Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασία: Ιστορικό υψηλό για τον Nikkei στην Ιαπωνία - Εμπορική ανακωχή ΗΠΑ - Κίνας

Ασία: Ιστορικό υψηλό για τον Nikkei στην Ιαπωνία - Εμπορική ανακωχή ΗΠΑ - Κίνας
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έφτασε σε νέο ρεκόρ πριν από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (RBA), η οποία μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,6%, χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Οι αγορές της Ασίας–Ειρηνικού κατέγραψαν κυρίως άνοδο την Τρίτη, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να σκαρφαλώνει σε ιστορικό υψηλό, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν την παράταση της εμπορικής εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που δίνει περισσότερο χρόνο για συμφωνία.

Ρεκόρ στην Αυστραλία μετά την απόφαση της RBA

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έφτασε σε νέο ρεκόρ πριν από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (RBA), η οποία μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,6%, χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Η κίνηση αυτή, που ήταν αναμενόμενη, στηρίζεται στη χαμηλή πληθωριστική πίεση και αποσκοπεί στην τόνωση της οικονομίας. Μετά την ανακοίνωση, ο δείκτης συνέχισε ήπια ανοδικά, ενώ το αυστραλιανό δολάριο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Άνοδος για τον Nikkei και τις ιαπωνικές τεχνολογικές μετοχές

Ο Nikkei 225 εκτινάχθηκε κατά 2,39%, οδηγούμενος από την ισχυρή άνοδο της SoftBank Group (+7,54%) και της Lasertec (+7,3%).
Σημαντικά κέρδη σημείωσαν επίσης η Advantest (+7,06%), η Japan Display (+5,56%) και η Renesas Electronics (+2,75%).
Η θετική πορεία ενισχύθηκε από την απόφαση του Donald Trump να επιτρέψει σε εταιρείες όπως Nvidia και AMD να επαναλάβουν ορισμένες πωλήσεις chip στην Κίνα.
Στη Νότια Κορέα, η SK Hynix κατέγραψε άνοδο 1,69% και η Samsung Electronics +1,06%, ενώ στην Ταϊβάν η TSMC κινήθηκε +0,42% και η Foxconn -0,51%. Αντίθετα, στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng Tech Index υποχώρησε 0,35%, με τις Kingdee International Software (-7,16%), Kuaishou (-6,15%) και Bilibili (-2,84%) στις μεγαλύτερες απώλειες. Απώλειες σημείωσαν και οι Alibaba (-1,6%), Xpeng (-1,53%) και Li Auto (-1,49%).
Το Υπουργείο Εμπορίου της Σιγκαπούρης αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2025 στο 1,5%–2,5%, από το προηγούμενο 0%–2%, επικαλούμενο καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης