικών δικτύων – η υπόθεση όμως βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.

«Εμείς είμαστε τυχεροί, γιατί είμαστε ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια», λέει ο Moczadlo. «Αλλά για εταιρείες που απλώς προσλαμβάνουν προσωπικό, χωρίς εξειδίκευση, είναι σχεδόν αδύνατο να το καταλάβουν».
Αυτές οι εμπειρίες οδήγησαν τους συνιδρυτές της Vidoc να δημιουργήσουν έναν οδηγό για να βοηθήσουν επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού να εντοπίζουν ύποπτους υποψηφίους.

Συμβουλές για να διαπιστώσετε αν μιλάτε με αληθινό άτομο:

- Ελέγξτε το LinkedIn: Το προφίλ μπορεί να φαίνεται πειστικό, αλλά πατήστε "More" και "About this profile" για να δείτε πότε δημιουργήθηκε. Δείτε επίσης αν έχει συνδέσεις με τα άτομα και τις εταιρείες που αναφέρει.
- Κάντε ερωτήσεις για τον πολιτισμό: Αν κάποιος λέει ότι μεγάλωσε σε μια συγκεκριμένη πόλη ή χώρα, ρωτήστε για τοπικά στοιχεία που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν – όπως αγαπημένα καφέ ή εστιατόρια.
- Η δια ζώσης συνάντηση είναι πιο ασφαλής: Όσο εξελίσσεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, η προσωπική επαφή παραμένει ο μόνος πραγματικά σίγουρος τρόπος να διαπιστώσετε ότι το άτομο είναι αυθεντικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης