Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις: Τα 5+1 σημεία κλειδιά για λιγότερο φόρο - Τι πρέπει να προσέξουν 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις: Τα 5+1 σημεία κλειδιά για λιγότερο φόρο - Τι πρέπει να προσέξουν 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπίσουν ακριβή η ελλιπή στοιχεία στην προσυμπληρωμένη δήλωση μπορούν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις
Σχετικά Άρθρα
Τελειώνει ο χρόνος για διορθώσεις από 1,3 εκατ. αμιγώς μισθωτούς και συνταξιούχους με προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, καθώς την 1η Ιουλίου η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί της αυτόματης αποστολής και θα εκδώσει το λογαριασμό με βάση τα στοιχεία που έχει καταχωρήσει στο έντυπο Ε1.
Οι φορολογούμενοι που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία έχουν μία εβδομάδα περιθώριο για να τσεκάρουν τα στοιχεία που αναγράφονται στα «προκάτ» δεδομένα ώστε να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπίσουν ακριβή η ελλιπή στοιχεία στην προσυμπληρωμένη δήλωση, μπορούν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις και να υποβάλουν οι ίδιοι την αρχική δήλωσή μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024.
Ακόμα όμως και στη περίπτωση που εντοπίσουν λάθη, κενά η παραλείψεις μετά την αυτόματη υποβολή από την ΑΑΔΕ, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, ακυρώνοντας το αρχικό εκκαθαριστικό και χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα. Με βάση τα νέα δεδομένα η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό του λογαριασμού.
Τα στοιχεία που επηρεάζουν αυξητικά τον «φορολογαριασμό» και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά είναι:

1. Βεβαιώσεις αποδοχών: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αποδοχών για τα από τους εργοδότες η τους ασφαλιστικούς φορείς είναι λανθασμένες με αποτέλεσμα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από την ΑΑΔΕ να είναι προβληματικά και να πρέπει να απευθυνθείτε στην επιχείρηση ή το φορέα καθώς οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι κλειδωμένοι και δεν επιδέχονται παρεμβάσεις.

2. Οικογενειακή κατάσταση: Ελέγξτε τα στοιχεία των προστατευόμενων τέκνων που έχει αναγράψει η ΑΑΔΕ στη φορολογική δήλωση καθώς αυξάνουν το αφορολόγητο όριο και δίνουν σημαντικές εκπτώσεις από το τελικό πόσο του φόρου εισοδήματος

3. Τεκμήρια: Απαιτείται προσοχή στα δεδομένα για αυτοκίνητα, ακίνητα, δαπάνες για αποπληρωμή δανείων, δίδακτρα και άλλα έξοδα τα οποία έχει αναγράφει η ΑΑΔΕ στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου και με βάση τα οποία προσδιορίζει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό θα κληθείτε να πληρώσετε φόρο με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες. Συνεπώς πρέπει κατ αρχάς να τσεκάρετε αν τα στοιχεία είναι σωστά και αν δεν είναι να τα αλλάξετε.
Επίσης σε περίπτωση που το εισόδημα σας είναι χαμηλότερο από τα τεκμήρια έχετε τη δυνατότητα να γλυτώσετε την επιβάρυνση αν αναγράψετε στους αντίστοιχους κωδικούς ποσά που καλύπτουν τη διαφορά όπως ανάλωση κεφαλαίου από εισοδήματα παρελθόντων ετών, αποζημιώσεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, δωρεές γονικές παροχές, κληρονομιές, δάνεια, κέρδη από τυχερά παιχνίδια κ.α. Προσοχή σε όσους μέσα στο 2023 προχώρησαν σε αγορές μεγάλης αξίας όπως αυτοκίνητα, ακίνητα και άλλα καθώς θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Σημειώνεται ότι το τεκμαρτό εισόδημα αποτελεί κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων, ενισχύσεων και κοινωνικών παροχών και αν ξεπερνά τα όρια που θέτει ο νόμος θέτει τους φορολογούμενους εκτός.

4. Αποδείξεις: Το ύψος των συνολικών δαπανών με πλαστικό η ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών έχει προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες αλλά θα πρέπει να ελέγξετε αν το ποσό αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος σας καθώς αν είναι χαμηλότερο επί της διαφοράς θα χρεωθείτε με έξτρα φόρο 22%. Ο κωδικός είναι ανοιχτός και μπορείτε αν έχετε έλλειμμα αποδείξεων να συμπληρώσετε το ποσό.

5. Φιλοξενία: Φορολογούμενοι που φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια θα πρέπει να συμπληρώσουν την ένδειξη «Φιλοξενία» στον αντίστοιχο κωδικό του Ε1 για να αποφύγουν το τεκμήριο της κατοικίας.

6. ΙΒΑΝ: Αν δικαιούστε επιστροφή φόρου και δεν έχετε οφειλές για να πάρετε τα χρήματα θα πρέπει να έχετε αναγράψει στη φορολογική δήλωση τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού (ΙΒΑΝ) αλλιώς δεν θα δείτε ποτέ το χρήμα του χρήματος. Προσοχή γιατί το μπλοκάρισμα της υποβολής της δήλωσης για όσους δεν αναγράψουν το ΙΒΑΝ δεν ισχύει για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις τις οποίες η ΑΑΔΕ εκκαθαρίζει ακόμα και αν ο φορολογούμενος δεν έχει καταχωρήσει το ΙΒΑΝ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης