Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μείωση 156 εκατ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο 2016 - Στα 4,779 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου

Μείωση 156 εκατ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο 2016 - Στα 4,779 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου
Αύξηση παρατηρείται στις επιστροφές φόρων, οι οποίες στο τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στο 1,439 δισ. ευρώ 
Οριακή μείωση κατά 150 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκαλώντας ανακούφιση στην κυβέρνηση η οποία έχει καρφωμένα πάνω της τα μάτια των δανειστών για αυτό το θέμα.
Στα 4,779 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα φέσια του Δημοσίου, τον Σεπτέμβριο, από 4,935 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.
Την ίδια στιγμή, αύξηση παρατηρείται στις επιστροφές φόρων, οι οποίες στο τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στο 1,439 δισ. ευρώ από 1,341 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Ακόμα και με την άθροιση των δύο αυτών μεγεθών οι υποχρεώσεις του Δημοσίου βαίνουν μειούμενες στα 6,218 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 6,276 που ήταν τον Αύγουστο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειστές παρακολουθούν στενά την πορεία εκκαθάρισης αυτών των οφειλών, λόγω της ρευστότητας την οποία παρέχουν μέσω του 3ου Μνημονίου.
Άλλωστε, τα ληξιπρόθεσμα ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους οι θεσμοί καθυστέρησαν την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μετά τα3 δισ. ευρώ «αφανή» χρέη που εντόπισαν οι πιστωτές.Πρόκειται για οφειλές οι οποίες ενώ δεν εντάσσονται στα καταγεγραμμένα χρέη του προϋπολογισμού εντούτοις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα με τα ληξιπρόθεσμα που χρηματοδοτούν οι θεσμοί.

M. X.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης