(upd) Σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα είναι επιστήμονες και κρατικοί φορείς για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, όπου κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη 30/9 τα ξημερώματα, αποφασίστηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή σεισμολόγοι προκειμένου να εξετάσουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε πως στην περιοχή της Θήβας, η σεισμικότητα παραμένει αμείωτη εδώ και 4 μήνες
«Στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κίνδυνου που συνεδρίασε χτες το βράδυ επισημάναμε την αναγκαιότητα οι Δήμοι της περιοχής να έχουν επικαιροποιημένα όλα όσα προβλέπονται από τα σχέδια», τόνισε ο κ. Λέκκας, ο οποίος προέταξε την ανάγκη να είναι προετοιμασμένοι όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να μην αντιμετωπίσουμε, όπως είπε, διάφορες αδυναμίες που συναντήσαμε στην Κρήτη.
Μάλιστα ο κ.Λέκκας είπε πως την περασμένη Παρασκευή ο ΟΑΣΠ και ο ίδιος έκαναν εκπαίδευση για τους σεισμούς σε όλα τα σχολεία της Θήβας.
1.700 μικροσεισμοί στη Θήβα
Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής υπήρξαν αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού, από αυτούς που έχουν καταγραφεί έως σήμερα.
Στη Θήβα έχουν καταγραφεί έως σήμερα τουλάχιστον 1.700 σεισμοί μεγέθους έως 4 Ρίχτερ, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι επιφανειακοί και για αυτό γίνονται εύκολα αντιληπτοί από τους κατοίκους.
Χουλιάρας: Δεν υπάρχει ανησυχία
Πάντως, ο Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη σεισμική διέγερση στη Θήβα.
«Δεν πρέπει να μας ανησυχεί.
Δεν πρέπει να συνδέουμε όλα τα γεγονότα σε όλη την επικράτεια, γιατί κάθε μέρα σε 30 – 40 σημεία της χώρας καταγράφουμε σεισμούς.
Δεν είναι ανησυχητικά αυτά τα φαινόμενα.
Υπάρχει τακτική σεισμικότητα.
Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η σεισμική ακολουθία της Κρήτης.
Εκεί πρέπει να δοθεί το ενδιαφέρον και εκεί είναι τα μάτια όλων μας» υποστήριξε ο κ.Χουλιάρας.
Στο κόκκινο τέσσερις περιοχές
Σύμφωνα με τον κ.Χουλιάρα, τέσσερις περιοχές της χώρας είναι στο «στόχαστρο» του Εγκελάδου.
Συγκεκριμένα, ο κ.Χουλιάρας αναφέρθηκε σε Κρήτη, Θήβα, Νίσυρο και στην περιοχή της Ναυπάκτου, στο Αίγιο.
«Οι σεισμοί στη Νίσυρο είναι τεκτονικοί.
Η ακολουθία είναι από πέρυσι, πάνω σε ένα τεκτονικό ρήγμα.
Ο μεγαλύτερος σεισμός της ακολουθίας είναι ένας σεισμός ήταν τον Ιούνιο με 5,7 Ρίχτερ.
Ο χθεσινός σεισμός ήταν 4,4 Ρίχτερ και ξύπνησε τους κατοίκους γιατί έγινε τη νύχτα.
Σε μια ώρα είχαν τρεις δονήσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Χουλιάρας.
«Αυτή την στιγμή έχουμε τέσσερις πηγές που είναι ενεργές, με μικρούς σεισμούς, για πάρα πολλούς μήνες.
Αυτό έχει αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πάρα πολλοί κάτοικοι από μικρούς σεισμούς στην περιοχή της Νισύρου, της Θήβας, στην Κρήτη και στην περιοχή της Ναυπάκτου, στο Αίγιο.
Ευτυχώς ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε φέτος, τα 7 Ρίχτερ στη Σάμο, μας έχουν αφήσει ήσυχους, γιατί από εκεί περιμέναμε αλλεπάλληλους μετασεισμούς των 5 Ρίχτερ» τόνισε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Που στρέφονται οι ανησυχίες για το σεισμό στην Κρήτη
Αναφερόμενος στη σεισμική ακολουθία στην Κρήτη μετά τα 5,8 Ρίχτερ ο κ.Χουλιάρας εκτίμησε πως σταδιακά θα μειώνονται οι αριθμοί των σεισμών.
«Που και που θα κάνει κανένα σεισμό 4 και 5 βαθμών Ρίχτερ.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι τα κτίρια.
Οι μικρές δονήσεις θα τα καταπονούν και εκεί είναι το τεράστιο πρόβλημα» ανέφερε ο κ.Χουλιάρας, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα αποκατάστασης των σπιτιών στο Αρκαλοχώρι λόγω των μετασεισμών.
Όπως επισημαίνουν οι σεισμολόγοι, λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, δεν μπορούν να γίνουν οι επισκευές στα σπίτια.
Μάλιστα εκτιμούν πως το φαινόμενο θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα μήνα και για αυτό θα πρέπει να βρεθεί άμεσα εναλλακτική για τους κατοίκους που έχουν μείνει στο δρόμο.
Το παλιό Αρκαλοχώρι πρέπει να κατεδαφιστεί
Την ίδια στιγμή, δραματική παραμένει η κατάσταση στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας που μετρά και τις περισσότερες ζημιές από τα 5,8 Ρίχτερ.
Από τα συνολικά 72 χωριά και οικισμούς του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, τα 30 παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές.
Ήδη 350 κάτοικοι φιλοξενούνται στον προσωρινό καταυλισμό που έχει στηθεί, ενώ περίπου 60 με 70 διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες του Ηρακλείου.
Άγνωστος ωστόσο είναι ο αριθμός όσων διαμένουν σε συγγενικά σπίτια, τη στιγμή πάντως που οι μετασεισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
«Όλο το παλιό Αρκαλοχώρι, πρέπει να κατεδαφιστεί!» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης.
Από τις αυτοψίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, 772 σπίτια δεν μπορούν να ξανακατοικηθούν, ενώ μη κατάλληλα για χρήση είναι τα 9 από τα 17 σχολεία της ευρύτερης περιοχής.
Ήδη έχουν δημιουργηθεί ομάδες στα social media προκειμένου να προσφερθούν σπίτια σε όσους έχουν μείνει χωρίς στέγη.
Σημειώνεται πως πέρα από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, σοβαρές καταστροφές έχουν καταγραφεί και στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.
Οικονόμου: Κινητοποιηθήκαμε άμεσα για την Κρήτη
Τη θέση πως «από την πρώτη στιγμή του σεισμού η κυβέρνηση κινητοποίησε όλο τον μηχανισμό μέσα σε αντίξοες συνθήκες αφού η σεισμική δραστηριότητα βρισκόταν σε εξέλιξη» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές ανακοίνωσε τη συνολική δέσμη μέτρων όμοια με εκείνη που εφαρμόζεται στους πυρόπληκτους της Εύβοιας και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός κρατικής αρωγής ο οποίος προβλέπει γρήγορες διαδικασίες για άμεσες αποζημιώσεις.
Στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, περίπου 80 μηχανικοί βρίσκονται εκεί, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια.
Έως το τέλος της χθεσινής μέρας είχαν γίνει αυτοψίες σε 1.199 κτίρια.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχει ήδη θέσει στη διάθεση των πληγέντων 82 διαμερίσματα στην περιοχή, με 562 κλίνες, ώστε, ιδίως, ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με μικρά παιδιά να φιλοξενηθούν άμεσα και προσωρινά, μέχρις ότου υπάρξουν μονιμότερες λύσεις.
Παράλληλα, για την άμεση απόκριση στις ανάγκες των κατοίκων προχώρησε στην κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στους Δήμους της περιοχής», είπε ο κ. Οικονόμου.
Μπαράζ σεισμών στη Νίσυρο
Μπαράζ ασθενών σεισμικών δονήσεων καταγράφηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 30/9 τα ξημερώματα στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Νισύρου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε την 01.22 σήμερα Πέμπτη, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων νότια της Νισύρου.
Σχεδόν ταυτόχρονα, με διαφορά λίγων δευτερολέπτων, καταγράφηκε δεύτερη σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων νότια του νησιού.
Το εστιακό βάθος των δονήσεων υπολογίστηκε στα 13,9 και 3,9 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Στις 02.27, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν μία ακόμη δόνηση πάνω από 4 Ρίχτερ και συγκεκριμένα 4,1 Ρίχτερ, η οποία προερχόταν από απόσταση 7 χιλιομέτρων νότια της Νισύρου, και εστιακό βάθος 16,3 χιλιομέτρων.
Από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο καταγράφηκαν και άλλες δονήσεις, μικρότερες από 3 Ρίχτερ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών