Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ώρα του λογαριασμού και τα δύο ερωτήματα για τους 153 και την κυβέρνηση Τσίπρα – Βέβαιη η ψήφιση των μέτρων

Η ώρα του λογαριασμού και τα δύο ερωτήματα για τους 153 και την κυβέρνηση Τσίπρα – Βέβαιη η ψήφιση των μέτρων
Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επόμενη ημέρα της συμφωνίας
Η ώρα του λογαριασμού για την κυβέρνηση πλησιάζει. Όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν φτάσει στο τέλος τους.
Το επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι η όλη η διαδικασία είναι εντός στόχων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup στις 22/5
Αισιοδοξία που συμμερίστηκε και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble.
Απαραίτητη προϋπόθεση τα μέτρα – αντίμετρα της συμφωνίας να έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.
Διαδικασία που έχει προσδιοριστεί για την περίοδο από τις 10 έως τις 15 Μαΐου.
Ένα πρώτο ερώτημα είναι εάν οι 153 της συμπολίτευσης θα ψηφίσουν τα μέτρα.
Η εκτίμηση – σχεδόν βεβαιότητα – είναι πως δεν θα βρεθεί κανείς, παρά τη γκρίνια και τη δυσαρέσκεια, που να καταψηφίσει τη συμφωνία.
Διότι την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να στηρίξει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι μόνη της απέναντι στα μέτρα.
Τυχόν διαφοροποίηση βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα σηματοδοτήσει τεράστιο πλήγμα για την κυβέρνηση που αναμφίβολα θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές.
Εξελίξεις που όχι μόνο θα επιβεβαιώσουν θέσεις και απαιτήσεις της ΝΔ αλλά θα φέρουν στην εξουσία τον Κ.Μητσοτάκη.
Άρα, το σενάριο αυτό θεωρείται απίθανο.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μέσω της πρόσφατης τηλεοπτικής του συνέντευξης, το πολιτικό αφήγημα για την ψήφιση των μέτρων.
Ότι δηλαδή τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα προκειμένου η χώρα να βγει από την επιτροπεία, τα μνημόνια και την κρίση.
Ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να πάρουμε τα μέτρα για το χρέος και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.
Ότι τα μέτρα αυτά είναι η απαραίτητη συνθήκη για να γυρίσει η οικονομία στην ανάπτυξη, να αποκτήσει δυναμική και η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Στο επιχείρημα μάλιστα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει μέτρα χωρίς να παίρνει τίποτα επί της ουσίας όσον αφορά το χρέος και την αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας, ο κ.Τσίπρας διεμήνυσε ότι τα μέτρα των 3,6 δις ευρώ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν (αν και ψηφισμένα), αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος και εάν η Ελλάδα δεν ενταχθεί στο QE.
Υπό αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή διαφοροποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Και ότι οι 153 θα ψηφίσουν μέτρα και αντίμετρα.
Το μείζον ερώτημα όμως είναι αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να φτάσει μέχρι του τέλους της θητείας της.
Παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για το πολιτικό μέλλον των σημερινών κυβερνητικών εταίρων.
Η απάντηση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε προβλέψιμη.
Με τη συμφωνία αυτή υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της δύο «καθαρά» χρόνια για να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα.
Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να αλλάξει πολλά από τα σημερινά κακώς κείμενα που την χαρακτηρίζουν.
Και κυρίως θα πρέπει να «τρέξει» και να φέρει αποτελέσματα με την πολιτική της τόσο στην ανάταξη της οικονομίας και στη διατήρηση της δυναμικής της όσο και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Καθώς, για να εφαρμοστούν για παράδειγμα τα αντίμετρα αλλά και να μην έρθουν νωρίτερα – δηλαδή το 2019 – τα μέτρα για τις περικοπές στις συντάξεις και για τη μείωση του αφορολόγητου, θα πρέπει η οικονομία να ξεπεράσει τους στόχους.
Θα πρέπει η ανάπτυξη να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα πρέπει η κοινωνία να δει ότι δεν είναι όλα μόνο ψυχολογία αλλά ότι υπάρχει και ένα θετικό αντίκτυπο στην τσέπη, στη διαβίωση της, στην καθημερινότητα της.
Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας είναι το πραγματικό στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης