Σε 196 ανέρχονται τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου που έχουν διαγνωσθεί στην Ελλάδα έως τις 13/9, ενώ έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι.
Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα, ενώ η πλειοψηφία των 196 καταγεγραμμένων περιστατικών στη χώρα μας από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα (23/6) έως και χθες (13/9), εντοπίζονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τα κρούσματα στην Ελλάδα
Από την αρχή της περιόδου 2022 μέχρι τις 13/9 έχουν διαγνωστεί συνολικά 196 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 122 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 74 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως τις 13/9, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 36 νέα κρούσματα.
Έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 74 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων τα 85 έτη).
Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Επιπρόσθετα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2022, έως τις 13/09/2022, έχουν καταγραφεί 3 περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, εκ των οποίων το ένα σε οικισμό της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και τα δύο σε οικισμό της Π.Ε. Χαλκιδικής. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.
Η γεωγραφική κατανομή
Την περίοδο 2022, μέχρι τις 13/09/2022, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Τρικάλων, Λάρισας, Καβάλας και Φθιώτιδας. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.
Σημειώνεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών