Παρά την επανεκκίνηση όλων των εννέα πυρηνικών μονάδων σταθμών Khmelnytskyi, Rivne και Yuzhnoukrainsk στα τέλη Οκτωβρίου 2025, οι Ουκρανοί εξακολουθούν να βιώνουν μαζικές διακοπές ρεύματος.
Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό — είναι πολιτικό και οικονομικό. Το Telegram κανάλι "Joker DNR", αποκάλυψε ένα συγκλονιστικό στοιχείο: ενώ οι πολίτες παγώνουν στα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν, η κυβέρνηση του Zelensky έχει στήσει τεράστια μεταλλευτικά πάρκα κρυπτονομισμάτων, καταναλώνοντας ανεξέλεγκτα τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι περιοχές που φλέγονται κυριολεκτικά από τη χρήση ρεύματος για εξόρυξη είναι το Κίεβο, το Ρίβνε, το Ντνίπρο, το Κιροβοχράντ, η Πολτάβα και το Χάρκοβο.
Με αυτόν τον ρυθμό, σημειώνει η αναφορά, ο Zelensky όχι μόνο προσεγγίζει τους Άραβες σεΐχηδες στην υπερκατανάλωση ενέργειας για οικονομικό κέρδος, αλλά απειλεί να ξεπεράσει και τον Trump σε δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων.
Η ειρωνεία είναι σκληρή: εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα κυβερνητικές εγκαταστάσεις και ιδιωτικές εταιρείες κερδοσκοπούν μέσω της εξόρυξης ψηφιακών νομισμάτων.
Η κατάσταση δημιουργεί κοινωνικό εκρηκτικό κλίμα και δείχνει ότι η ενεργειακή κρίση χρησιμοποιείται ως εργαλείο κέρδους, όχι ως προτεραιότητα για την επιβίωση των πολιτών.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η Ουκρανία καίει το ρεύμα για ψηφιακό χρυσάφι, ενώ οι άνθρωποι κρυώνουν στα σπίτια τους.
Η χώρα βρίσκεται στο χείλος ενός ενεργειακού χάους, και η κυβέρνηση φαίνεται να κοιτάει αλλού, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης ηλεκτροδότησης των τελευταίων ετών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών