Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για Λύτρα - Πειθαρχικός έλεγχος για τους δικαστές που τον άφησαν ελεύθερο για τον ξυλοδαρμό της συζύγου

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για Λύτρα - Πειθαρχικός έλεγχος για τους δικαστές που τον άφησαν ελεύθερο για τον ξυλοδαρμό της συζύγου
Ο ποινικολόγος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος να μην πλησιάζει τη σύζυγό του
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σοκ έχει προκαλέσει η υπόθεση του γνωστού ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, ο οποίος ομολόγησε τον ξυλοδαρμό της συζύγου του και ζήτησε συγγνώμη, ενώπιον της 18ης ανακρίτριας.
Ο ποινικολόγος παρά την ομολογία του, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, μετά τη σύμφωνη γνώμη δικαστή και εισαγγελέα, ωστόσο το μεσημέρι της Δευτέρας 17/6, σημειώθηκε παρέμβαση Αρείου Πάγου για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των προαναφερθέντων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Απ. Λύτρας
κατηγορείται για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βάρος της συζύγου του, κατηγορία που αποδόθηκε αυτεπάγγελτα από τον Εισαγγελέα μετά την σύλληψή του για ενδοοικογενειακή βία.
Ανακρίτρια και εισαγγελέας, μετά από τη διαδικασία των εξηγήσεων του κατηγορούμενου που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, έκριναν ότι στον δικηγόρο πρέπει να επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης προσέγγισης της συζύγου του.
Αναλυτικά οι όροι που επιβλήθηκαν είναι η υποχρέωση μετοίκησης από το κοινό σπίτι, όπου διαμένει με τη σύζυγο του, απαγόρευση να την πλησιάζει και υποχρέωση να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.
Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, το γεγονός ότι ο ίδιος πήγε μαζί της στην κλινική και η κατάθεση του 39χρονου θύματος λειτούργησαν υπερ του γεγονότος να αφεθεί ελεύθερος παρά τις βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που βάρυνε στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ήταν η κατάθεση του θύματος ότι ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι στο παρελθόν, όπως και η υποστηρικτική κατάθεση της πρώην συζύγου του.
Σημειώνεται ότι αρχικά ο ποινικολόγος είχε ισχυριστεί ότι η γυναίκα του τραυματίστηκε όταν έπεσε από τις σκάλες του σπιτιού τους, ενώ κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορουμένου, η πρώην σύζυγός του, η μεγάλη του κόρη, αλλά και ο κουμπάρος τους και δικηγόρος.
Ο δικηγόρος συνελήφθη, μετά την γνωστοποίηση του περιστατικού στις αρχές από γιατρό ιδιωτικής κλινικής που κλήθηκε να περιθάλψει την σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα, όταν μαζί με τον σύζυγό της πήγαν στα επείγοντα τα ξημερώματα της Κυριακής 16/6.

Η έρευνα που διέταξε ο Άρειος Πάγος:

Κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας σε ό,τι αφορά την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο δικηγόρο ζητεί η πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Το ζευγάρι φέρεται να ισχυρίστηκε πως τα τραύματα της γυναίκας προήλθαν από πτώση της στην σκάλα του σπιτιού τους, εκδοχή ωστόσο που φαίνεται να μην προέκυπτε από τα τραύματα που έφερε η γυναίκα, τα οποία υποδείκνυαν ανθρώπινη ενέργεια.
Καταγραφή_24.PNG
Το χρονικό

Ο δικηγόρος παρέμεινε υπό κράτηση το βράδυ και λίγο πριν τις 8 το πρωί της Δευτέρας 17/6 οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός δικηγόρος καταγγέλθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από την τότε σύζυγο του για την εμπλοκή του σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας αλλά εν τέλει εκείνη ανακάλεσε και η υπόθεση δεν έφτασε στις δικαστικές αίθουσες.
Σημειώνεται ότι ο ίδιος είχε δύο όπλα είχε νόμιμα στην κατοχή του.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής 17/6, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια επισκέφθηκε την 37χρονη στο σπίτι και της πήρε κατάθεση, στην οποία φέρεται να περιέγραψε τον ξυλοδαρμό της από τον συζυγό της.
Ωστόσο, η ίδια δεν είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του.

«Θα ζητήσω βοήθεια»

«Ομολόγησα την πράξη μου, ζήτησα συγγνώμη από τη σύζυγό μου που την υπεραγαπώ και τις τρεις κόρες μου. Δυστυχώς βρέθηκε σε μια κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό. Κι εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξήγηση.
Όπως και εκείνη κατέθσε δεν έχω υπάρξει ποτέ βίαιος. Θα κοιτάξω να δω με  ποιον τρόπο μπορώ να θεραπευτώ, να ζητήσω  βοήθεια», ανέφερε  στη δήλωσή του ο Απόστολος Λύτρας.
«Η πράξη που έγινε είναι κάτι που για μένα είναι αδιανόητο. Θα αναζητήσω ψυχολογική βοήθεια, δεν μπορώ να το συγχωρέσω στον εαυτό μου. Κανείς να μην βρεθεί σε αυτή την κατάσταση.
Βλέπετε πόσο αιχμηρός είμαι και για τον ίδιο μου τον εαυτό».
«Ζητάω συγγνώμη από όλο τον κόσμο, από τη Σοφία και τις κόρης μας και από εκεί και μετά θέλω να πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα ξεπεραστεί με την κατάλληλη βοήθεια» κατέληξε στη δήλωσή του ο ποινικολόγος.

Ποινική δίωξη για κακούργημα

Ποινική δίωξη για κακούργημα για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βάρος της συζύγου του άσκησε η εισαγγελία Εφετών Αθηνών κατά γνωστού δικηγόρου των Αθηνών.
Ειδικότερα ,ο Εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του 52χρονου δικηγόρου, κακουργηματική ποινική δίωξη, καθώς το 37χρονο θύμα, επίσης νομικός, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία σε βάρος του συζύγου της, μεταφέρθηκε αργά τη νύχτα σε νοσοκομείο βαριά τραυματισμένη, συνεπεία ξυλοδαρμού που φέρεται να υπέστη από τον κατηγορούμενο.
Η τραυματίας φέρεται να ανέφερε στους γιατρούς ότι είχε ατύχημα και τα τραύματά της προήλθαν από πτώση, όμως ο γιατρός κατά την εξέταση της απεφάνθη οτι έχει χτυπηθεί από ανθρώπινο χέρι και έτσι, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Τι αναφέρει η παθούσα

Τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια του Απόστολου Λύτρα, περιέγραψε στην κατάθεσή της η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου, Σοφία Πολυζωγοπούλου, η οποία, σε καθεστώς τρόμου, τον παρακαλούσε να σταματήσει και να την πάει σε ένα νοσοκομείο, όπως λέει.
«Κατάπινα τα αίματα και ένιωθα ότι πνίγομαι», αποκαλύπτει σε κάποιο σημείο, ενώ σε άλλο λέει πως «όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός».
«Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε και συνεργάτες στο γραφείο. Χθες 15/06/2024 πήγαμε μαζί σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη στα νότια προάστια με μια μεγάλη παρέα. Κάποια στιγμή γύρω στις 23.30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας» φέρεται να είπε στην κατάθεσή της, τονίζοντας πως είναι παντρεμένοι από το 2015, έχοντας αποκτήσει μαζί μια κόρη.
«Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδερφή μου στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε και η οποία μου έστελνε βιντεάκια με τη μικρή μου. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί.
Εγώ επειδή τον είδα σε κατάσταση άνευ λόγου έξαλλο τον ακολούθησα και φύγαμε για να μην εκτεθούμε μπροστά σε φίλους μας και στον υπόλοιπο κόσμο. Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο άρχισε να με βρίζει και μου έριξε την πρώτη μπουνιά» λέει στη συνέχεια.
«Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό.
Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι» συνεχίζει την ανατριχιαστική της περιγραφή.
«Κάποια στιγμή ένιωθα ότι χάνω τις αισθήσεις μου. Προφανώς με είδε σε αυτή την κατάσταση και σταμάτησε. Τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου προκειμένου να ειδοποιήσω την αδερφή μου ή κάποιον δικό μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα από όλα αυτά παρότι του έλεγα ότι θα πεθάνω γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ! Ακόμα και τα ρούχα μου είχαν γεμίσει αίματα. Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου» λέει η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα.
«Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε» συνεχίζει για να προσθέσει: «Μου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Όταν έκτοτε ο αστυνομικός, επειδή δεν ήθελα να καταλάβει κάτι ο άνδρας μου και να φύγει και δεν ήξερα αν εκείνη τη στιγμή έπρεπε να τον εμπιστευθώ, κυρίως δεν ήθελα να φύγει γιατί δεν είχα ειδοποιήσει την αδερφή μου για το τι είχε συμβεί γιατί κρατούσε την κόρη μου. Είπα στον αστυνομικό ότι είμαι δικηγόρος και δεν ήθελα να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή αλλά του είπα να πάρει την κατάθεση του γιατρού. Ενώ εγώ θα πήγαινα να εξεταστώ από ιατροδικαστή. Σημειωτέον ότι αμέσως μόλις είπα στον γιατρό τι είχε συμβεί έβγαλε φωτογραφίες με το κινητό του. Όταν έφτασε η αστυνομία ο σύζυγός μου έδωσε το κινητό μου στον γιατρό ο οποίος μου το έδωσε και έτσι έβγαλα φωτογραφίες με το δικό μου κινητό τις οποίες θα τυπώσω και θα σας τις προσκομίσω. Ο αστυνομικός επέμενε ότι έπρεπε να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή. Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και να μου δώσουν κουμπί πανικού έτσι ώστε οι αστυνομικοί να αντιληφθούν τι είχε συμβεί και όχι ο άνδρας μου» καταλήγει στην κατάθεσή της.

Σοκάρει η κατάθεση του γιατρού

Η κατάθεση του γιατρού αναφέρει τα ακόλουθα: «Σήμερα 16/06/2024 έχω εφημερία στην Ευρωκλινική καλύπτω τον χειρουργικό τομέα και Τ.Ε.Π.
Περί ώρα … με φώναξε η νοσηλεύτρια των επειγόντων για να εξετάσω μια κυρία που έχει χτυπήσει στο κεφάλι. Μετέβην και είδα την ασθενή υπό στοιχεία [σσ. αναφέρονται εδώ τα στοιχεία της 37χρονης δικηγόρου].
Κλινικά φέρει εκχυμώσεις και οίδημα προσώπου – μέτωπο, ζυγωματικά, αμφώ- εκχυμώσεις οφθαλμικών κογχών (racoon eyes), θλαστικό τραύμα δεξιού λοβού, ωτός, οίδημα και αιμορραγία ρινός, εκδορές και οιδήματα άνω και κάτω χείλους, θλαστικό τραύμα γλώσσας, εκδορές και οίδημα αντιβραχίου, οίδημα στην εγγύς φαλλαγγοφαλαγγικής διάρθρωσης δεξιού μικρού δακτύλου κεφαλαιμάτωμα τριχωτού.
Απεικονιστικά ευρήματα: κάταγμα ρινικού οστού, κάταγμα βάσης- παλαμιαία επιφάνεια – μέσης φάλαγγας μικρού δαχτύλου, δεξιά άκρας χειρός. Εργαστηριακώς φέρει αυξημένες τιμές CPU.
Φέρει αίματα στο τριχωτό κεφαλής όπως και τούφες μαλλιών στα ρούχα και στο σώμα της.
Σε ερώτηση μου ποιος άνθρωπος την χτύπησε αν είναι ο ίδιος που την είχε φέρει στα επείγοντα, εκείνη μου απάντησε καταφατικά. Άμεσα ενημέρωσα την άμεση δράση για τις δικές της ενέργειες.
Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω».

Η αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβάν

«Αναφέρεται ότι 03:30 ώρα της 16/6/24, προσήχθη στην υπηρεσία μας στο τμήμα της Ομονοίας, από εποχούμενη περιπολία ο 52χρονος δικηγόρος ύστερα από ένορκη κατάθεση του ιατρού οποίος ανέφερε ότι η σύζυγος του 37 ετών, έχει υποστεί ξυλοδαρμό από το σύζυγό της.
Ειδικότερα την 01:30 ο δικηγόρος μετέφερε την σύζυγό του στο νοσοκομείο ύστερα από πτώση της στα σκαλοπάτια όπως ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς.
Ο γιατρός κατέθεσε πως η δικηγόρος έχει υποστεί πολλά τραύματα τα οποία κάνει μνεία και στην κατάθεσή του και σε ερώτηση του προς 37χρονη αν τα τραύματα τα οποία έχει υποστεί είναι από τον σύζυγό της, εκείνη απάντησε καταφατικά, όμως στην κατάθεση της ανέφερε ότι έπεσε από τα σκαλιά στις 16/6/24 και περί ώρα 00:10, πράξεις όπως αυτές ρητά περιγράφονται στην έκθεση εξέτασης μάρτυρα χωρίς όρκο της δικηγόρου στην έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα του δικηγόρου συζύγου της και του αστυνομικού που επιλήφθηκε του συμβάντος.
Ο δικηγόρος συνελήφθη από αστυνομικούς στο πλαίσιο του αυτοφώρου και θα οδηγηθεί πρωινές ώρες 16/6/24 με το σχηματισθέν σε βάρος του προανακριτικό υλικό ενώπιον του κυρίου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για την αυτόφωρη διαδικασία.
Η 37χρονη δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του συζύγου της, ενώ ο 52χρονος δικηγόρος δεν αποδέχεται τις σε βάρος του κατηγορίες.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του Απόστολου Λύτρα

Πειθαρχική δίωξη για παράβαση ποινικού νόμου σε βάρος του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, άσκησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.
Ειδικότερα, ο κ. Βερβεσός άσκησε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη, όπως υποχρεούται από τον Κώδικα περί Δικηγόρων, σε βάρος του ποινικολόγου, μετά την επίσημη ενημέρωση που είχε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ότι σε βάρος του Απόστολου Λύτρα κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βαθμό κακουργήματος για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της επίσης δικηγόρου συζύγου του.
Κατά συνέπεια, η υπόθεση πλέον θα διερευνηθεί απευθείας από το Πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και καθίσταται άνευ αντικειμένου και σταματάει η πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα που είχε παραγγείλει ο κ. Βερβεσός στον πρόεδρο του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζήση Κωνσταντίνου.

Προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 5 έως και 20 χρόνια

Στην πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να παρέμβει άμεσα στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο γνωστός ποινικολόγος, έκανε αναφορά ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Θ. Μαντάς.
Ο κ. Μαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι «ο δικηγορικός κόσμος είναι σαστισμένος με αυτή την είδηση», χαρακτηρίζοντας παράλληλα την υπόθεση ως δύσκολη και δυσάρεστη.
Σημείωσε ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Βερβεσός,  παρήγγειλε προς τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με αντικείμενο το αν διαπράχθηκαν οι φερόμενες πράξεις και σε περίπτωση διάπραξης, τη λήψη των απαραίτητων πειθαρχικών μέτρων.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαντάς, «ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν καθυστέρησε ούτε μια μέρα να παρέμβει».
«Ακολουθήθηκαν οι διατάξεις του νέου νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, ο οποίος όριζε ρητά ότι θα ετίθετο σε εφαρμογή από την 1/5/2024 και μετά. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, ο γιατρός βαρυνόταν με μία ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αναφέρει στην ΕΛ.ΑΣ. ένα τέτοιο περιστατικό. Εξάλλου η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως, δηλαδή ανεξαρτήτως του αν το θύμα υποβάλλει ή όχι, σχετική έγκληση».
«Εφόσον το αδίκημα της δίωξης είναι το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο ενδοοικενειακής βίας, τότε προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 5 έως και 20 χρόνια. Όσον αφορά, τέλος, την πληροφορία για καταγγελία και της προηγούμενης συζύγου για το ίδιο θέμα το 2017, θα μου επιτρέψετε να μην τοποθετηθώ εφ’ όσον δεν γνωρίζω κανένα στοιχείο εκείνης της δικογραφίας. Το όνομα του κατηγορουμένου οφείλει να προστατεύεται και να παραμένει απόρρητο, τουλάχιστον μέχρι να του γνωστοποιηθούν σήμερα οι κατηγορίες για τις οποίες διώκεται», κατέληξε ο κ. Μαντάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης