Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εστίαση: Ανοίγει χωρίς κεφάλαια κίνησης - Γιατί καθυστερεί η κρατική χρηματοδότηση των 330 εκατ. ευρώ

Εστίαση: Ανοίγει χωρίς κεφάλαια κίνησης - Γιατί καθυστερεί η κρατική χρηματοδότηση των 330 εκατ. ευρώ

Τι λένε στελέχη του κλάδου τις εστίασης για την χρηματοδότηση

Με άδειο το ταμείο καλούνται οι επιχειρηματίες να ανεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους μετά από 6 μήνες.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης των 330 εκατ. ευρώ για την εστίαση παραμένει ακόμη στα χαρτιά διότι οι αρμόδιες Αρχές των Βρυξελλών δεν έχουν δώσει απάντηση στο αίτημα της κυβέρνησης.
Τη σχετική υπόθεση χειρίζεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και αρμόδιος για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες προσδοκά μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχει κλείσει το θέμα της έγκρισης.
Η γραφειοκρατία της Ε.Ε. αφήνει όμως χωρίς κεφάλαια κίνησης χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες από τη Δευτέρα 3 Μαΐου η εστίαση θα ανεβάσει ρολά μετά την εισήγηση των ειδικών επιστημόνων και υιοθέτησε η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμα έδωσε το νέο οδικό χάρτη περιγράφοντας τις βασικές ημερομηνίες επιστροφής στην εν μέρει κανονικότητα.
Ο κλάδος της εστίασης θα λειτουργήσει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους και ο Τουρισμός ανοίγει από το Σάββατο 15 Μαΐου.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο στάδιο εμβολιασμού των πολιτών, λέγοντας ότι επιταχύνεται η διαδικασία και εισέρχονται στη λίστα προγραμματισμού οι ηλικίες που έχουν ξεπεράσει τα 30 έτη.
Επιχειρηματίες της εστίασης καλωσορίζουν το άνοιγμα παρότι αποκλείει σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και θα λειτουργήσουν με περιορισμούς όπως έγινε το 2020.

Έλλειψη ρευστότητας

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι θα δουλέψουν με το 30% του προσωπικού αλλά το μείζον θέμα είναι η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία τους να προμηθευτούν τα αναγκαία για το άνοιγμα της επιχείρησης.
Ο γενικός διευθυντής της Οργανωμένης Εστίασης κ Γιάννης Λιάρος ανέφερε είναι μία θετική κίνηση αλλά ο κλάδος χρειάζονταν μία πιο δυναμική απόφαση έτσι ώστε να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων της εστίασης με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα αποφάσισαν οι ειδικοί.
Αναγνώρισε τις δυσκολίες των επιχειρήσεων να εκκινήσουν χωρίς κεφάλαια κίνησης καθώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός θα αποδόσεις καρπούς πιθανότητα από τα τέλη Μάιου.
Ο κ. Λιάρος προτρέπει τους αρμόδιους τους προγράμματος να εντάξουν και τις μητρικές εταιρείες στο πρόγραμμα ενώ μέχρι σήμερα το πρόγραμμα αφορά μόνο τα υποκαταστήματα Franchise.
Οι επιχειρηματίες της Εστίασης θεωρούν αναγκαίο οι Δήμαρχοι να συνεχίσουν και φέτος την πολιτική μηδενικών δημοτικών τελών διότι είναι σημαντικό κόστος για τις επιχειρήσεις και προσδοκούν στην κατανόηση τους σε αντίθεση περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία από την κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο κ Τάσος Γιατρας , μέλος της «Estiasigreece» ισχυρίζεται ότι το άνοιγμα της Δευτέρας 3 Μαΐου αφορά την υπολειτουργία της εστίασης με πολύ αυστηρούς περιορισμούς και μόνο σε εξωτερικούς χώρους
Είναι αυτονόητο πως η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να συνεχιστεί με ένα πλέγμα μέτρων.
Αντιφατικό να προηγείται το άνοιγμα από την χρηματοδότηση
Ο κ.Γιατράς λέει ότι είναι δε αντιφατικό ότι θα προηγηθεί το άνοιγμα της εστίασης απ την έναρξη από του προγράμματος για το κεφάλαιο επανεκκίνησης

Μετά τις 23:00 θα μαζεύονται στις πλατείες

Στο θέμα του ωραρίου και η απαγόρευση μετά τις 23:00 το βράδυ επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με την προηγούμενη υπολειτουργία μας ,αφού ο κόσμος θα συνεχίσει να περιφέρεται σε πλατείες ,παραλίες και ανοιχτούς χώρους ενώ τα καταστήματα θα μείνουν χωρίς πελατολόγιο στην πιο ουσιαστική ώρα .
Σε κάθε περίπτωση οι αυστηροί περιορισμοί υπολειτουργίας δεν επιτρέπουν σε βιώσιμο άνοιγμα αρκετών υποκλάδων της εστίασης ,για αυτό και προτείνουμε την επιλεγμένη αναστολή καταστημάτων με πλήρη στήριξη των επιχειρήσεων (ΕΝΟΙΚΙΑ ,αναστολές ,οικονομική στήριξη )

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης