Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Μειώθηκαν στους 52 οι νεκροί, υψηλός αριθμός στα κρούσματα, αυξήθηκαν στα 17.176 - Στους 408 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Μειώθηκαν στους 52 οι νεκροί, υψηλός αριθμός στα κρούσματα, αυξήθηκαν στα 17.176 - Στους 408 οι διασωληνωμένοι
Ξεκινούν την Τετάρτη (2/3) οι εμβολιασμοί με το πρωτεϊνικό Novavax - Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού

Στους 52 είναι οι νέοι θάνατοι και στα 17.176 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με ό,τι αναφέρει στη σημερινή (1/3) του ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ.
Όπως ενημερώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, οι διασωληνωμένοι είναι 408.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID- 19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 01 Μαρτίου 2022 (ώρα 15:00).

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.176, εκ των οποίων 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.438.872 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 285 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.007 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.914 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 408 (64.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 89.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 291 (71.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (28.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.274 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +7.17%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 303 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πτωτικές οι τάσεις στα λύματα 6 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν

Την εβδομάδα 21 έως 27 Φεβρουαρίου 2022 παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 14 έως 20 Φεβρουαρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις δεκατρείς (6/13) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, αυξητικές τάσεις σε τέσσερεις από τις δεκατρείς (4/13) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε τρείς από τις δεκατρείς( 3/13) περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ.
Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-56%), στο Ηράκλειο (-53%), στην Πάτρα (-52%) και στα Ιωάννινα (-36%), ενώ οριακή ήταν η πτώση στην Θεσσαλονίκη (-22%) και στην Αττική (-16%).
Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Κέρκυρα (+36%), στο Βόλο (+40%), στο Ρέθυμνο (+43%) και στον Άγιο Νικόλαο (+63%).
Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στη Λάρισα (-8%), στη Ξάνθη (-7%) και στην Αλεξανδρούπολη (+7%).

Ξεκινούν την Τετάρτη (2/3) οι εμβολιασμοί με το πρωτεϊνικό Novavax - Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού

Το εμβόλιο της Novavax αναμένεται αύριο στη χώρα μας, με την πλατφόρμα για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού να ανοίγει το απόγευμα της Τρίτης (1 Μαρτίου). Το εμβόλιο Novavax αφορά όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.
Στο εμβόλιο Novavax έχουν επενδύσει επιστήμονες και υγειονομικοί με στόχο να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, καθώς επιστρέφουμε σταδιακά προς την κανονικότητα. Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, οι πρώτες 168.000 δόσεις από το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvaxovid της εταιρείας Novavax αναμένονται στην Ελλάδα αύριο Τετάρτη (2 Μαρτίου). Στόχος είναι με το νέο αυτό εμβόλιο και το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο των εταιρειών Sanofi / GSK που αναμένεται στη χώρα μας έως τον Απρίλιο, να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορvνοϊού.
Το εμβόλιο Novavax θα χορηγείται μόνο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και δεν θα χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση. Το Σάββατο 5 Μαρτίου θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η Ελλάδα καταλαμβάνει εμβολιαστικά ποσοστά που φτάνουν το 71,7% στον γενικό πληθυσμό και το 80,6% στον ενήλικο πληθυσμό, ενώ οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση εμβολίου ξεπερνούν τις 300.000. 

Mειώνονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού

Με δεδομένο ότι για την ώρα δεν προκρίνεται πάντως η τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα, στόχος είναι να αυξηθούν τα ραντεβού. Κάτι που τόνισαν οι αρμόδιοι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.
Υπάρχει μια φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών, ενώ χωρίς τέταρτη δόση, η εμβολιαστική περίοδος πλέον ολοκληρώνεται. Ταυτόχρονα, όσοι είναι δικαιούχοι της τρίτης δόσης και λήγει το πιστοποιητικό τους έχουν προχωρήσει είτε στον εμβολιασμό είτε στο ραντεβού για την αναμνηστική δόση και σε ποσοστό 96%. «Άρα, είναι πολύ λίγοι αυτοί που πλέον αναζητούν την αναμνηστική δόση, με κυριότερο λόγο ότι την έχουν κάνει. Άρα μειώνονται τα εμβόλια της τρίτης δόσης», ανέφερε συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τζανάκης: Οδεύουμε προς αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας – Μετά το Πάσχα θα είμαστε ακόμα καλύτερα

Αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού σημαντικά.
Έχουμε μέσο όρο θανάτων γύρω στους 60 την ημέρα ενώ στις 20 Γενάρη είχαμε 103 νεκρούς, μέσο όρο» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.
Ο καθηγητής τόνισε ότι παρατηρείται πτώση άνω του 40%.
«Ο μόνος δείκτης που παραμένει υψηλά είναι τα καθημερινά κρούσματα που διατηρούνται υψηλά από την καθημερινή δραστηριότητα», είπε και πρόσθεσε για τα σχολεία: «Ακόμη και εκεί υπάρχει μία δυναμική πτώσης περίπου 1.000 κρούσματα ανά εβδομάδα».
Αναφερόμενος στη χορήγηση του νέου πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την άποψη ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού. «Θα βοηθήσει γιατί ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δεν είχαν διάθεση να κάνουν τα εμβόλια mRNA, μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο που έχει δημιουργηθεί με την παραδοσιακή τεχνική» επισήμανε.
Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, οδεύουμε σε μια αργή αποκλιμάκωση.
«Μετά το Πάσχα θα είμαστε ακόμα καλύτερα» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης