Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συμμαχίες για την επόμενη ημέρα χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Πολιτικό φλερτ με τους ΑΝΕΛ και όσους ανεξάρτητους δεν ψηφίσουν ΠτΔ

Συμμαχίες για την επόμενη ημέρα χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Πολιτικό φλερτ με τους ΑΝΕΛ και όσους ανεξάρτητους δεν ψηφίσουν ΠτΔ
Στα άκρα η σύγκρουση με την κυβέρνηση για τους 180
Εν μέσω της εντεινόμενης πολιτικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση με αφορμή τις καταγγελίες Σκουρλέτη για την εξαγορά βουλευτών για τους 180 για τον ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα.
Κύριος στόχος η συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου ενόψει της προεδρικής εκλογής και η εύρεση πολιτικών συμμάχων για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.
Τον πολιτικό αυτό σχεδιασμό επιτάσσουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι σε περίπτωση εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής αλλά δεν θα καταφέρει να επιτύχει αυτοδυναμία.
Κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου επαναβεβαιώθηκαν τα πεδία σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την πρόταση των ΑΝΕΛ για τα «κόκκινα δάνεια», εάν αυτή έρθει στη Βουλή και επεσήμανε την ανάγκη σύγκλισης διαφορετικών απόψεων προκειμένου να σταματήσει «η καταστροφική πολιτική του μνημονίου».
Από την πλευρά του ο Π.Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρύτερης συμπόρευσης, διαμηνύοντας ότι μπορεί να βρεθούν κοινά σημεία με την κάθε πλευρά να κρατά τις δικές της «κόκκινες γραμμές».
Παράλληλα η Κουμουνδούρου κρατά ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας και με όσους από τους ανεξάρτητους βουλευτές αποφασίσουν να μην ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως όσοι πράξουν το αντίθετο «κόβουν τις γέφυρες συνεργασίας» μαζί του.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθήσει και τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, η οποία θεωρείται εξαιρετικά απρόβλεπτη.
Διότι, αν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ.Κουβέλης υπογραμμίζει ότι η ΔΗΜΑΡ θα προχωρήσει αυτόνομη και αυτοτελής στο δρόμο προς τις εκλογές, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο την προεκλογική σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί εντός του κόμματος εκτιμούν ότι η πορεία αυτή είναι πολιτικά αδιέξοδη.
Υπό αυτό το πρίσμα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας ακόμη γύρος αποχωρήσεων από τη ΔΗΜΑΡ.
Με εξασφαλισμένη τη στήριξη των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, και αρκετών από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η εκλογή του επόμενου ΠτΔ από την παρούσα Βουλή είναι ανέφικτη.
Άρα ο πρώτος του στόχος, δηλαδή η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το Μάρτιο, μοιάζει να επιτυγχάνεται.
Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όσον αφορά την επομένη της πρόωρης κάλπης.
Διότι βάσει των δημοσκοπήσεων, η ΔΗΜΑΡ δεν λαμβάνει ούτε το 1% ενώ οι ΑΝΕΛ κινούνται κάτω από το στόχο του 3% για την είσοδο τους στη Βουλή.
Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρόθεση του να προχωρήσει σε μετεκλογικές συμπράξεις – που αναμφίβολα θα έχουν κάποιο πολιτικό κόστος και επιπτώσεις σε μέρος τουλάχιστον των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν αναποτελεσματικές.
Συνεπώς, και δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή μεγάλης συνεργασίας, η Κουμουνδούρου απομένει με την προσδοκία να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Προοπτική όμως που δεν διαφαίνεται σε καμία από τις έως σήμερα δημοσκοπήσεις.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης