Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

ΔΝΤ: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τα κρυπτονομίσματα

ΔΝΤ: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τα κρυπτονομίσματα

Η κυριαρχία των ψηφιακών νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να προκαλέσει μια... «κρυπτοποίηση» των οικονομιών τους, γεγονός που μπορεί να εξελιχθεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Σχετικά Άρθρα

Καθώς διευρύνεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων που είναι εκπεφρασμένα σε κρυπτονομίσματα, οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο πρέπει να εντείνουν τη δράση τους, επισημαίνεται σε μελέτη στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021.
Τα cryptos προσφέρουν έναν νέο κόσμο ευκαιριών, σημειώνεται στην έρευνα:
Ταχείες και εύκολες πληρωμές.
Καινοτόμες οικονομικές υπηρεσίες.
Αποτελεσματική πρόσβαση σε περιοχές του κόσμου με μη αποελεσματικό τραπαζικό σύστημα .
Όλα γίνονται δυνατά μέσω του «οικοσυστήματος» των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων .
Τη ίδια ώραμ οι κίνδυνοι προστασίας των καταναλωτών παραμένουν σημαντικοί λόγω περιορισμένης ή ανεπαρκούς διαφάνειας στις εν λόγω συναλλαγές και εποπτείας.
Αλλά μαζί με τις ευκαιρίες έρχονται προκλήσεις και κίνδυνοι.
Η τελευταία έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με συγγραφείς τους Dimitris Drakopoulos, Fabio Natalucci, και Evan Papageorgiou περιγράφει τους κινδύνους που ενέχει το «οικοσύστημα» των κρυπτονομισμάτων και προτείνει ορισμένες επιλογές πολιτικής σε αυτή την αχαρτογράφητη «νομισματική χώρα».

 Αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες

Η έλευση των ψηφιακών νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να προκαλέσει μια «κρυπτοποίηση» των οικονομιών τους (σε απλά ελληνικά η υψηλή εξάρτησή τους από τα κρυπτονομίσματα), κάτι που μπορεί να καταστεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η προτίμηση για τα κρυπτονομίσματα στις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες αγορές συνεχώς μεγαλώνει, καθώς θεωρητικά προσφέρουν έναν φθηνότερο και ταχύτερο τρόπο αποστολής χρημάτων διασυνοριακά.
Εκείνοι που είναι υπέρ των ψηφιακών νομισμάτων υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία των αποταμιεύσεων από τον υψηλό πληθωρισμό ή στις διακυμάνσεις των τοπικών νομισμάτων.
CRYPTO_IMF.PNG
Οι κινητήριοι παράγοντες

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι μη υγιείς και ατελέσφορες μακροοικονομικές πολιτικές και τα αναποτελεσματικά συστήματα πληρωμών είναι μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων για την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες, μαζί με το δέλεαρ των γρήγορων κερδών που έχει επίσης ενθουσιάσει τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.
Παράγοντες όπως η χαμηλή αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και τα αδύναμα εγχώρια τραπεζικά συστήματα που μπορεί να οδηγήσουν στη «δολαριοποίηση», ενδεχομένως να συμβάλουν επίσης στην αυξανόμενη χρήση των νομισμάτων αυτών, όπως προσθέτει το ΔΝΤ.

Η πιθανότητα της «δολαριοποίησης»

Ως δολαριοποίηση ορίζεται η χρήση ενός ξένου νομίσματος -συνήθως του αμερικανικού δολαρίου- αντί του εθνικού νομίσματος.
Ο υψηλός πληθωρισμός ή η αστάθεια ενός εγχώριου νομίσματος είναι από τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την διαδικασία.
«Η δολαριοποίηση μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και να προκαλέσει κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Δημοσιονομική σταθερότητα

Η «κρυπτοποίηση» θα μπορούσε επίσης να καταστεί απειλή για τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενδεχομένως να διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Το Tαμείο προέτρεψε τις αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύσουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους και να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη από την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων μέσω των κεντρικών τραπεζών, ως απάντηση στα κρυπτονομίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης