Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι ευκαιρίες σε Κατάρ και Κουβέιτ στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΣΕΒ

Οι ευκαιρίες σε Κατάρ και Κουβέιτ στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΣΕΒ

Αποτελεί μία ευκαιρία για τις ελληνικές εξαγωγές σε κλάδους όπως τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα δομικά υλικά, τις κατασκευές, τις ΑΠΕ, αλλά και το μηχανολογικό εξοπλισμό.

H ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με το Κατάρ και το Κουβέιτ και η αναζήτηση ευκαιριών συνεργασίας, ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης στο πλαίσιο των Δράσεων Εξωστρέφειας «ExportReady» του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 26 Απριλίου.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τον ΕΒΕΑ, με τη χορηγία της Eurobank.

Οι ομιλητές ανέδειξαν κάποια σημαντικά δεδομένα που αφορούν και στις δύο αυτές αγορές: Εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος των μεταποιημένων τροφίμων, του εξοπλισμού παραγωγής και των καταναλωτικών αγαθών και προγραμματίζουν νέα έργα σε υποδομές, τηλεπικοινωνίες και κατασκευές.
Τα ελληνικά προϊόντα είναι μεν δημοφιλή, αλλά χωρίς ισχυρή παρουσία.
Ωστόσο, επειδή τόσο το Κατάρ όσο και το Κουβέιτ θέλουν να μεταβούν σε μία μετά – πετρελαϊκή εποχή, αυτό αποτελεί μία ευκαιρία για τις ελληνικές εξαγωγές σε κλάδους όπως τα φάρμακα, τα καλλυντικά, τα δομικά υλικά, τις κατασκευές, τις ΑΠΕ, αλλά και το μηχανολογικό εξοπλισμό.
Τα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στις εξαγωγές, με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα αλλά και στα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, δεδομένου ότι η μεσαία τάξη σε αυτές τις δύο χώρες είναι δυναμική, ανερχόμενη και με υψηλά εισοδήματα.
Ο καλύτερος τρόπος για μια ελληνική εταιρεία να εισέλθει σε αυτές τις αγορές είναι μέσω τοπικών συνεργατών και αντιπρόσωπων υψηλής ποιότητας και φερεγγυότητας, αλλά οι ομιλητές δεν απέκλεισαν και την ίδρυση τοπικής εταιρείας σε δεύτερο χρόνο, η οποία διευκολύνεται αρκετά από τους τοπικούς νόμους.
Ένα ακόμη καίριο σημείο που αναδείχτηκε, είναι η ανάγκη για άριστη γνώση της τοπικής κουλτούρας, η οποία μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την ελληνική αλλά με ουσιαστικές διαφορές στο κομμάτι της θρησκείας και στα ήθη και έθιμα της τοπικής κοινωνίας.
Ξεκινώντας στην εκδήλωση, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, τόνισε ότι «το διμερές εμπόριο με το Κατάρ και το Κουβέιτ δεν έχει αναπτυχθεί στο βαθμό που όλοι θέλουμε.
Όμως τα περιθώρια βελτίωσης είναι σημαντικά μιας και τα ελληνικά προϊόντα είναι δημοφιλή και στις δύο αγορές τόσο για την ποιότητα όσο και τις καλές τιμές τους.
Είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι εμπορικές διμερείς σχέσεις και οι ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Η δυναμική μεσαία τάξη και τα υψηλά εισοδήματα αποτελούν ιδανικό καταναλωτικό στόχο για τα ελληνικά προϊόντα, όπως και τα σημαντικά κατασκευαστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν αλφαβητικά: ο κ. Ziad Abi Abdallah (Εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Κατάρ), ο κ. Mohammad Albesharah (Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Κουβέιτ στην Ελλάδα), ο κ. Αντώνης Δανιηλίδης (Export Sales στην Knauf Γυψοποιία Α.Β.Ε.Ε.), ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος (Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ), η κα. Ελένη Μιχαλοπούλου (Πρέσβης της Ελλάδας στο Κατάρ), ο κ. Αντάρ Μπαντάλι (Export Manager στην Olympia Electronics A.E.), ο κ. Κωνσταντίνος Πιπερίγκος (Πρέσβης της Ελλάδας στο Κουβέιτ), ο κ. Γιώργος Σωφρονάς (Head of i-Services, Global Transaction Banking, Eurobank)και ο κ. Γιάννης Χαλδούπης (Export Manager στην Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία – Αλέξανδρος Πίττας Α.Ε.Β.Ε.). Συντονισμό της ημερίδας ανέλαβαν ο κ. Φάνης Ματσόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ και η κα. Βίκυ Μακρυγιάννη, Senior Advisor ExportReady του ΣΕΒ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης