Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αντισταθμιστικά οφέλη από τη διέλευση του ΤΑΡ ζητούν οι δήμαρχοι Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Αντισταθμιστικά οφέλη από τη διέλευση του ΤΑΡ ζητούν οι δήμαρχοι Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Oι αιτιάσεις των δήμων θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και βάσιμες
Αντισταθμιστικά οφέλη από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ αναμένεται να διεκδικήσουν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ευ. Λαμπάκης γνωστοποίησε την πρόθεση των δήμων να διεκδικήσουν αντισταθμιστικά οφέλη από τη διέλευση του αγωγού αερίου.
Ήδη, όπως διαμήνυσε, η εταιρία του αγωγού με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε την απόφασή της για καταβολή 5 εκατ. ευρώ (ποσό που η εταιρία δίδει οικειοθελώς) ως κοινωνική παροχή και κάλυψη προβλημάτων που θα προκύψουν από τη διέλευση του αγωγού.
Παράλληλα, διευκρίνισε πως εντός 15 ημερών οι δήμαρχοι, από τους δήμους των οποίων θα διέλθει ο αγωγός, θα καταθέσουν στην ΠΕΔ εμπεριστατωμένη έκθεση-μελέτη προσδιορισμού των ζημιών (ένθεν κακείθεν του αγωγού δεν θα μπορεί να μπει τίποτε κάτω στη γη, ενώ μελλοντικά θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην επέκταση και αξιοποίηση των περιοχών) που αναμένεται να προκληθούν ώστε στη συνέχεια να γίνει ο προσδιορισμός και η διεκδίκηση μέσω της ΠΕΔ του ποσού που ο κάθε δήμος θα απαιτήσει ως αντιστάθμισμα.
Όπως εξήγησε, οι αιτιάσεις των δήμων ως προς τις βλάβες που θα δημιουργηθούν, λόγω της διέλευσης του αγωγού, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και βάσιμες καθώς «δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αιτία της ύπαρξης αντισταθμίσματος».
«Στην Αλεξανδρούπολη ο δήμος έχει, βάσει συμβολαίου με την αποκεντρωμένη διοίκηση, την εκμετάλλευση και τη δυνατότητα ανίχνευσης του γεωθερμικού ρευστού σε εμβαδό περίπου 20.000 στρεμμάτων. Περίπου στο μέσο της εν λόγω έκτασης περνάει ο αγωγός TAP ακριβώς στο σημείο όπου, σύμφωνα με τα δεδομένα των εξειδικευμένων επιστημόνων, υπάρχει το ισχυρότερο γεωθερμικό πεδίο με το ισχυρότερο γεωθερμικό ρευστό. Ο δήμος λοιπόν θα πρέπει να μετατοπίσει τις γεωτρήσεις σε σημείο όπου θα είναι πιο αδύναμες. Αυτή την αδυναμία δεν μπορεί να την πληρώσει ο δημότης της Αλεξανδρούπολης ή ο δήμος. Θα την πληρώσει η εταιρία, η οποία θα κερδίσει τα μέγιστα από τη συγκεκριμένη επένδυση», εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης