Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μπασκόζος (γ.γ. υπ. Υγείας): Καμία καθυστέρηση για την ελονοσία - Πρώτο θέμα για επικοινωνιακούς λόγους

Μπασκόζος (γ.γ. υπ. Υγείας): Καμία καθυστέρηση για την ελονοσία - Πρώτο θέμα για επικοινωνιακούς λόγους
Τα φετινά κρούσματα δεν είναι περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας
Την θέση ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του θέματος της ελονοσίας διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γ. Μπασκόζος, ο οποίος υποστήριξε ότι τέτοια κρούσματα καταγράφονται κάθε χρονιά και ότι φέτος δεν είναι περισσότερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια.
Μάλιστα ο κ.Μπασκόζος, απαντώντας στις αιτιάσεις που διατυπώνονται σε βάρος του (ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης ζήτησε και σήμερα την παραίτηση του) για το εν λόγω ζήτημα, υποστήριξε ότι έγινε πρώτο θέμα καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους.
«Ήδη φροντίζουμε, από τη στιγμή που ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν αυτό που λέμε εγχωρίως μεταδιδόμενα κρούσματα…
Όμως, αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο.
Κάθε χρόνο, έχουμε τέτοια κρούσματα, τα οποία αντιμετωπίζονται και φέτος δεν είναι περισσότερα από τις άλλες χρονιές.
Είναι τέσσερα μέχρι στιγμής.
Δύο στην Αχαΐα και δύο στη βόρεια Ελλάδα.
Ήδη τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν μεταβεί εκεί, ήδη η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει κάνει σύσκεψη για το πώς θα συντονιστούν τα πράγματα, ειδικά στην Αχαΐα, που είναι και τουριστικό μέρος και αυτό έχει μια σημασία.
Θα σταματήσουμε, όμως, σε αυτή τη χώρα, κάποια στιγμή, να παίρνουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας;
Ένα γεγονός που συμβαίνει κάθε χρόνο, που αντιμετωπίζεται με επάρκεια, σοβαρότητα και διακριτικότητα -γιατί έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται-, είναι δυνατόν να γίνεται πρώτο θέμα για επικοινωνιακούς λόγους και να σπείρει την ανησυχία;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Υπάρχει λόγος επαγρύπνησης, να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά όχι λόγος ανησυχίας, γιατί είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο. Βεβαίως, να παίρνουμε μέτρα προφύλαξης, να αποφεύγουμε την έκθεση στα κουνούπια.
Όπου υπάρχουν πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών ή είναι συγκεντρωμένοι σε χώρους που με δυσκολία πληρούν τις συνθήκες υγιεινής, να παίρνουμε μέτρα.
Αυτό κάνει η γενική γραμματεία Δημόσιας υγείας, αυτό κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, δίνει οδηγίες…
Το ότι τα κρούσματα είναι τόσα και όχι περισσότερα, δείχνει ότι τα πράγματα πάνε καλά» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 984 ο κ.Μπασκόζος.
Ερωτηθείς για το εάν υπήρξε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τους ψεκασμούς που έπρεπε να έχουν γίνει ή άλλες δράσεις, ο κ.Μπασκόζος ήταν κατηγορηματικά αρνητικός.
 «Καμία απολύτως καθυστέρηση.
Επειδή με το που ανέλαβα γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, είχαμε τα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου, το πρώτο πράγμα που έκανα, η πρώτη εντολή που έδωσα, ήταν να γίνουν γρήγορα οι ψεκασμοί.
Αυτό ξεκίνησε από πέρυσι.
Η επικοινωνία με τις διευθύνσεις των περιφερειών, ήταν άμεση.
Ο κόσμος όμως πρέπει να ξέρει ότι οι ψεκασμοί δεν γίνονται από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, αλλά από την περιφέρεια και αυτό μπορεί να είναι ένα θέμα.
Η ίδια η περιφέρεια, ο επικεφαλής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο κ. Αγοραστός -που δεν ανήκει στον πολιτικό μου χώρο-, διέψευσε χτες κατηγορηματικά τον κ. Πατούλη.
Είπε ότι οι ψεκασμοί έχουν γίνει στην ώρα τους.
Τι να απαντήσω εγώ; Οι ψεκασμοί γίνονται κατόπιν συνεχούς επικοινωνίας και βοήθειας.
Από τον Οκτώβριο του προηγούμενου χρόνου έχουν αρχίσει» είπε ο κ.Μπασκόζος, ο οποίος υποστήριξε πως αυτήν την εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη, παρουσία του υπουργού και με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ώστε «να βρούμε τρόπους να αναπληρωθεί το αίμα που θα χαθεί από αυτές τις περιοχές».
Σημειώνεται πως και το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «τα 4 σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης τη φετινή περίοδο έως τώρα δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα», υπογραμμίζοντας ότι εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα αποκλεισμού από την αιμοδοσία των «επηρεαζόμενων περιοχών», ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα μετάδοσης της ελονοσίας μέσω μετάγγισης αίματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης