Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε συναγερμό η κυβέρνηση μετά τα νέα «μαύρα σύννεφα» στην οικονομία λόγω της Μέσης Ανατολής

Σε συναγερμό η κυβέρνηση μετά τα νέα «μαύρα σύννεφα» στην οικονομία λόγω της Μέσης Ανατολής
Πληθωρισμός και αγορές προκαλούν νέους «πονοκεφάλους»
«Φωτιές» στην οικονομία ανάβει η νέα πολεμική σύρραξη στην περιοχή του Ισραήλ απειλώντας να ενισχύσει τη πληθωριστική «βόμβα διασποράς» για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά και να διευρύνει το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας που παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το γεωπολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτο εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους αναταράξεων με βασική εστία την εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές των καυσίμων με την τιμή του πετρελαίου brent να βρίσκεται σε κούρσα κινούμενο πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι τη στιγμή που η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για 82 δολάρια.

Σε κατάσταση επιφυλακής

Στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής παρακολουθώντας με μεγάλη αγωνία και άγχος τις εξελίξεις καθώς τυχόν κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή θα επιτείνει τη πληθωριστική κρίση επηρεάζοντας αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική και τη πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης επιβαρύνοντας περαιτέρω το ισοζύγιο πληρωμών.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο βήμα δουλεύοντας τις πρώτες «ασκήσεις επί χάρτου» που περιλαμβάνουν «κόφτες» έως και μία ποσοστιαία μονάδα στον ρυθμό ανάπτυξης που για φέτος έχει ήδη αναθεωρηθεί στο 2,5% και με σενάρια για αύξηση του δημοσιονομικού κόστους από μία νέα δέσμη έκτατων μέτρων στήριξης για την αναχαίτιση της πληθωριστικής καταιγίδας.

Σε αχορτογράφητα νερά η οικονομία

Από τη στιγμή που η οικονομία εισέρχεται σε «αχαρτογράφητα νερά» το σκηνικό επιβάλλει αναδιάταξη των κινήσεων και των προτεραιοτήτων προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών καθώς σύμφωνα με την Eurostat το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στα 6,8 δις. ευρώ το 2023 που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το κρίσιμο είναι πως θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού το επόμενο διάστημα και ποια θα είναι η εξέλιξη στο πολεμικό μέτωπο προκειμένου να υπάρξει καθαρή και σαφής εικόνα για το ύψος της ζημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024 και απαιτείται προσοχή.

Αγορές

Επίσης, το θέμα είναι αν θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στις αγορές που θα ασκήσουν πιέσεις στο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο τη στιγμή που οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν αρχίσει να υποχωρούν ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για πρώτη μείωση τον επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ εκτός και αν η αναζωπύρωση του πληθωρισμού είναι τέτοια που θα βάλει «πάγο» σε αυτά τα σχέδια.

Προεξόφληση δόσεων δανείων

Στο μεταξύ σε νέα προεξόφληση δόσεων δανείων από το πρώτο μνημόνιο ύψους 5,29 δις. ευρώ που λήγουν το 2026 και το 2027 αναμένεται να προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Δημήτρη Τσάκωνα.
Η προπληρωμή θα γίνει με τα χρήματα από το «μαξιλάρι « των διαθεσίμων που ανέρχονται σε 35 - 36 δις. ευρώ και ήδη οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν αποστείλει αίτημα στον ESM με το οποίο τον ενημερώνουν για τις νέες κινήσεις.

Σε 52,9 δισ τα δάνεια του πρώτου μνημονίου

Επισημαίνεται ότι τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δις. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,94%. Επίσης από φέτος τρέχει και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM ως το 2060.
Σύμφωνα με τους αναλυτές μέχρι το 2034 η χώρα μας θα πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν. Για το 2024 προβλέπεται νέα συρρίκνωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ το 2023 ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά θα μειωθεί και σε απόλυτα μεγέθη στα 355 δις. ευρώ από 356 δις. ευρώ το 2023.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης