Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Πέντε συλλήψεις για απάτη ΦΠΑ ύψους 114 εκατ. ευρώ – Έρευνες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Πέντε συλλήψεις για απάτη ΦΠΑ ύψους 114 εκατ. ευρώ – Έρευνες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία
Στα δίχτυα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στο Μόναχο έπεσε διεθνές εγκληματικό δίκτυο που διακινούσε έξυπνα κινητά τηλέφωνα μέσω εικονικών εταιρειών
Σε μια εκτεταμένη διεθνή επιχείρηση στο πλαίσιο της έρευνας με την κωδική ονομασία «Midas», η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) προχώρησε στη σύλληψη πέντε βασικών υποπότων για διασυνοριακή απάτη τύπου «καρουζέλ» στον ΦΠΑ, συνολικού ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος της EPPO Μονάχου: τρεις στην Κύπρο, ένας στη Γερμανία και ένας στην Ιταλία.
Παράλληλα, διενεργήθηκαν στοχευμένες έρευνες και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία.

Το χρονικό και ο μηχανισμός της απάτης «καρουζέλ»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συλληφθέντες φέρονται ως οι ιθύνοντες νόες που οργάνωσαν και κατηύθυναν το πολύπλοκο κύκλωμα. Η εγκληματική οργάνωση εκμεταλλευόταν πλήρως το κοινοτικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ στις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το κύκλωμα εμπορευόταν έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) μέσω «εξαφανισμένων εμπόρων» (missing traders) — εταιρειών-φαντασμάτων με έδρα τη Γερμανία, την Αλβανία και τη Σουηδία. Οι εταιρείες αυτές εισέπρατταν τον ΦΠΑ από τις πωλήσεις αλλά εξαφανίζονταν χωρίς να τον αποδώσουν στις φορολογικές αρχές.
Η εκτιμώμενη φορολογική ζημία ανέρχεται σε:

• 80 εκατομμύρια ευρώ στη Σουηδία
• 34 εκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία

Έρευνες και δεσμεύσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Με τη συνδρομή των εθνικών διωκτικών και φορολογικών αρχών από Κύπρο, Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 12 έρευνες σε κατοικίες και έδρες εμπλεκόμενων εταιρειών.
Στο πλαίσιο των προανακριτικών πράξεων, δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί με υπόλοιπα έως 80.000 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα και ακίνητη περιουσία σε Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία.
Όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρονται αθώα μέχρι την τελεσίδικη απόφαση των αρμόδιων γερμανικών δικαστηρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης