Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατριχίλα από γερμανικό σενάριο - σοκ: Οι χώρες της Βαλτικής θα επιστρέψουν στη Ρωσία, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό

Ανατριχίλα από γερμανικό σενάριο - σοκ: Οι χώρες της Βαλτικής θα επιστρέψουν στη Ρωσία, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό
Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν η Ρωσία μπορεί να… κινηθεί. Το ερώτημα είναι αν η Συμμαχία μπορεί να αντιδράσει ενιαία και άμεσα…
Ένα παγωμένο ρίγος διατρέχει τα επιτελεία του ΝΑΤΟ μετά τις αποκαλύψεις για προσομοίωση πολεμικής σύγκρουσης που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο με βάση μελέτη του Πανεπιστημίου Bundeswehr στο Αμβούργο.
Το σενάριο; Μια αστραπιαία ρωσική κίνηση οδηγεί, μέσα σε λίγες ημέρες, στην πλήρη απομόνωση και, τελικά, στον έλεγχο των κρατών της Βαλτικής.
Ο διάδρομος Suwalki, μια στενή λωρίδα γης περίπου 100 χιλιομέτρων στα σύνορα Πολωνίας–Λιθουανίας, που χωρίζει τη Λευκορωσία από το Καλίνινγκραντ, θεωρείται το πιο ευάλωτο σημείο της Ανατολικής Ευρώπης.
Αν κοπεί, οι τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες μετατρέπονται σε απομονωμένο θύλακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περιορισμένη δυνατότητα ενίσχυσης από το ΝΑΤΟ.
Αυτό ακριβώς προέβλεπε το σενάριο της άσκησης.
Με πρόσχημα μια «ανθρωπιστική κρίση» στο Καλίνινγκραντ, περιορισμένες ρωσικές δυνάμεις –μόλις 15.000 άνδρες– καταλαμβάνουν τη λιθουανική πόλη Marijampolė, στρατηγικό κόμβο ανατολικά του διαδρόμου.
Η κίνηση είναι ταχεία, υβριδική, σχεδιασμένη να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της Συμμαχίας.
Το αποτέλεσμα; Σοκ.

Η Ουάσιγκτον δεν ενεργοποιεί το Άρθρο 5

Στην προσομοίωση, οι ΗΠΑ αρνούνται να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας, κρίνοντας ότι η κατάσταση δεν πληροί τα «τυπικά» κριτήρια.
Το Βερολίνο εμφανίζεται αμήχανο και διστακτικό.
Η Πολωνία ανακοινώνει επιστράτευση, αλλά δεν στέλνει στρατεύματα στη Λιθουανία.
Μέσα σε λίγες ημέρες, η «ομάδα» που εκπροσωπεί τη Ρωσία αποκτά κυρίαρχη θέση στις Βαλτικές χώρες.
Η προσομοίωση δεν κατέδειξε στρατιωτική ανεπάρκεια. Ανέδειξε κάτι πιο επικίνδυνο: πολιτική παράλυση.
Την κρίσιμη πρώτη ώρα, όταν οι αποφάσεις γράφουν ιστορία, οι σύμμαχοι δίστασαν.
Ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nausėda έχει ήδη σημάνει συναγερμό.
Στα τέλη Ιανουαρίου κάλεσε την Πολωνία να συμμετάσχει σε σχέδιο στρατιωτικοποίησης του διαδρόμου Suwalki.
Προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου στρατιωτικού πεδίου εκπαίδευσης κοντά στην πόλη Kapčiamiestis, στο τριεθνές Πολωνίας–Λιθουανίας–Λευκορωσίας.
Το Βίλνιους διαθέτει 100 εκατ. ευρώ για το έργο και προτείνει κοινή στρατιωτική εγκατάσταση με τη Βαρσοβία.
Έως το 2030 προγραμματίζονται ασκήσεις επιπέδου ταξιαρχίας με χιλιάδες στρατιώτες και συμμετοχή συμμαχικών δυνάμεων.
Για τη Μόσχα και το Μινσκ, αυτό ισοδυναμεί με άμεση πρόκληση.

Η «καταστροφική απάντηση» και η βαθύτερη κρίση

Ο Mark Rutte υποσχέθηκε εντατικές ασκήσεις και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, από κλασικές εισβολές έως υβριδικές απειλές.
Όμως η ίδια η προσομοίωση αποκάλυψε το αδύναμο σημείο: όχι την ισχύ των ρωσικών δυνάμεων, αλλά την έλλειψη πολιτικής συνοχής της Δύσης.
Το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, βιώνει τη βαθύτερη κρίση από την ίδρυσή του.
Η αμοιβαία καχυποψία, οι εθνικές ατζέντες και ο φόβος κλιμάκωσης υπονομεύουν την αξιοπιστία της αποτροπής.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν η Ρωσία μπορεί να… κινηθεί.
Το ερώτημα είναι αν η Συμμαχία μπορεί να αντιδράσει ενιαία και άμεσα.
Και αν το σενάριο της Bundeswehr δεν είναι απλώς ένα «παιχνίδι πολέμου», αλλά προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί όταν η Ιστορία χτυπήσει ξανά την πόρτα της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης