Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακίνητα: Έρχονται μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές στην Ελλάδα

Ακίνητα: Έρχονται μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές στην Ελλάδα
Νέες ελαφρύνσεις με παράταση ΦΠΑ, φόρου υπεραξίας και εκπτώσεων για ανακαίνιση κτιρίων
Σχετικά Άρθρα

Παράθυρο για διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές σε περιοχές με ακραίες αυξήσεις ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη σε πολυνομοσχέδιο – σκούπα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Με το ίδιο νομοσχέδιο «παγώνουν», έως και το τέλος του 2024, ο φόρος υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, ενώ διατηρείται για άλλα δύο χρόνια η φορο-έκπτωση του 40% για την ανακαίνιση κτιρίων.
Επίσης με άλλη διάταξη καταργείται ο έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ.
Την ίδια ώρα παρατείνονται για ακόμη ένα εξάμηνο και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2023 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για εστίαση, μεταφορές, εισιτήρια κινηματογράφων και υπηρεσίες γυμναστηρίων και σχολών χορού.

Αναλυτικότερα:

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ:
Σε αναπροσαρμογές προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περιοχές όπου οι νέες τιμές της Εφορίας είναι υψηλότερες από τις εμπορικές προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα με το άρθρο 34 του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στους δήμους από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν ενστάσεις με τη κατάθεση στοιχείων για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Με βάση τα στοιχεία αυτά το υπουργείο Οικονομικών με εξπρές διαδικασίες θα προχωρήσει σε «κούρεμα» των τιμών στις περιοχές που είναι υψηλότερες από τις πραγματικές, πράγμα που θα φέρει ντόμινο αλλαγών σε δεκάδες φόρους, τέλη και επιδόματα.
Κι αυτό γιατί στις περιοχές που θα μειωθούν οι τιμές ζώνης αυτόματα θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν φέτος οι φορολογούμενοι, οι φόροι για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ ενδέχεται να διευρυνθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα καθώς ένα από τα κριτήρια για τη χορήγηση τους είναι η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας.
Το στίγμα των προωθούμενων αλλαγών στις αντικειμενικές τιμές δίνει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου όπου αναφέρεται ότι «με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής από 1.12.2022 έως και 31.12.2022 της προβλεπόμενης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων.
Είναι γεγονός ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία που ίσως δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων.
Ο καθορισμός τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων επηρεάζει τη φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές αυτές, διότι οι τιμές εκκίνησης λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία.
Επιπλέον, η αξία της περιουσίας, όπως διαμορφώνεται βάσει αυτών, αποτελεί προϋπόθεση χορήγησης διάφορων κοινωνικών παροχών από το κράτος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες με υπέρμετρη φορολογία και αφετέρου να στερούνται ενισχύσεων και παροχών, που υπό κανονικές συνθήκες δικαιούνται».

ΦΠΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Με αίτηση του κατασκευαστή οικοδομών αναστέλλεται μέχρι τις 31.12.2024 η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή. Αναστολές που χορηγήθηκαν με ισχύ έως τις 31.12.2022 παρατείνονται έως τις 31.12.2024.

ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ: Αναστέλλεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Πρόκειται για ένα μέτρο που επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων αλλά βρίσκεται στον πάγο από το 2013 καθώς διαπιστώθηκε ότι η υλοποίησή του θα προκαλούσε σοβαρές παρενέργειες στην αγορά ακινήτων.
Ο φόρος υπεραξίας προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης.
Η υπεραξία προσδιορίζεται με βάση συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου από τον φορολογούμενο.

ΦΟΡΟ-ΜΠΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ: Επεκτείνεται κατά δύο επιπλέον έτη η παροχή έκπτωσης φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους.
Συγκεκριμένα, η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο 4 φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών έως 16.000 ευρώ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου αποτελεί η απόδειξη των δαπανών μέσω νόμιμων παραστατικών και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Η ρύθμιση συγκαταλέγεται στο πλαίσιο των παρεχόμενων κινήτρων που χορηγούνται για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης