Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στα 18.605 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Στους 470 οι διασωληνωμένοι, 80 νέοι θάνατοι

Κορωνοϊός: Στα 18.605 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Στους 470 οι διασωληνωμένοι, 80 νέοι θάνατοι
Με την πανδημία να βρίσκεται σε μια φάση σταθεροποίησης και σταδιακής αποκλίμακωσης, αν και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, από αύριο Σάββατο 19/2 εισερχόμαστε σε νέα φάση, καθώς αίρονται πολλά περιοριστικά μέτρα
Σχετικά Άρθρα
Πτώση κατέγραψαν τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 καθώς έφτασαν τα 18.605, ενώ 80 ήταν οι νέοι θάνατοι, με 470 διασωληνωμένους.
Με την πανδημία να βρίσκεται σε μια φάση σταθεροποίησης και σταδιακής αποκλίμακωσης, αν και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, από αύριο Σάββατο 19/2 εισερχόμαστε σε νέα φάση, καθώς αίρονται πολλά περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, από αύριο 19/2 επιστρέφουν οι όρθιοι πελάτες στη διασκέδαση – θα επιτρέπονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους -, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδαεπιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές και μειώνεται περαιτέρω το ποσοστό τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Κυβέρνηση και ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία χαλάρωσης και άρσης των περιορισμών θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς απώτερος στόχος είναι να έχουν αρθεί όλα τα μέτρα στα τέλη Μαρτίου.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η πανδημία τελείωσε, υποστηρίζοντας πως πλέον με το ποσοστό των εμβολιασμένων, με τα νέα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα, με τις νέες θεραπείες και πρωτόκολλα, μπορούμε πλέον να συνυπάρξουμε με τον ιό.
Όσον αφορά το τελευταίο μέτρο, αυτό της χρήσης μάσκας, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να τις «πετάξουμε», κάτι που πάντως προβλέπεται να συμβεί το καλοκαίρι, ενώ αισιοδοξία υπάρχει και για τον εορτασμό του φετινού Πάσχα, το οποίο εκτιμάται – πως εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη – θα μπορέσουμε να το γιορτάσουμε με περισσότερη ασφάλεια σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Η ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας 18/02

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.183 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 470 (62.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 349 (74.26%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (25.74%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.193 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 372 (ημερήσια μεταβολή -0.8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 374 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 


Παγώνη: Το καλοκαίρι πετάμε τις μάσκες

Την εκτίμηση πως το καλοκαίρι θα πετάξουμε τις μάσκες διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υπογράμμισε πως η γ’ δόση του εμβολίου μας προστατεύει από όλες τις παραλλάξεις του ιού.
Σε δηλώσεις της στο Mega η κα.Παγώνη είπε πως «δεν έχουμε φτάσει τα απαραίτητα ποσοστά εμβολιασμού για να πετάξουμε τις μάσκες».
«Η κάθε χώρα έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις.
Η Δανία πέταξε τις μάσκες, αλλά έχει 90% εμβολιασμένους, και σε ποσοστό 85% οι άνω των 60 έχουν κάνει την 3η δόση.
Εμείς αυτά τα ποσοστά δεν τα έχουμε, άρα δεν μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες.
Δεν έχουμε φτάσει τα απαραίτητα ποσοστά» είπε η κα.Παγώνη.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα

«Αυτή τη στιγμή ό,τι και να συμβεί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Έχουμε τα πρωτόκολλα, τα καινούργια αντιικά, τα εμβόλια που έχουν προχωρήσει.
Με το καινούργιο εμβόλιο μπορούν όσοι δεν είχαν πειστεί με τα προηγούμενα, μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Θεωρώ ότι πρέπει να πάει σε όλες τις χώρες» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία αναφέρθηκε και στο μπέρδεμα με το πιστοποιητικό για όσους έχουν μολυνθεί δύο φορές.

Πιστοποιητικό

«Εχτές ανακοίνωσαν ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δύο φορές, και έχει νοσήσει μετά, ισχύει το πιστοποιητικό του.
Η επιτροπή εισηγείται σε γενικούς κανόνες, υπάρχουν και εξειδικευμένες περιπτώσεις που πρέπει να εξετάζονται.
Κάποιος που έχει νοσήσει δύο φορές μπορεί να εμβολιαστεί.
Όταν διευκρινιστεί τι θα γίνει μετά την 3η δόση, αν θα πάμε σε 4η, αν θα γίνει το εμβόλιο μια φορά το χρόνο, αν θα υπάρξει εμβόλιο για όλους τους κορωνοϊούς, δε θα υπάρχουν αυτά τα μπερδέματα», σημείωσε η κα. Παγώνη σχετικά με τα πιστοποιητικά νόσησης και επαναλοίμωξης.

Καλύπτει η γ’ δόση

«Υπάρχουν κάποιοι που έκαναν νωρίς την 3η δόση.
Η 3η δόση ενισχύει τις δύο προηγούμενες, οπότε έχουμε αρκετά αντισώματα που είμαστε καλυμμένοι και για την Όμικρον και τις άλλες παραλλαγές.
Η επιτροπή θα εισηγηθεί τι θα γίνει από εδώ και πέρα» υποστήριξε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πιστεύω ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλό, στο χωριό αλλά με μάσκες, και προς το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά, μπορούν να βγουν και οι μάσκες».

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Στη Delta οφείλονται ακόμα οι περισσότεροι θάνατοι

Την θέση πως οι περισσότεροι θάνατοι που καταγράφονται ημερησίως οφείλονται στην παράλλαξη Delta της covid διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Ανδρέας Ζαούτης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Ζαούτης είπε πως αν και η Omicron είναι αυτή που κυριαρχεί σε όλη την χώρα, το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων που καταγράφεται ημερησίως οφείλεται ακόμη στην μετάλλαξη Delta.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ για τα πιστοποιητικά νόσησης, τονίζοντας πως άμεσα θα υπάρξει ανάρτηση στον ιστότοπο του ΕΟΔΥ με αναλυτικές πληροφορίες για να γνωρίζουν οι πολίτες όσα εφαρμόζονται κατά περίπτωση.
«Για τον εμβολιασμό θα πρέπει να εστιάσουμε στα πιο σημαντικά θέματα αυτήν την στιγμή.
Το εμβόλιο μειώνει κατά 90% την πιθανότητα θανάτου, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες.
Αρκεί να σκεφτούμε αυτό: εάν κάνουμε όλοι το εμβόλιο, θα μειώσουμε κατά 90% τους θανάτους στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ.Ζαούτης.

Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό νόσησης

Διευκρινίσεις έδωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου για τη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης για όσους νοσήσουν εκ νέου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου «ως προς το πιστοποιητικό για την επαναμόλυνση, είναι κάτι το οποίο έχει αποφασιστεί από το Σεπτέμβριο από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ότι δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό για επαναμόλυνση, για δεύτερη μόλυνση».
«Κατανοούμε αυτό που έχει δημιουργηθεί τώρα για κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό, είτε με Johnson & Johnson είτε με τις δυο δόσεις, και τη στιγμή που πάει να εκπνεύσει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού, διότι πρέπει να κάνουν το booster τους, είχαν μια νόσηση.
Έτσι και εφόσον είχε προϋπάρξει η νόσηση και κολλήσουν εκ νέου τότε αυτή «η ειδική ομάδα ασθενών θα λάβουν πιστοποιητικό επαναμόλυνσης» είπε η κα.Παπαευαγέλλου, αναφέροντας πως οι ανεμβολίαστοι που επαναμολύνονται δεν θα λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης
«Με άλλα λόγια προϋπόθεση για να χορηγηθεί πιστοποιητικό νόσησης είναι οι πολίτες να είναι εμβολιασμένοι και απλά να μην πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση.
Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης» τόνισε η κα.Παπαευαγέλλου.

«Δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας»

H πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενώ η κα. Παπαευαγγέλου επισήμανε πως δεν είναι ώρα να αρθούν όλα τα μέτρα.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, «κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα».
H ίδια αναφέρθηκε στα αντιιικά φάρμακα, τονίζοντας πως έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις και έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα σε 1.957 ασθενείς.
Παράλληλα, ανέφερε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στη χώρα τα εμβόλια της Novavax, «ένα καινούργιο όπλο στη φαρέτρα μας» ενώ τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα έρθουν τα εμβόλια της Sanofi.


Εμβολιασμός: Ακόμη και η μία δόση σώζει από επαναλοίμωξη

Οι άνθρωποι που πέρασαν Covid-19 και μετά κάνουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έχουν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα επαναλοίμωξης, ενώ αν μείνουν ανεμβολίαστοι, ο κίνδυνος είναι πενταπλάσιος να αρρωστήσουν ξανά από Covid-19, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόνεν ‘Αρμπελ του ιατρικού οργανισμού Clalit Health Services στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 149.032 ανθρώπους, οι οποίοι όλοι είχαν προηγουμένως αναρρώσει από Covid-19, ενώ κανένας δεν είχε εμβολιαστεί.
Στη συνέχεια και έως το τέλος Νοεμβρίου 2021, οι 83.356 (το 56%) εμβολιάστηκαν με Pfizer/BioNTech και από αυτούς οι 354 αρρώστησαν ξανά από κορονοϊό, ενώ μεταξύ των 65.676 ανεμβολίαστων οι επαναλοιμώξεις ήσαν 2.168. Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί σε 2,5 επαναλοιμώξεις ανά 100.000 άτομα μεταξύ των εμβολιασμένων κάθε μέρα έναντι 10,2 ανά 100.000 ατόμων ημερησίως μεταξύ των ανεμβολίαστων, συνεπώς η πιθανότητα επαναλοίμωξης για τους ανεμβολίαστους ήταν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη.
Η ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 82% έναντι του κινδύνου επαναλοίμωξης στις ηλικίες 16 έως 64 ετών και 60% στους 65 ετών και άνω. Η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου ίδια είτε κάποιος που είχε αρρωστήσει λόγω Covid-19, στη συνέχεια έκανε μία ή δύο δόσεις του εμβολίου. Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα μελετών ότι για τους ανθρώπους που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη Covid-19, στη συνέχεια αρκεί μία μόνο δόση για να μειώσει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.
Η νέα έρευνα επίσης δείχνει ότι η φυσική ανοσία δεν συνιστά πανάκεια, καθώς δεν είναι μόνιμη ούτε επαρκής ιδίως στην εποχή της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν εσφαλμένα ότι επειδή αρρώστησαν στο παρελθόν από κορονοϊό, έχουν πια αντισώματα αρκετά για να μην χρειάζεται να εμβολιαστούν. Κάτι που δεν ισχύει, αν έχουν περάσει μερικοί μήνες από την αρχική λοίμωξη τους (το ακριβές χρονικό διάστημα μάλλον ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και γενικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης, αν παραμείνουν ανεμβολίαστοι. Μια και μόνο δόση εμβολίου στην περίπτωση τους θα αυξήσει σημαντικά το επίπεδο ανοσιακής προστασίας τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης