(upd3) Με την πανδημία του κορωνοϊού να είναι σε διαδικασία αποκλιμάκωσης κυρίως όσον αφορά τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων παραμένει στα επίπεδα των 20.000, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέα άρση περιοριστικών μέτρων.
Με τον καθηγητή Σ.Τσιόδρα να επισημαίνει πως επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα καθώς είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζεται «επείγουσα φάση» της πανδημίας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο κατάργησης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως οι επιστήμονες θα εξετάσουν μια επιστροφή σε ότι ίσχυε το περασμένο καλοκαίρι όταν η σύσταση ήταν ότι ένα άτομο θα μπορούσε να μη φοράει μάσκα όταν είναι σε εξωτερικό χώρο όπου δεν βρίσκονται πολλά άτομα, σύσταση βέβαια που άλλαζε, εφόσον υπήρχαν συνθήκες συνωστισμού.
Πάντως, πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως είναι πρόωρη η συζήτηση για την κατάργηση της χρήσης μάσκας και τονίζουν πως πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή σχετικά με την χαλάρωση των περιορισμών, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια νέα αναζωπύρωση.
Ωστόσο, η αποκλιμάκωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων οδηγεί σε αποσυμπίεση και το ΕΣΥ, το οποίο και αυτό αρχίζει σταδιακά να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς.
Σαρηγιάννης: Κάτω από 10.000 κρούσματα covid στα τέλη Μαρτίου
Την εκτίμηση πως στα τέλη Μαρτίου τα κρούσματα covid θα έχουν πέσει κάτω από τα 10.000 διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως με δεδομένη την αργή, όπως την χαρακτήρισε αποκλιμάκωση, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να καταγραφούν κάτω από 10.000 ημερήσια κρούσματα.
«Έχουμε ένα υψηλό επίπεδο διασποράς ακόμα και η πτώση γίνεται με αργούς ρυθμούς.
Έχουμε πέσει κατά περίπου 1000 κρούσματα ανά 7-10 ημέρες.
Αν κάνετε την αναλογία για να φτάσουμε στα 9.000 χρειαζόμαστε 6 εβδομάδες» υπογράμμισε ο καθηγητής.
Πρόωρη η κατάργηση της μάσκας
Για την χρήση μάσκας, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής, τόνισε ότι η απόφαση για να μπει τέλος στη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν πρόωρη.
«Προς τα εκεί πηγαίνουμε αλλά νομίζω ότι αυτό θα ήταν λίγο πρόωρο αυτή τη στιγμή.
Σαφώς όμως πηγαίνουμε σε χαλάρωση των μέτρων που δεν χρειάζονται πια» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης.
Δυναμικό φαινόμενο η πανδημία
Σχετικά με το αν πλησιάζει το τέλος της πανδημίας ο κ.Σαρηγιάννης επισήμανε πως «είναι δυναμικό φαινόμενο αυτή η πανδημία».
«Προφανώς μπορεί να μας επιφυλάσσει κι άλλο κύμα.
Δεν έχουμε τελειώσει, η πτώση που βλέπετε γίνεται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς.
Για να αφήσουμε πίσω τον ιό πρέπει να εφαρμόσουμε προληπτικές άμυνες.
Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο εμβολιασμός και να γίνεται απολύμανση του αέρα» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης.
Τσιόδρας: Ίσως είμαστε στο τέλος της «επείγουσας φάσης»
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αν και αργή, είναι σταθερή η αποκλιμάκωση της πανδημίας, ενώ στα ιδιαίτερα θετικά είναι η «εξαφάνιση» της Delta, η οποία ήταν και αυτή που προκαλούσε τα πιο σοβαρά περιστατικά, τη στιγμή που εκτιμάται πως η Omicron δεν θα μπορέσει να ανατρέψει τη σημερινή, αισιόδοξη εικόνα.
Σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα αλλά και συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού που θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία, προβλέπει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ο καθηγητής ανέφερε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης.
Από αύριο 24/2 τα πέντε νέα self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς
Από αύριο Πέμπτη 24/2 θα μπορούν οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί να προμηθευτούν πέντε νέα self test προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 1 Μαρτίου έως και 15 Μαρτίου 2022
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι:
- Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
- Βεβαίωση αρνητικού self-test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
- Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.
Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να παροτρύνει τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.
Τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά νόσησης
Όσον αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης, οι εμβολιασμένοι με 3 δόσεις δεν θα το παίρνουν ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να το πάρουν μόνο μία φορά.
Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης δεύτερη φορά.
Υπενθυμίζεται πως το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μετά από τεστ PCR εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, ενώ για τους πλήρως εμβολιασμένους, εκδίδεται και μετά από θετικό rapid test.
Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί 90 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από τον ΕΟΔΥ ή από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Σχετικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εάν πραγματοποιηθεί επαναληπτικός έλεγχος με PCR μετά από τις 90 ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μια ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης.
Αναφορικά με τα εμβολιασμένα άτομα, για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι με τις 2 δόσεις του εμβολίου και επαναμολύνονται από κορωνοϊό δεύτερη φορά εντός των 7 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια ενενήντα (90) ημέρες.
Σχετικά με τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι με το μονοδοσικό εμβόλιο και επαναμολύνονται από κορωνοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός των 3 μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης του εμβολίου, εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια 90 ημέρες.
Στους 25.485 οι θάνατοι
Στους 25.485 ανέρχονται οι θάνατοι στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.623, εκ των οποίων 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.336.615 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 307 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.166 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.485 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 455 (65.3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 88.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (72.97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (27.03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.222 ασθενείς.
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών