Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Εξετάσεις» σε 22 προαπαιτούμενα για την «παγωμένη» δόση των 748 εκατ. ευρώ - Συγκρατημένη αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ

«Εξετάσεις» σε 22 προαπαιτούμενα για την «παγωμένη» δόση των 748 εκατ. ευρώ - Συγκρατημένη αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ
Η αντιπροσωπεία των θεσμών θα αφιχθεί 10 Οκτωβρίου στην Αθήνα για να αποτιμήσει την κατάσταση
Σχετικά Άρθρα

Η πλήρης εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις εκκρεμείς συντάξεις, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει αλλά και σειρά ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις δεσμεύσεις για τη παγωμένη δόση των 748 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κινήσει τις διαδικασίες υποβολής του αιτήματος για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,97 δισ. ευρώ σε μια στιγμή που οι ανάγκες για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Η αντιπροσωπεία των θεσμών θα αφιχθεί 10 Οκτωβρίου στην Αθήνα για να αποτιμήσει την κατάσταση με τις εκκρεμότητες και να τρέξει παράλληλα τον πρώτο μεταπρογραμματικό έλεγχο.
Στο οικονομικό επιτελείο είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς η λίστα με τα ανεκτέλεστα προαπαιτούμενα είναι μεγάλη και απαιτούν αγώνα δρόμου προκειμένου οι Ευρωπαίοι εταίροι να δώσουν το «ΟΚ» για το τελευταίο τσεκ των χρημάτων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Η απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου με βάση την έκθεση συμπερασμάτων των θεσμών που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο.
Αναλυτικά, ο αστερισμός με τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις ανά πεδίο έχει ως εξής:

1. Δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2023 με βάση τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων μέχρι τον Σεπτέμβριο.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ: μηδενισμός του κοντέρ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μέχρι τον Σεπτέμβριο.
ΑΑΔΕ: λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο.

2. Μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ: έναρξη ανταγωνιστικού διαλόγου για τον φορέα ακινήτων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ: επανεξέταση έως τον Σεπτέμβριο κρατικών εγγυήσεων ύψους 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει με πληρωμές 156,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.
ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ: εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας. Το 95% των υποθέσεων με επανακαθορισμένες ημερομηνίες ακρόασης θα πρέπει να έχει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο 5% θα έχει ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022. Τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το 25% των υποθέσεων ορίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

3. Υπερταμείο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις. Τα 10.119 ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών να εντοπιστούν και να μεταφερθούν στο υπερταμείο έως τα τέλη Αυγούστου. Για τα ακίνητα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαλήθευσης είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο και η μεταβίβαση έως τα τέλη Οκτωβρίου.
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΟΑΚΑ: περαιτέρω πρόοδος στην προετοιμασία της λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας, συμπεριλαμβανομένου σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου.

4. Ιδιωτικοποιήσεις

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: ολοκλήρωση και λειτουργία ενός μετωπικού και τριών πλευρικών σταθμών διοδίων και υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
ΓΟΥΡΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: οικονομικό κλείσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: έναρξη της φάσης των δεσμευτικών προσφορών.
ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή.
ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή του μειοδότη το τρίτο τρίμηνο του 2022.
ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ: Επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή έως τον Οκτώβριο με την έγκαιρη έκδοση του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων από τη ΡΑΕ.
ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Οκτωβρίου.

5. Υγειονομική περίθαλψη

CLAWBACK: έναρξη της διαδικασίας για την είσπραξη του υπόλοιπου 30% του clawback του 2021 μέσω δόσεων. Επίσης πρέπει να γίνει η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022 έως τον Οκτώβριο. Για τα φαρμακευτικά προϊόντα στόχος ήταν η ολοκλήρωση του υπολογισμού του clawback του 2021 έως τον Ιούνιο και η είσπραξη του 95% των εκπτώσεων για το 2021 έως τον Ιούλιο, η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2021 και τουλάχιστον του 50% του συνολικού clawback για το 2021 έως τον Οκτώβριο.
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ: ουσιαστική πρόοδος προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εως τα τέλη Ιουλίου να έχει γίνει η εγγραφή των αυτοαπασχολούμενων οικογενειακών γιατρών στο σύστημα και θα πρέπει να φτάσει σε επίπεδο που θα επιτρέπει την κάλυψη τουλάχιστον του 85% του πληθυσμού. Εως τον Οκτώβριο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το σχήμα κινήτρων/αντικινήτρων.
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ: τακτικές ενημερώσεις για την πρόοδο έως τον Οκτώβριο.

6. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: η βελτιωμένη λειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα πρέπει να αναπτυχθεί πλήρως.
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα πρέπει να αναρτηθεί και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης