Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συνεχίζεται η επέλαση της Omicron - Ασφυξία στο ΕΣΥ, 1.400 εισαγωγές σε δύο ημέρες - Κοντά στο 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Συνεχίζεται η επέλαση της Omicron - Ασφυξία στο ΕΣΥ, 1.400 εισαγωγές σε δύο ημέρες - Κοντά στο 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Η Omicron έφερε παράταση των μέτρων έως 23/1 - Άνοδος στις νοσηλείες - Στα 24.246 τα κρούσματα, στους 21.637 οι θάνατοι

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων συνεχίζει η πορεία του πέμπτου επιδημικού κύματος στη χώρα.
Χθες, 12 Ιανουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 24.246 νέα κρούσματα, με τα 9.347 στην Αττική και 2.671 στο Κέντρο της Αθήνας, περισσότερα από την ομοπληθή σχεδόν Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης που χθες καταγράφει 2.392 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού.
Αν και οι περισσότεροι ειδικοί διαβλέπουν μια σταθεροποίηση στους επιδημιολογικούς δείκτες έστω και στα υψηλά επίπεδα που παρατηρούμε καθημερινά, ενδεικτική ίσως του περισσότερου χρόνου που χρειάζονται για να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την κατάσταση είναι η εισήγησή τους νωρίτερα -η οποία υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας- για διατήρηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων μία εβδομάδα επιπλέον στης προγραμματισμένης, έως δηλαδή και τις 23 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα:

  • Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης. (Σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού)
  • Το ωράριο λειτουργίας για καταστήματα διασκέδασης και εστίασης παραμένει έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) χωρίς ορθίους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις, χωρίς μουσική.
  • Η χωρητικότητα στους αθλητικούς χώρους ορίζεται στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.
  • Καθίσταται υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων καθώς και νοσοκομεία
  • Απαγορεύεται η είσοδος στους ιατρικούς επισκέπτες
  • Εφαρμόζεται τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας

Κάτω από 55% ο εμβολιασμός 6 περιοχών -1.400 εισαγωγές σε 48 ώρες

Τις 1.393 έφτασαν οι εισαγωγές του περασμένου 24ώρου.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 ανέρχονται πλέον σε 5.075, 3.976 σε απλές και 1.099 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 670 από 640 που ήταν το περασμένο 24ωρό, το 84.33% εκ των οποίων ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ άλλοι 77 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας βρίσκεται ξανά μια ανάσα από το 90%, στο 89,13%.
Το επίπεδο εμβολιασμού παραμένει το στοιχείο που θα κρίνει την πίεση στο σύστημα υγείας. Ακόμη και σήμερα που η κυριαρχία της Omicron μαρτυρά εύγλωττα τη δυναμική του κορωνοϊού που έχει ρίξει στο βαθύ κόκκινο το σύνολο της ηπειρωτικής κυρίως χώρας, υπάρχουν περιοχές όπου ένας στους δύο σχεδόν δεν έχει εκκινήσει ή ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό του.
Συγκεκριμένα, σε έξι περιοχές η εμβολιαστική κάλυψη με ολοκληρωμένο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει κάτω από το 55%. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Ευρυτανίας (43,05%), Δράμας (53,55%), Κιλκίς (50,50%), Φωκίδας (51,46%), Ηλείας (54,92%) και Πιερίας (52,68%).
Η παραλλαγή Omicron πιέζει τις απλές κλίνες Covid, είχε αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η περίπτωση των ως άνω περιοχών το επιβεβαιώνουν.
Στην Ηλεία νοσηλεύονται 24 ασθενείς σε απλές κλίνες αποκλειστικά, 7 στην Άμφισσα, 37 στη Δράμα (από 22 χθες), 36 στο Κιλκίς και 6 στο Καρπενήσι, για το οποίο όμως γνωρίζουμε ότι τα σοβαρότερα περιστατικά Covid αλλά και τα απλά non-Covid διακομίζονται στα νοσοκομεία της Λαμίας, της Λιβαδειάς ή της Αθήνας.
Έπειτα, 58 ασθενείς είναι σε απλές κλίνες στην Πιερία και 10 σε ΜΕΘ, ενώ στις ΠΕ Σερρών και Έβρου όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι οριακά πάνω από το 55% (55,85% και 59,59 αντίστοιχα), νοσηλεύονται 41 ασθενείς (34 σε απλές, 7 σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας/ΜΑΦ) στην πρώτη και 23 στη δεύτερη (18 σε απλές, 5 σε ΜΕΘ).
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως απουσιάζουν τα σοβαρά περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες αλλά, όπως συνέβη και κατά τα προηγούμενα επιδημικά κύματα, διακομίζονται κατά το σύνηθες στα μεγάλα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.

«Πονοκέφαλος» σε γονείς και ειδικούς: Ένα στα πέντε κρούσματα είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών

Σχεδόν ένα στα πέντε κρούσματα σήμερα είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών. Ειδικότερα, από τα 24.246 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες 12 Ιανουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 5.737 ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα.
Τα στοιχεία στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η καθοδική πορεία που κατέγραφαν τα παιδικά κρούσματα από τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε το ποσοστό τους επί των συνολικών κρουσμάτων είχε μειωθεί από το 27% στο 22% και στο 16% την αμέσως επόμενη (27/12-02/01) πλέον ανακόπτεται και εισέρχεται ξανά σε ανοδική τροχιά, με τα 43.386 κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών την εβδομάδα 3 -9 Ιανουαρίου να αποτελούν το 18%.
«Πονοκέφαλο» φαίνεται να προκαλεί σε γονείς και ειδικούς και ο μεγάλος αριθμός θετικών αποτελεσμάτων που έδειξαν τα self test για την πρόληψη της διασποράς πριν το άνοιγμα τον σχολείων.
Υπενθυμίζεται ότι τα self test της Δευτέρας, πρώτης ημέρας επιστροφής στο σχολείο, είχαν εντοπίσει 16.000 κρούσματα και άλλα 9.688 βρέθηκαν κατόπιν των χθεσινών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.
Για την τρέχουσα εβδομάδα, αναμένεται με αγωνία ο αριθμός θετικών αποτελεσμάτων από το τρίτο δωρεάν self test που δικαιούνται μαθητές και εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί για την πρόληψη της διασποράς από την αυξημένη κινητικότητα των γιορτινών ημερών.
Σύμφωνα με πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων και επαφών στον χώρο του σχολείου, από τις 17 Ιανουαρίου 2022, οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες θα προσέρχονται στα σχολεία με 2 self tests (24ώρου) και με 2 rapid tests ή PCR (48ώρου) οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εκπαιδευτικοί.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος

Για την περίπτωση κρούσματος στην αίθουσα, προβλέπονται για τις επόμενες πέντε ημέρες από τον εντοπισμό του:

  • 2 rapid test και 3 self test δωρεάν για ανεμβολίαστους μαθητές
  • 4 rapid test και 1 self test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
  • 3 τρία δωρεάν self test για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός τριμήνου μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για την έκδοση πιστοποιητικού από τους μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς που νόσησαν με COVID-19 αρκεί το θετικό αποτέλεσμα από rapid test ενώ για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς απαιτείται μοριακός έλεγxoς (pcr).

Για την επιστροφή στο σχολείο:

Για τους συμπτωματικούς απαιτείται χρονικό διάστημα πέντε τουλάχιστον ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και εφόσον δεν έχουν πυρετό για πάνω από 24 ώρες και παρουσιάζουν βελτίωση των συμπτωμάτων.
Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό χρειάζονται αρνητικό self test την έκτη ημέρα, ενώ το rapid είναι απαραίτητο για ανεμβολίαστους και μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.
ασυμπτωματικοί, επιστρέφουν στο σχολείο μετά από πέντε ημέρες από το θετικό τεστ εφόσον έχουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα για μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό, και rapid την έκτη ημέρα για ανεμβολίαστους ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό.

Παιδιατρικοί εμβολιασμοί

Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε παιδιά υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την ένταξή τους στην επιχείρηση Ελευθερία έγινε για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αλλά κυρίως την υγείας τους καθώς:
τα εμβόλια προφυλάσσουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C, την πολυσυστηματική φλεγμονώδη νόσο ή σύνδρομο που εμφανίζεται δύο έως έξι εβδομάδες από την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο κορωνοϊού.

Η COVID-19 τριπλασιάζει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 1 σε εφήβους, 30 ημέρες από τη νόσηση

Σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμών στους ανηλίκους 12-17 ετών αναφορικά με την χορήγηση της πρώτης δόσης, τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε προ τριών εβδομάδων ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δείχνουν κάλυψη στο 53,7% για την ομάδα 15-17 ετών και 39,5% για τους 12-14 ετών.
Τέλος, σχετικά με τη νεότερη ηλικιακά ομάδα που μετέχει στην εμβολιαστική επιχείρηση, 5-11 ετών, πάνω από 37.000 παιδιά 5 έως 11 ετών έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και άλλα 73.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά την πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Στους 21.637 οι νεκροί

Τα νέα 12/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 24.246, εκ των οποίων 68 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.592.460, εκ των οποίων 49.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 633 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.113 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τo Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,40 (95% ΔΕ: 1,22 - 1,58).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ εκ των υστέρων απογράφηκε άλλη μια απώλεια.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.637 θάνατοι.
cwdjw.jpg
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (χθες 640).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (84,33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (15,67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.848 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654 (ημερήσια μεταβολή +31,59%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 578 ασθενείς.

χαρτισ12_1.webp

Για ποιους πολίτες λήγουν στις 31 Ιανουαρίου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Το επιδημικό κύμα της Omicron (και) στη χώρα μας δυναμώνει, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε νόσηση.
Την ίδια στιγμή, όμως, φέρνει και αλλαγές στο πεδίο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και του... συνδυασμού τους, που έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Το νέο κύμα, που ήρθε μαζί με το νέο έτος, οδήγησε σε αναπροσαρμογή των συστάσεων για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, τα οποία επέχουν θέση "υγειονομικού διαβατηρίου" για τον βασικό όγκο του πληθυσμού στην παρούσα χρονική περίοδο.

Για ποιους λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι πολίτες, για τους οποίους έχει λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή λήγει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, ανέρχονται σε 440.000, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.
Πλέον, σε αυτούς τους πολίτες δίδεται προσθεσμία έως το τέλος του μήνα να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση, ειδάλλως θα αντιμετωπίζονται ως μη εμβολιασμένοι.
Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ επτά μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης με mRNA εμβόλιο ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό Johnson.
Μετά την πάροδο του επταμήνου ή του τριμήνου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ μόνο για ταξίδια, εφόσον η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους εννέα μήνες. Εντός Ελλάδος, όμως, οι πολίτες που, επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου ή τρεις μετά το μονοδοσικό, δεν κάνουν αναμνηστική δόση, δεν έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και γενικά τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Τι ισχύει για τους διπλά εμβολιασμένους που νόσησαν

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξάνονται δραστικά οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις έναντι της λοίμωξης covid που μολύνθηκαν και νόσησαν, με τους περισσότερους να έχουν πέσει "θύματα" της υπέρμεταδοτικής μετάλλαξης Omicron, χωρίς να προλάβουν να λάβουν την αναμνηστική δόση.
Πολλοί είχαν κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση μέσα στον Ιανουάριο, μετά την οποία θα ανανεωνόταν το υγειονομικό διαβατήριο τους, αλλά νόσησαν τις ημέρες των γιορτών.
Από τις τις επίσημες συστάσεις (emvolio.gov.gr) προκύπτει ότι όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις ή το μονοδοσικό εμβόλιο και μολύνονται στη συνέχεια, καλούνται να διενεργούν αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση.
Ωστόσο, χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να καλύψουν το διάστημα που θα διανύσουν χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ και μέχρι τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης μέσα στο τρίμηνο, που θα τους δώσει και πάλι το "ελευθέρας" για πλήθος δραστηριοτήτων.

Τι ισχύει για τους πλήρως (τριπλά) εμβολιασμένους που νόσησαν

Ανάμεσα στα δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κορωνοιού ημερησίως εντοπίζονται και τριπλά εμβολιασμένοι πολίτες που μολύνθηκαν και εμφανίζουν ήπια ή και απολύτως ασυμπτωματική νόσο Covid.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού των ατόμων που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση παραμένει ενεργό, ανεξάρτητα από τη νόσηση.
Και υπερισχύει έναντι του πιστοποιητικού νόσησης που ενδεχομένως για τυπικούς λόγους ζητήσουν να εκδοθεί, καθώς το τελευταίο δεν έχει κάποια πρακτική αξία.

Υπενθυμίζεται πως οι τριπλά εμβολιασμένοι που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοιό, παραμένουν για πέντε ημέρες σε κατ' οίκον νοσηλεία ή καραντίνα, με δεδομένο ότι έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, και μπορούν να βγαίνουν μετά το διάστημα αυτό φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας.

Σε πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται πως η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην περίπτωση νόσησης προσώπου πλήρως εμβολιασμένου, δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ως πότε ισχύουν τα πιστοποιητικά νόσησης

Πλέον, οι εμβολιασμένοι λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης και μετά από θετικό rapid τεστ.
Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο μετά το θετικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR).
Ειδικά για τα πιστοποιητικά νόσησης που έχουν εκδοθεί ως τις 31-10-2021 ισχύουν μέχρι τις 31-1-2022. Όσα εκδόθηκαν από την 1-11-2021 έως και 4-12-2021 είτε με rapid είτε με PCR ισχύουν για 3 μήνες.
Μέχρι τώρα τα πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονταν έναν μήνα μετά τη διάγνωση, αλλά η πρόθεση είναι να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης για τους εμβολιασμένους σε μικρότερο διάστημα, επιβεβαίωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Πλέον, αξίζει να σημειωθεί, εκδίδονται στις 14 ημέρες.
7_47.JPGwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης