Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη σκιά των Paradise Papers το Eurogroup - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα με 3η αξιολόγηση, υπερ-πλεόνασμα

tags :
Στη σκιά των Paradise Papers το Eurogroup - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα με 3η αξιολόγηση, υπερ-πλεόνασμα
Στις 9 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα κράτη - μέλη.
(upd) Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη για τη βελτίωση των κανόνων φορολογίας στην ΕΕ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis, κατά την είσοδό του για τη συνεδρίαση του Eurogroup και απαντώντας σε ερώτηση για τα Paradise Papers.
Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Dombrovskis ανέφερε ότι θα συζητήσουν ζητήματα για τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και την τραπεζική ένωση, δύο θέματα που θα ισχυροποιήσουν την Ευρωζώνη.
Αναμένουμε την πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, D. Nouy θα ενημερώσει το Eurogroup για τις δραστηριότητες της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ το τελευταίο εξάμηνο.
Το Eurogroup θα εστιάσει με την λεγόμενη «περιεκτική» του μορφή (inclusive format) με βασικά θέματα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τους δημοσιονομικούς κανόνες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), ανέφερε ο Dombrovskis.

Το υπερπλεόνασμα της Ελλάδας στο περιθώριο του Eurogroup

Στα μηνύματα που θα στείλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σήμερα 6 Νοεμβρίου 2017 από το Eurogroup και την Πέμπτη 9/11 μέσα από την έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, το φετινό υπερπλεόνασμα αλλά και για πιθανά μέτρα το 2018,επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση.
Το ελληνικό ζήτημα δεν υπάρχει ως θέμα στην επίσημη «ατζέντα» του Eurogroup, επομένως ότι συζητήσεις γίνουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες αυτές θα είναι στο περιθώριο του Συμβουλίου.
Οι δανειστές έχουν ήδη ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τον πρώτο κύκλο της διαπραγμάτευσης που έλαβε χώρα στην Αθήνα, οπότε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αυτά που θα έχουν ενδιαφέρον θα είναι τα σχόλια των ομολόγων του για την πρόοδο των  μεταρρυθμίσεων.
Στην φάση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα οι Βρυξέλλες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα (κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, συνδικαλιστικός νόμος, πώληση λιγνιτικών μονάδων, αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.).
 Η υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος του χρόνου  είναι βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης που αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2018.
Αυτό σημαίνει ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια ούτως ώστε η εκταμίευση της δόσης των 5,5 δις. να γίνει τον Φεβρουάριο.
Ο λόγος για τον οποίο στις Βρυξέλλες θέλουν να τελειώνουν γρήγορα με την 3η αξιολόγηση είναι για να υπάρξει αρκετό διάστημα για την προετοιμασία της «τελικής» που θα ακολουθήσει μετά.
Θα είναι μια συνολική συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και για την σχέση Ελλάδας - θεσμών μετά το πρόγραμμα.
Για τις Βρυξέλλες ιδανικό σενάριο θα ήταν όλα αυτά να έχουν κλείσει γύρω στον Ιούνιο 2018, καθώς τα δάνεια από το πρόγραμμα του ESM είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα ως τις 20 Αυγούστου του 2018.
 «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πάνω από 18,4 δισ. ευρώ το 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο» αναφέρουν στο «bankingnews» ευρωπαϊκές πηγές ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας περί τα 10 - 12 δισ. ευρώ, ως το τέλος του προγράμματος.
Ας επιστρέψουμε όμως στο 2017 και στην προσεχή Πέμπτη 9 Νοεμβρίου όπου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα κράτη - μέλη.
Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα φανεί αν η Κομισιόν συμμερίζεται την ελληνική αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 1,8% το 2017, αλλά και υπέρβαση (2,8% του ΑEΠ) του στόχου (1,75% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017.
Το κομμάτι της έκθεσης που θα έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2018.
Θεωρητικά δεν πρέπει να αλλάζει κάτι σε επίπεδο στόχων (3,5%) από την στιγμή που υπάρχει ήδη η συμφωνία με την ελληνική πλευρά.
Με δεδομένο όμως ότι το Ταμείο επιμένει σε στόχο 2,2% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν θα δείξουν αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δανειστών.
Αξιωματούχοι των Θεσμών διαβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018.
Όπως εξηγούν οι αποκλίσεις που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή θα καλυφθούν και ως εκ τούτου ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018 θα επιτευχθεί κανονικά.

Aξιωματούχος Ευρωζώνης: Εφικτή η τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Oι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής τους στην Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Όπως τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  «οι εισηγήσεις των θεσμών είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό», ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα ένα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup

Η τραπεζική ενοποίηση θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες με δύο μορφές αυτή τη φορά: η πρώτη συνεδρίαση ξεκινάει στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και η δεύτερη στις 6.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τους 27 υπουργούς οικονομικών της ΕΕ (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου).
Στην πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Daniele Nouy θα ενημερώσει το Eurogroup για τις δραστηριότητες της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ το τελευταίο εξάμηνο.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις και εθνικές πρακτικές σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουν στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
 Η συζήτηση συνδέεται με τις κοινές αρχές για την προώθηση των επενδύσεων, στις οποίες το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία τον Απρίλιο του 2017.
Σύμφωνα με μία από αυτές τις αρχές, η ζώνη του ευρώ πρέπει να εξασφαλίσει δημόσιες επενδύσεις υψηλής ποιότητας για την τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Eξάλλου, o πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem αναμένεται να παρουσιάσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της ευρωομάδας και την υποβολή υποψηφιοτήτων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup αναμένεται να γίνει στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει με την λεγόμενη «περιεκτική» του μορφή (inclusive format) με βασικά θέματα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τους δημοσιονομικούς κανόνες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).
Στη συνάντηση αυτή μετέχουν οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, καθώς και οι υπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Κροατίας που έχουν προσκληθεί ως παρατηρητές.
Κατά τη συνεδρίαση θα γίνει προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρώ το Δεκέμβριο, η οποία θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την ΟΝΕ.
 Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Donald Tusk, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρώ θα διεξαχθεί με την «περιεκτική μορφή» (inclusive format).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης