Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης από τον Σεπτέμβριο - Οι άξονες που θα κινηθούν

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης από τον Σεπτέμβριο - Οι άξονες που θα κινηθούν
Τις επερχόμενες αλλαγές τις έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
Στα …σκαριά είναι αλλαγές που αφορούν στον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού των κερδών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό και να διορθωθούν κάποιες ακραίες αδικίες που έχουν παρατηρηθεί, ωστόσο αυτό αναμένεται τον Σεπτέμβριο, αφού προηγουμένως έχουν αξιολογηθεί τα ευρήματα από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Την πρόθεση αλλαγών επιβεβαιώνουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο με έμφαση ότι «ο βασικός πυρήνας του νόμου δεν θα αλλάξει».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα αξιολογηθούν τα ευρήματα από αυτές και στη συνεχεία, εκεί που θα διαπιστωθούν αστοχίες, θα υπάρξει παρέμβαση ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι οι αδικίες διορθώνονται.
Άλλωστε, τις επερχόμενες αλλαγές τις έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αναφέρθηκε πρόσφατα στο συγκεκριμένο θέμα αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές, λέγοντας πως «καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθημα της αδικίας, αλλά το τεκμήριο είναι "μαχητό"».
«Δεν θα κάνουμε πίσω στη μεταρρύθμιση, ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει. Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει», είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα δούμε πώς θα πάνε οι φορολογικές δηλώσεις, τι φόρος θα βγει, εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει αδικία, όπου υπάρχει υπερβολικός φόρος λόγω των ποσοστώσεων, λόγω των διαφόρων παραγόντων και μεταβλητών που υπάρχουν μέσα στον νόμο, τον Σεπτέμβριο και μετά θα δούμε, εφόσον χρειαστεί, εάν θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις ή σημειακές παρεμβάσεις» δήλωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.
Όπως αναφέρουν από το υπουργείο, εφόσον στην πράξη προκύψουν στρεβλώσεις ή αστοχίες κατά την εφαρμογή του νόμου, όπως για παράδειγμα σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες λόγω μίας μεταβλητής που έχουμε βάλει στον νόμο να προκύψει ένας πολύ μεγάλος φόρος, πολύ-πολύ μεγαλύτερος από τα έσοδα ή τον τζίρο της συγκεκριμένης επιχείρησης, εκεί φυσικά θα γίνει παρέμβαση.
Κατά τις ίδιες πηγές, «κανένας νόμος δεν είναι τέλειος» και ότι «δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τον ελεύθερο επαγγελματία».

Οι άξονες

Πάντως, οι όποιες αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθούν στους ακόλουθους άξονες:
-Στην ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή, που ενδεχομένως να μειωθεί.
- Να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα.
- Να μπορεί να γίνεται πιο εύκολη - διαδικαστικά - η αμφισβήτηση των τεκμηρίων.
- Να αξιοποιηθεί περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη.
- Να γίνονται διασταυρώσεις μέσω του myDATA.

Αμφισβήτηση του φόρου - Έλεγχος

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου, αποκαλύπτοντας, ωστόσο, αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης.
Με βάση το νόμο, για την αμφισβήτηση του φόρου, ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.
Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου εντός της προθεσμίας το δικαίωμα περί αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού εισοδήματος από την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας χάνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης