(Συνεχές upd) Την επέλασή του συνεχίζει το δ’ κύμα του κορωνοϊού, το οποίο πλήττει κυρίως τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, όπου και καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι.
Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε την Αττική σε κρούσματα, ενώ σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ελλάδας, με τις Σέρρες, την Ξάνθη και τη Δράμα να καταγράφουν πολύ υψηλό αριθμό θανάτων ενώ και στην Ημαθία καταγράφεται εδώ και ημέρες τριψήφιος αριθμός μολύνσεων.
Πέρα από τη βόρεια Ελλάδα, στο κόκκινο είναι η κεντρική Ελλάδα αλλά και τα Ιωάννινα, η Ζάκυνθος και περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Αρκαδία, η Μεσσηνία και η Αχαΐα, γεγονός που δείχνει και την τεράστια διασπορά του ιού.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι εφιαλτικές για τους επόμενους μήνες, καθώς προειδοποιούν για εκτίναξη των κρουσμάτων και των θανάτων.
Άλλωστε η εβδομάδα που τελείωσε είναι η χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ενώ ρεκόρ πενταμήνου καταγράφηκε και στον ημερήσιο αριθμό θανάτων (63 την Τετάρτη 27/10).
Οι ειδικοί εκτιμούν πως τις επόμενες εβδομάδες, τα κρούσματα θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 4.000 σε εβδομαδιαία βάση, κάτι που σημαίνει πως θα δούμε ενδεχομένως και 5.000 κρούσματα σε μια ημέρα, προειδοποιώντας πως θα δούμε πολύ υψηλούς αριθμούς θανάτων έως τα τέλη του 2021 (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άλλους 2.500 νεκρούς).
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, κατηγορώντας εν πολλοίς την κυβέρνηση για την απόφαση της να άρει τα περιοριστικά μέτρα για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, αν και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριζόντιο lockdown και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, δεν αποκλείεται να προβεί σε ανακοινώσεις νέων μέτρων, δεδομένου ότι αναμένεται να είναι ένας ακόμη δύσκολος χειμώνας.
Καπραβέλος: Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη
«Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη, κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να διαμορφώσουμε χώρους σε χειρουργεία για να προστατέψουμε όσους τυχόν κινδυνέψουν », τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου , Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την οριακή κατάσταση που έχουν φτάσει τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως βρισκόμαστε εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης αναφορικά με την πανδημία και είπε χαρακτηριστικά πως «ή θα εμβολιαστούμε όλοι μαζί ή θα ζήσουμε τραγωδίες».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να παρέμβει με την επιβολή μέτρων, λέγοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα οδηγούμαστε προς τα βράχια.
«Κάτι πρέπει να κάνει ο καπετάνιος», όπως είπε.
Χλωρός: 30 ανεμβολίαστοι πολίτες σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης
Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 30 ανεμβολίαστοι πολίτες και η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, σύμφωνα με τον Διευθυντή της κλινικής Covid του νοσοκομείου, Δ. Χλωρό.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1, "τίποτα, όσο δραματικό κι αν είναι, δεν μας οδηγεί σε μια αναθεώρηση των απόψεων και των στάσεων για τη ζωή και τον τρόπο που ζούμε. Κανείς από πλευρά του δεν κάνει το καθήκον του, ούτε οι ανεμβολίαστοι, ούτε οι εμβολιασμένοι, ούτε το κράτος".
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι κατέληξαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου μια ασθενής 43 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, αλλά και ένας 20χρονος ανεμβολίαστος.
Παγώνη για ΜΕΘ
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7%, ενώ στην Αθήνα το 75%.
Η ίδια μίλησε για τη σημασία της 3ης δόσης εμβολίου εξηγώντας πως η χορήγησή της είναι κρίσιμη ειδικά για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Κάνουμε έκκληση να εμβολιαστούν για την δική τους ασφάλεια», σημείωσε.
Σαρηγιάννης: Μέχρι και 5.000 κρούσματα την ημέρα
Το "καμπανάκι" για αύξηση των κρουσμάτων ακόμα και στα 5.000 την ημέρα, έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα - πόρτα.
"Θα ήθελα να κάνω μια έκκληση σε όλους: δεν χρειάζεται να φοβηθούμε όταν φθάσουμε τα 10.000 κρούσματα ημερησίως. Αν φθάσουμε εκεί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εμβολιαστούμε" είπε χαρακτηριστικά.
Τζανάκης: Θα δούμε 4.500 κρούσματα και πάνω από 30 νεκρούς ημερησίως τον Νοέμβριο
Κατά μέσο όρο «το Νοέμβριο θα δούμε να καταγράφονται 4,5 χιλιάδες κρούσματα και παράλληλα οι νεκροί θα παραμείνουν σταθερά πάνω από τους 30», εκτίμησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 80 ετών.
Όπως είπε, «πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάσουμε τους άνω των 80, ένα 30% αυτών είναι ανεμβολίαστοι».
Μάλιστα, πρότεινε να εντοπιστούν με τα στοιχεία τους και να σταλούν στα σπίτια τους γιατροί, ώστε να συζητήσουν μαζί τους και να δουν τι τους έχει προβληματίσει για να μην εμβολιαστούν.
«Εάν σαν κοινωνία θέλουμε να μην χάσουμε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους εμβολιάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζανάκης επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη όλοι όσοι είναι άνω των 50 να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση εμβολίου, εξηγώντας πως «μετά από 7-8 μήνες είναι επίνοσοι».
Δημόπουλος: Μόνη λύση για τη διαχείριση της πανδημίας ο εμβολιασμός - Θα δούμε σταδιακή αύξηση των θανάτων
«Προφανώς η μόνη λύση που έχουμε για τη διαχείριση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Βλέπουμε πως σε όποιες περιφέρειες της Ελλάδας η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη, έχουμε υψηλό αριθμό νοσηλειών», τόνισε ο Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ.
Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στο mega υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.
Όπως είπε, «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και το καλό πλύσιμο των χεριών. Παρακολουθώντας τη διαδρομή της πανδημίας, προφανώς η τήρηση μέτρων θα χρειαστεί να είναι πάλι στο προσκήνιο για να μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό που δημιουργούν όσοι συνάνθρωποι μας δεν έχουν εμβολιαστεί».
Για θανάτους
Ο κ. Δημόπουλος σχολιάζοντας την αύξηση των θανάτων λόγω κορωνοϊού, σημείωσε πως «όταν έχουμε μία καθημερινή αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, το αποτέλεσμα της άσχημης έκβασης θα το δούμε σε λίγες εβδομάδες. Θα δούμε, δηλαδή, μία σταδιακή αύξηση των θανάτων».
Περι εμβολιασμών
Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε πως θα εφαρμοστεί. Πως θα γίνει υποχρεωτικός σε άτομα που είναι σε σύνταξη και δεν εργάζονται; Να συνεχίσουμε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση κινήσεων στοους εμβολιασμένους, να δούμε το θέμα της μάσκας για τους εμβολιασμένους σε χώρους που δεν γνωρίζουμε αν είναι ελεγμένοι και όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε ότι ο ιός υπάρχει και μεταδίδεται».
Τέλος, για το «πράσινο» φως που έδωσε ο FDA για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως αναμένεται από το CDC να εγκρίνει την εισήγηση του FDA, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στις ΗΠΑ.
Πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη αυτή η απόφαση θα πρέπει να περάσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και πως αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η λήψη σχετικής απόφασης.
Στο τραπέζι νέα μέτρα -Τι εξετάζεται
Με την πανδημία να σαρώνει, πλήττοντας κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα, κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που θα αφορούν τις κόκκινες περιοχές και τους ανεμβολίαστους.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η υποχρέωση για δύο rapid test την εβδομάδα των ανεμβολίαστων πολιτών προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους, χωρίς να αποκλείεται σε εστίαση και ψυχαγωγία να επανεκτιμηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.
Επίσης, εξετάζονται περαιτέρω περιορισμοί των ανεμβολίαστων όσον αφορά στην παρουσία τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
Βασιλακόπουλος: Τα μέτρα δεν τηρούνται - Να απαγορευτούν οι μεικτοί χώροι στην εστίαση
«Τα μέτρα δεν τηρούνται σχεδόν πουθενά, ο κόσμος έχει αποφασίσει ότι δεν θα τα ακολουθεί», τόνισε καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος και εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.
Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν προχώρησε σε ακριβή πρόβλεψη, εξηγώντας πως «χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη» αν δεν επαληθευτεί.
Με φόντο την έξαρση της πανδημίας, ανέφερε ότι θα πρέπει να απαγορευτεί η χρήση μεικτών χώρων στην εστίαση και αυτοί, μέσα και έξω από τα μαγαζιά, να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους.
Ακόμη, ο κ. Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.
«Είναι αστείο σε ένα κατάστημα όλοι οι θαμώνες να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και εργαζόμενοι να μπορούν να είναι ανεμβολίαστοι», είπε χαρακτηριστικά.
Στους 15.801 οι νεκροί
Τα τελευταία (στις 29/10) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.643, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 734.778, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.837 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 55, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.856 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 392 (59,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 80,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 337 (85,97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 55 (14,03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.303 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 295 (ημερήσια μεταβολή +2,08%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 257 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Αλλαγές στην πλατφόρμα embolio.gov.gr – Επιλογή εμβολίου για την γ’ δόση
Αλλαγές στην πλατφόρμα του embolio.gov.gr ισχύουν από χθες, Παρασκευή 29/10, καθώς πλέον οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν ποιο εμβόλιο θέλουν να κάνουν στο πλαίσιο της χορήγησης της γ’ δόσης.
Συγκεκριμένα, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται στο εξής το είδος του εμβολίου που διενεργείται, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέγουν ποιο επιθυμούν να τους χορηγηθεί ως επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έλαβαν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.
Σημειώνεται πως από τις 5 Νοεμβρίου, θα ανοίξει και η πλατφόρμα των ραντεβού για δεύτερη δόση σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, δεν υπάρχει ηλικιακό κριτήριο για τη δεύτερη δόση, ωστόσο αυτή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον δύο μήνες από την πρώτη.
Στο «κόκκινο» 21 Περιφέρειες
Πέντε ακόμη περιοχές της χώρας μπήκαν στο «κόκκινο» χρώμα, στον επιδημιολογικό χάρτη, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα και της επιβαρυμένης εικόνας που παρουσιάζουν.
Σύμφωνα με τον ανανεωμένο επιδημιολογικό χάρτη, στο «κόκκινο» εισήλθαν η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα, τα Ιωάννινα και η Ζάκυνθος.
Συνολικά 21 περιφέρειες είναι στο κόκκινο.
Στα δύο υψηλότερα επίπεδα 3 και 4 (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο ΠΕ ή Δήμου, όπως επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
- αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
- πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
- πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών
Σχολική κάρτα: Μέσω του edupass.gov.gr θα εκδίδεται για τα δημόσια σχολεία από τη Δευτέρα
Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών.
Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.
Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την σχολική κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Επισημαίνεται ότι το self-test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι:
(α) οι μαθητές/τριες,
(β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.
Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες των υπόχρεων εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.
Α) Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και
Β) σε περίπτωση που υπόχρεοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr.
Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών