Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει πρόστιμα 100 ευρώ μηνιαίως στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών ήταν μια απαράδεκτη νομικά, ανήθικη πράξη, επαίσχυντος διαχωρισμός των πολιτών που η ελληνική κοινωνία επίσης κατά τρόπο απαράδεκτο αποδέχθηκε.
Το bankingnews είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά του μέτρου το οποίο προσβάλλει την ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου και αποδεικνύει ότι η χώρα αυτή ακολουθεί ολισθηρό δρόμο….
Μετά από διάστημα σχεδόν 2,5 μηνών η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργήσει αυτό το απαράδεκτο μέτρο.
Το διεθνούς φήμης περιοδικό Lancet στο οποίο δημοσιεύονται σχεδόν όλες οι μελέτες για την υγεία εδώ και 10ετίες σε άρθρο του επικρίνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει ηλικιακά κριτήρια στον εμβολιασμό.
Το Lancet ιδρύθηκε το 1823… δύο χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση του 1821 και έχει δημοσιεύσει τα περισσότερα ιατρικά και επιστημονικά άρθρα διεθνώς…
Τι υποστηρίζει το βρετανικό ιατρικό περιοδικό;
Ηλικιακή πολιτική εμβολιασμού της ελληνικής κυβέρνησης
Από τις 17 Ιανουαρίου 2022, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω στην Ελλάδα που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά του COVID-19 επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ.
Εάν και πάλι αρνηθούν τον εμβολιασμό, το πρόστιμο αυτό θα αυξηθεί στα 100 ευρώ και θα συνεχιστεί μηνιαία χωρίς προκαθορισμένο τέλος.
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο αυτή τη στιγμή παλεύει με την ικανότητα ως απάντηση στην αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία που σχετίζονται με τον COVID-19. Περίπου 300.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι ανεμβολίαστα, περίπου το 2,7% του ελληνικού πληθυσμού.
Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης φέρεται να είπε ότι «ο παράγοντας ηλικία είναι σημαντικός λόγω της επίδρασής του στη δημόσια υγεία», προφανώς αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έναντι της λοίμωξης. Στην Ελλάδα, περίπου το 90% των θανάτων λόγω COVID-19 αφορούν άτομα άνω των 60 ετών.
Το μέτρο φαίνεται να είναι μερικώς αποτελεσματικό.
Ειδήσεις σχετικά με την επιβολή προστίμου για αυτήν την ομάδα ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2021.
Σε εκείνο το σημείο, περίπου 520.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ήταν ανεμβολίαστα.
Η Ελλάδα δεν είναι το μόνο κράτος που επέβαλλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό — για παράδειγμα, στην Αυστρία, τον Ισημερινό και τη Γερμανία ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός για όλους τους ενήλικες.
Σε πολλές χώρες, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή τους δημόσιους και κρατικούς υπαλλήλους.
Το Κεμπέκ (μια επαρχία του Καναδά) εξέτασε το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόστιμο σε οποιονδήποτε κάτοικο έχει αρνηθεί ένα εμβόλιο για τον COVID-19.
Η Ελλάδα η μόνη χώρα που επέβαλλε πρόστιμο με ηλικιακά κριτήρια
Αλλά η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που επέβαλλε πρόστιμο σε μια ομάδα επειδή δεν εμβολιάστηκε με βάση αποκλειστικά την ηλικία. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σχετικά με την εντολή εμβολιασμού της Ελλάδας είναι η απουσία αντίδρασης της κοινωνίας για τις διακρίσεις λόγω ηλικίας.
Το επιχείρημα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε αυτήν την ομάδα πληθυσμού είναι ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο απέναντι στον COVID-19 από τον γενικό πληθυσμό και επομένως η απόφαση να παραμείνουν ανεμβολίαστοι θα επιβάλει δυσανάλογη επιβάρυνση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, το ίδιο ισχύει για όσους έχουν παχυσαρκία ή άλλες υποκείμενες παθήσεις υγείας.
Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου ήταν οι συνθήκες που χρησιμοποιήθηκαν για τη στρωματοποίηση της διαθεσιμότητας εμβολίων σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού σε πολλές χώρες. Ωστόσο, κανείς δεν προτείνει ή εγκρίνει την επιβολή προστίμων σε άτομα με υψηλότερους δείκτες μάζας σώματος που αρνούνται το εμβόλιο: πράγματι, όταν η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο Cancer Research UK δημοσίευσε μια σειρά διαφημίσεων το 2018-2019 που είχαν στόχο απλώς να ευαισθητοποιήσουν μεταξύ της επιστημονικά αδιαμφισβήτητης σχέσης μεταξύ της παχυσαρκίας και μιας σειράς καρκίνων, επικρίθηκε για υπεραπλούστευση πολύπλοκων, πολυπαραγοντικών ζητημάτων.
Δεν πιστεύαμε ότι οποιαδήποτε παρόμοια απόφαση να επιβληθούν πρόστιμα στην κοινωνία με ηλικιακά κριτήρια θα είχε τόσο μικρή αντίδραση.
Το γεγονός ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε ευρέως αποδεκτή ως μια ρεαλιστική απόφαση έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν το δικαίωμα των ηλικιωμένων στην αυτονομία και την αυτοδιάθεση.
Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως δήλωση κατά του εμβολιασμού. Το Lancet Healthy Longevity υποστηρίζει πλήρως τα προγράμματα εμβολιασμού για τον COVID-19 και όσο το δυνατόν περισσότερες ασθένειες.
Ανησυχητική εξέλιξη η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης
Ωστόσο, πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη που πρέπει να επισημανθεί.
Γιατί είναι αποδεκτό να επιβάλλονται πρόστιμα μόνο σε ηλικιωμένους όταν υπάρχουν άλλοι που διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο;
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ηλικία είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για τις περισσότερες μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, σημαίνει αυτό ότι είναι αποδεκτό να επιβάλλονται πρόστιμα σε ηλικιωμένους για τη δυσανάλογη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης;
Ο κίνδυνος του καθενός να χρειαστεί υγειονομική περίθαλψη ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Για παράδειγμα, εάν γεννήσετε, θα χρειαστείτε περισσότερους πόρους υγειονομικής περίθαλψης από ότι συνήθως.
Αυτό ισχύει και για όσους κάνουν extreme sports.
Η καθολική υγειονομική περίθαλψη λειτουργεί με βάση την ιδέα ότι όλοι πληρώνουν με ένα αναλογικό ποσό και ότι σας επιστρέφεται σε είδος τη στιγμή που την χρειάζεστε.
Κοντόφθαλμη η πολιτική της Ελλάδος
Το να ξεχωρίζουμε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι απλώς μεροληπτικό, είναι επίσης εκπληκτικά κοντόφθαλμο.
Μπορεί να μην έχουμε όλοι καρκίνο, αλλά όλοι θα γεράσουμε.
Εάν τέτοια μέτρα γίνουν δεκτά χωρίς αμφιβολία, τότε όχι μόνο αποδεχτήκαμε τις διακρίσεις εις βάρος ανθρώπων σε αυθαίρετη βάση, αλλά δεχθήκαμε επίσης ένα προηγούμενο που θα μπορούσε κάλλιστα να μας στοιχειώνει μερικές δεκαετίες στη συνέχεια.
Η ηλικία θα συνεχίσει να στοχοποιείται αν δεν το φωνάξουμε, και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να επισημανθεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών