Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές για 10 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2024

ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές για 10 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2024
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου εκτιμώνται στα 19 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά
Στις αγορές αναζητώντας 10 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να βγει η ελληνική κυβέρνηση το 2024, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης νέων ομολόγων 8 έως 10 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, οι εκδόσεις αυτές εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα κρατικά ομόλογα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου εκτιμώνται στα 19 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων, τα 5,4 δισ. ευρώ αφορούν σε αναχρηματοδότηση ομολόγων, τα 4,85 δισ. ευρώ σε πληρωμές τόκων, 12 δισ. ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους (και εντόκων γραμματίων), και τα 3,58 δισ. ευρώ αφορούν σε άλλες ταμειακές ανάγκες (δάνεια RRF, αυξήσεις κεφαλαίου κ.α.). Από τις ανάγκες αυτές αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι πηγές χρηματοδότησης είναι 10 δισ. ευρώ από εκδόσεις βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων, 4,19 δισ. ευρώ από άλλες πηγές χρηματοδότησης (NGEU, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.), 1,16 δισ. ευρώ σε έσοδα από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές και 3,64 δισ. από αλλαγές στα ταμειακά διαθέσιμα.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε απόλυτα νούμερα κατά 3,268 δισ. ευρώ.
Η αναβάθμιση αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Fitch Ratings και την S&P Global Ratings στο τέλος του έτους άνοιξε την πόρτα σε μια δεξαμενή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους.
Με την οικονομία της να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ταυτόχρονα, τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν μείωση του «μαξιλαριού» ρευστότητας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης για να κατευναστούν οι αγορές.
Αυτό το απόθεμα θα είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2024 και υποχωρήσει πέσει κατά τη διάρκεια του έτους, ανέφερε η ίδια πηγή.
Τα 10ετή ομόλογα της χώρας ξεπερνούν τις επιδόσεις του ιταλικού χρέους ήδη από τον Μάιο, ενώ η διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου είναι κάτω από τις 20 μονάδες βάσης, ένα σαφές μήνυμα ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι τελείωσε η κρίση στην Ελλάδα.
Η Bloomberg Index Services δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι θα επανεισαγάγει την Ελλάδα στους υψηλότερους δείκτες αναφοράς (top-tier global debt benchmarks) από την 1η Ιανουαρίου. Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Bloomberg Euro Treasury μετά την ένταξή τους.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του καθαρού χρέους και το 2024. Η Ελλάδα είχε προαναγγείλει ότι θα μειώσει το χρέος ως αναλογία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 152,3% το 2024 από 160,3% φέτος και 207% το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης