Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Έρχεται νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις το 2024 – Θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

Σταϊκούρας: Έρχεται νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις το 2024 – Θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος
"Θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%" τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα
Σχετικά Άρθρα
«Θα υπάρξει του χρόνου μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%», ενώ «θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με φόντο το νέο πακέτο μέτρων στήριξης με επτά παρεμβάσεις συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη 15/2.
«Τα νέα μέτρα δεν ταράζουν την οικονομική ισορροπία», «είναι επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Βρήκαμε με ασφάλεια δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε να μη διαταράσσετε η αναγκαία κοινωνική ισορροπία και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος επιστρέφει στο σύνολό του στην κοινωνία, στους συνταξιούχους, δανειολήπτες, καταναλωτές, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας.
Εξήγησε ότι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος «προέρχεται από επιπλέον φορολογικά έσοδα, 9 έως 10 δις. ευρώ το 2022, καλύτερα από τις αρχικές μας εκτιμήσεις και απόρροια της καλύτερης πορείας της οικονομίας, των αυξημένων φορολογικών εσόδων εξαιτίας της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της καλής πορείας του τουρισμού, της αύξησης κατανάλωσης και εν μέρει,περίπου 15%, από την ακρίβεια».
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος».
Όπως είπε, «εκτιμώ ότι στην πορεία του χρόνου, έτσι όπως κινείται η ελληνική οικονομία, θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Το πότε όμως θα προκύψει με ασφάλεια, είναι ένα άλλο στοιχείο. Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, κανείς δεν είναι βέβαιος πως θα κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και κυρίως του πετρελαίου, το οποίο έχει αρχίσει και αυξάνει. Διότι το β ΄τρίμηνο του 2023, και αυτό είναι μία ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, η ανάκαμψη της Κίνας μπορεί να έχει επιπτώσεις στο κόστος πετρελαίου. Άρα, πρέπει να έχουμε και εφεδρείες για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε μπροστά».
Υπενθυμίζεται ότι στις 15/2 ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος εξειδίκευσαν τις νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε από την Κοζάνη στις 14/2 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για 7 παρεμβάσεις συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, που αφορούν έκτακτο επίδομα σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους που δεν έλαβαν ακέραιη αύξηση 7,75% στις συντάξεις τους, αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων οφειλών, επιβράβευση όσων κράτησαν «ζωντανές» τις ρυθμίσεις αλλά δημιούργησαν νέα χρέη λόγω πανδημίας ή πληθωρισμού, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους ή υπηρεσίες και μέτρα στήριξης για τους αγρότες.

Νέα μόνιμη αύξηση στους συνταξιούχους το 2024

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στους συνταξιούχους, λέγοντας χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «είναι προφανές ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις συντάξεις».
Ανέφερε ενδεικτικά «ότι του χρόνου με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης φέτος, θα υπάρξει μία νέα μόνιμη αύξηση στις συντάξεις περίπου 3,4%».
Υπενθυμίζεται ότι στο πλέγμα των 7 παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν προ ημερών από την κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που δεν είδαν αύξηση ή ωφελήθηκαν μερικώς από τις αυξήσεις 7,75% και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα, μέχρι τις 31 Μαρτίου θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 200-300 ευρώ. Το μέτρο αφορά περίπου 1.112.000 συνταξιούχους.

Ιδιαίτερη μέριμνα για στρατιωτικούς, θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις

«Όλοι οι συμπατριώτες μας έχουν βοήθεια από αυτή την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ και αναφέρθηκες στους δημόσιους υπαλλήλους, λέγοντας από μία δεκαετία και πλέον που είχαν περικοπές και καμία βοήθεια., «φέτος, για πρώτη φορά, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, 200 εκατ. ευρώ. Καταργήσαμε το 1% ως εισφορά στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων».
Συμπλήρωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν και άλλες κατηγορίες που θα τις δείτε να ξεδιπλώνονται από το υπουργείο Οικονομικών με τα συναρμόδια υπουργεία»
«Η βοήθεια στο δημόσιο για τα βαρέα και ανθυγιεινά ήταν 170 εκατ. ευρώ και γίνεται 250 εκατ. ευρώ. Και έχουμε την πρόβλεψη, από 1/1/2024 για ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα καλύπτει όλους τους συμπατριώτες μας στο Δημόσιο, αρχικού κόστους 500 εκατ. ευρώ».
«Πάνω από 1 δισ. ευρώ βοήθεια και στους δημοσίους υπαλλήλους», όπως είπε.
Υπογράμμισε επίσης πως «υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα από την κυβέρνηση και για τους στρατιωτικούς και θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις».

Τον Απρίλιο οι 72 και 120 δόσεις

«Ήταν η πιο δύσκολη συζήτηση που είχαμε με τους θεσμούς. Το ότι έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως ισχύει στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν αξιολογείται. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη αυτό το πλαίσιο ρυθμίσεων. Κάναμε την πιο γενναιόδωρη εφικτή ρύθμιση, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας που πράγματι έχουν δυσκολίες εξαιτίας και της τρίτης κρίσης, να κρατήσουμε την κουλτούρα πληρωμών και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε αυτούς που ήταν συνεπείς φορολογούμενοι. Εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει τον Απρίλιο», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
«Η ρύθμιση θα αφορά και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και για τα χρέη στους Δήμους», εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης