Ο πρωθυπουργός θα επανασυστήσει τη χώρα στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη
Εξωστρέφεια, αυτοπεποίθηση, επενδύσεις: αυτές οι λέξεις περιγράφουν το πλαίσιο των τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο και θα ακολουθήσουν Δευτέρα (4/11) και Τρίτη (5/11) στη Σαγκάη.
Ο πρωθυπουργός θα επανασυστήσει τη χώρα στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη στέλνοντας παράλληλα νέο ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση.
Το πυκνό πρόγραμμά του στη Σαγκάη περιλαμβάνει σημαντικές συναντήσεις που κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα το πρωί (ώρα Κίνας) σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών θα έχει ως στόχο να τονώσει το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με νεες επενδύσεις ή επέκταση των υφιστάμενων και στις δυο χώρες.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόσο στο επιχειρηματικό φόρουμ όσο και στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης China International Import Expo την Τρίτη, όπου η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες, θα δείξει το νέο πρόσωπο της χώρας διαβεβαιώνοντας ότι δικαίως παρουσιάζεται ως ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.
Η επέκταση της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά στη βάση μιας ρεαλιστικής νέας συμφωνίας, οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των κινεζικών κολοσσών ZTE και AliBaba, και οι επαφές με τους επικεφαλής της Τράπεζας της Κίνας και της Εμπορικής και Βιομηχανικής Τράπεζας της ασιατικής αυτής χώρας καταδεικνύουν τη σημασία αυτής της τετραήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Σαγκάη.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Κινέζο Πρόεδρο Si Jinping.
To bankignews.gr έγραφε νωρίτερα: Συνάντηση με τον γ.γ. Σαγκάης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είχε σήμερα (3/11) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη για τη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, στην οποία η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες.
Στη συνάντησή του με τον Li Qiang, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Cosco και την επένδυση των 600 εκατ. που μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο.
Όπως τόνισε «στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει ο Πειραιάς το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κινέζο αξιωματούχο για τη θερμή υποδοχή που έλαβε λέγοντας οτι «είναι πολύ μεγάλη τιμή που επισκέπτομαι τη χώρα σας ως πρωθυπουργός.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κίνα. Την είχα επισκεφθεί το 1995. Πρέπει να σας πω ότι έχω μείνει εντυπωσιασμένος από την οικονομική πρόοδο στη σπουδαία χώρα σας. Βλέπω μια χώρα, την δεύτερη οικονομία του κόσμου που έβγαλε 800 εκατ. ανθρώπους από τη φτώχεια. Η Ελλάδα και η Κίνα συνδέονται με μια βαθιά πολιτιστική σχέση».
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αυξημένη προτίμηση των κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα τόνισε οτι «προσδοκούμε την περίοδο 2020-21 να έχουμε 500.000 τουρίστες από την Κίνα» και ευχαρίστησε τον Κινέζο αξιωματούχο επειδή την κρίσιμη δεκαετία η Κίνα συνέχισε να επενδύει στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Li Qiang τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ο καλός μας φίλος στην Ευρώπη καθώς έχουμε καλές διμερείς σχέσεις» ενώ εξήρε τον πολιτισμό και την ιστορία των δύο χωρών.
«Και οι δυο χώρες έχουν λαμπρό πολιτισμό και μακρόχρονη ιστορία. Έχουμε και οι δυο πολλούς φιλόσοφους. Όπως στην Κίνα έχουμε τον Κομφούκιο, στην Ελλάδα έχετε τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα. Πριν από 16 χρόνια επισκέφτηκα την Ελλάδα. Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται πολύ και αυτή η επίσκεψη σας θα ενισχύσει τις διμερείς μας σχέσεις και στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων στην Κίνα και τη Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Xi Jiping ενώ θα έχει συναντήσεις και με επιχειρηματικούς παράγοντες της Κίνας.
Στα εγκαίνια της μονάδας παραγωγής των ελληνικών ανελκυστήρων Kleeman ο Μητσοτάκης: Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία
Στο στόχο του η Ελλάδα να είναι μια χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας τη νέα μονάδα παραγωγής ανελκυστήρων της ελληνικής εταιρείας Kleemann στη Σαγκάη.
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε τα εγκαίνια μαζί με το δήμαρχο της Σαγκάης και τους αδερφούς Κουκούντζου, ιδιοκτήτες της εταιρείας, και κατά την είσοδό του έγραψε στον τοίχο των ευχών «Καλή Επιτυχία», ενώ στον χαιρετισμό συνεχάρη την εταιρεία που έχει καταφέρει να κυριαρχήσει κάνοντας επενδύσεις και εκτός συνόρων όπως αυτή στην Κίνα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «αποδείξατε ότι σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν και να κυριαρχήσουν.
Μας κάνετε υπερήφανους», προσθέτοντας πως «κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».
Για την Kleemann ανέφερε ότι είναι μια εταιρεία που φροντίζει τους υπαλλήλους της και δίνει το παράδειγμα και σε άλλες ελληνικές και κινεζικές εταιρείες.
«Είστε μοντέλο εξωστρέφειας», πρόσθεσε και συνεχάρη τα αδέρφια Κουκούντζου που, όπως είπε, γρήγορα κατάλαβαν τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να είναι μια χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις και συμπλήρωσε ότι θέλει «οι πρώτες κουβέντες των ελληνικών Αρχών σε εκείνους που έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα να είναι "πώς μπορώ να σας βοηθήσω;"».
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων προβλήθηκε βίντεο με την πορεία της εταιρείας η οποία ξεκίνησε το 1983 με 10 υπαλλήλους και σήμερα έχει φτάσει να απασχολεί περίπου 1.500 ανθρώπους στην Ελλάδα και σε μονάδες παραγωγής στο εξωτερικό, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές σε 100 χώρες.
Σε νέα εποχή οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας
Χθές (2/11) ο πρωθυπουργός σε συνένευξή του στο Κινεζικό πρακτορείο Xinhua αναφέρθηκε στις αιξερετικές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αλλά και στις επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας.
«Έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα καθώς έχουν εισέλθει σε μία νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από ακόμα πιο δυναμική πολιτιστική και οικονομική συνεργασία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο Xinhua.
«Ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αμοιβαίος σεβασμός», ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά τους και την ισχυρή εμπορική συνεργασία, σημειώνει ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές έχουν σφυρηλατήσει αρμονική και φιλική σχέση από τότε που συνήψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.
Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο χάρτη των επενδύσεων
Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η 2η έκθεση China International Import Expo συνιστά μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η ισχυρή σινο-ελληνική συνεργασία. Επισημαίνει πως το ανοιχτό Ελληνικό πνεύμα αποτυπώνει τη βούληση της χώρας μας να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα «ανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη ως μία εξωστρεφής οικονομία, που είναι ανοιχτή στο εμπόριο και στις επενδύσεις».
Ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως Ελλάδα και Κίνα ήδη αποτελούν κόμβους μέσω των οποίων διέρχονται παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κι ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ζενίθ, συμπληρώνοντας όμως πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τόνωσης των επενδυτικών ροών.
«Οι κλάδοι στους οποίους θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στη συνεργασία μας με την Κίνα συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και βεβαίως τον τουρισμό», αναφέρει.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καλλιέργεια ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για το επιχειρείν και διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα είναι χώρα ίσων ευκαιριών για όλους τους επενδυτές. Δηλώνει πως η Αθήνα προσβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω ποικίλων ευκαιριών, όπως το Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, και επιδιώκει να εντείνει τις πολιτικές σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο.
Ενδεικτικό παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα είναι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Τόσο η εταιρεία όσο και η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής και για αυτόν το λόγο έχει δρομολογηθεί νέος κύκλος επενδύσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως πρόκειται για κατάσταση «win-win», που αποτελεί «παράδειγμα αποδοτικής συνεργασίας διεθνώς» και μία από τις πλέον επιτυχημένες συνεργασίες στο πλαίσιο της Κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (BRI).
Η Ελλάδα άλλωστε, αναφέρει ο Πρωθυπουργός, ασχολείται ενεργά με το BRI.
Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί πως η εν λόγω πρωτοβουλία θα οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικών υποδομών για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου κι ότι η ίδια έχει «πολλά να προσφέρει», λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης στο σημείο όπου «συνδέονται» η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική.
Ένα ακόμα μέτωπο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα είναι ο μηχανισμός «17+1», όπου συμμετέχουν πολλά κράτη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.
Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την πεποίθηση πως η συμμετοχή της χώρας μας θα δώσει πρόσθετη αξία στο σχήμα, ευνοώντας όλους τους συμμετέχοντες, ενώ ανοίγονται ευκαιρίες για νέες πολιτιστικές ανταλλαγές και συμπράξεις στο εμπόριο και στις υποδομές.
www.bankingnews.gr
Ο πρωθυπουργός θα επανασυστήσει τη χώρα στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη στέλνοντας παράλληλα νέο ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση.
Το πυκνό πρόγραμμά του στη Σαγκάη περιλαμβάνει σημαντικές συναντήσεις που κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα το πρωί (ώρα Κίνας) σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών θα έχει ως στόχο να τονώσει το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με νεες επενδύσεις ή επέκταση των υφιστάμενων και στις δυο χώρες.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόσο στο επιχειρηματικό φόρουμ όσο και στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης China International Import Expo την Τρίτη, όπου η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες, θα δείξει το νέο πρόσωπο της χώρας διαβεβαιώνοντας ότι δικαίως παρουσιάζεται ως ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.
Η επέκταση της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά στη βάση μιας ρεαλιστικής νέας συμφωνίας, οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των κινεζικών κολοσσών ZTE και AliBaba, και οι επαφές με τους επικεφαλής της Τράπεζας της Κίνας και της Εμπορικής και Βιομηχανικής Τράπεζας της ασιατικής αυτής χώρας καταδεικνύουν τη σημασία αυτής της τετραήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Σαγκάη.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Κινέζο Πρόεδρο Si Jinping.
To bankignews.gr έγραφε νωρίτερα: Συνάντηση με τον γ.γ. Σαγκάης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είχε σήμερα (3/11) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη για τη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, στην οποία η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες.
Στη συνάντησή του με τον Li Qiang, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Cosco και την επένδυση των 600 εκατ. που μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο.
Όπως τόνισε «στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει ο Πειραιάς το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κινέζο αξιωματούχο για τη θερμή υποδοχή που έλαβε λέγοντας οτι «είναι πολύ μεγάλη τιμή που επισκέπτομαι τη χώρα σας ως πρωθυπουργός.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κίνα. Την είχα επισκεφθεί το 1995. Πρέπει να σας πω ότι έχω μείνει εντυπωσιασμένος από την οικονομική πρόοδο στη σπουδαία χώρα σας. Βλέπω μια χώρα, την δεύτερη οικονομία του κόσμου που έβγαλε 800 εκατ. ανθρώπους από τη φτώχεια. Η Ελλάδα και η Κίνα συνδέονται με μια βαθιά πολιτιστική σχέση».
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αυξημένη προτίμηση των κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα τόνισε οτι «προσδοκούμε την περίοδο 2020-21 να έχουμε 500.000 τουρίστες από την Κίνα» και ευχαρίστησε τον Κινέζο αξιωματούχο επειδή την κρίσιμη δεκαετία η Κίνα συνέχισε να επενδύει στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Li Qiang τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ο καλός μας φίλος στην Ευρώπη καθώς έχουμε καλές διμερείς σχέσεις» ενώ εξήρε τον πολιτισμό και την ιστορία των δύο χωρών.
«Και οι δυο χώρες έχουν λαμπρό πολιτισμό και μακρόχρονη ιστορία. Έχουμε και οι δυο πολλούς φιλόσοφους. Όπως στην Κίνα έχουμε τον Κομφούκιο, στην Ελλάδα έχετε τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα. Πριν από 16 χρόνια επισκέφτηκα την Ελλάδα. Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται πολύ και αυτή η επίσκεψη σας θα ενισχύσει τις διμερείς μας σχέσεις και στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων στην Κίνα και τη Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Xi Jiping ενώ θα έχει συναντήσεις και με επιχειρηματικούς παράγοντες της Κίνας.
Στα εγκαίνια της μονάδας παραγωγής των ελληνικών ανελκυστήρων Kleeman ο Μητσοτάκης: Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία
Στο στόχο του η Ελλάδα να είναι μια χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας τη νέα μονάδα παραγωγής ανελκυστήρων της ελληνικής εταιρείας Kleemann στη Σαγκάη.
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε τα εγκαίνια μαζί με το δήμαρχο της Σαγκάης και τους αδερφούς Κουκούντζου, ιδιοκτήτες της εταιρείας, και κατά την είσοδό του έγραψε στον τοίχο των ευχών «Καλή Επιτυχία», ενώ στον χαιρετισμό συνεχάρη την εταιρεία που έχει καταφέρει να κυριαρχήσει κάνοντας επενδύσεις και εκτός συνόρων όπως αυτή στην Κίνα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «αποδείξατε ότι σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν και να κυριαρχήσουν.
Μας κάνετε υπερήφανους», προσθέτοντας πως «κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».
Για την Kleemann ανέφερε ότι είναι μια εταιρεία που φροντίζει τους υπαλλήλους της και δίνει το παράδειγμα και σε άλλες ελληνικές και κινεζικές εταιρείες.
«Είστε μοντέλο εξωστρέφειας», πρόσθεσε και συνεχάρη τα αδέρφια Κουκούντζου που, όπως είπε, γρήγορα κατάλαβαν τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να είναι μια χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις και συμπλήρωσε ότι θέλει «οι πρώτες κουβέντες των ελληνικών Αρχών σε εκείνους που έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα να είναι "πώς μπορώ να σας βοηθήσω;"».
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων προβλήθηκε βίντεο με την πορεία της εταιρείας η οποία ξεκίνησε το 1983 με 10 υπαλλήλους και σήμερα έχει φτάσει να απασχολεί περίπου 1.500 ανθρώπους στην Ελλάδα και σε μονάδες παραγωγής στο εξωτερικό, ενώ πραγματοποιεί εξαγωγές σε 100 χώρες.
Σε νέα εποχή οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας
Χθές (2/11) ο πρωθυπουργός σε συνένευξή του στο Κινεζικό πρακτορείο Xinhua αναφέρθηκε στις αιξερετικές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αλλά και στις επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας.
«Έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα καθώς έχουν εισέλθει σε μία νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από ακόμα πιο δυναμική πολιτιστική και οικονομική συνεργασία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο Xinhua.
«Ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αμοιβαίος σεβασμός», ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά τους και την ισχυρή εμπορική συνεργασία, σημειώνει ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές έχουν σφυρηλατήσει αρμονική και φιλική σχέση από τότε που συνήψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.
Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο χάρτη των επενδύσεων
Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η 2η έκθεση China International Import Expo συνιστά μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η ισχυρή σινο-ελληνική συνεργασία. Επισημαίνει πως το ανοιχτό Ελληνικό πνεύμα αποτυπώνει τη βούληση της χώρας μας να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα «ανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη ως μία εξωστρεφής οικονομία, που είναι ανοιχτή στο εμπόριο και στις επενδύσεις».
Ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως Ελλάδα και Κίνα ήδη αποτελούν κόμβους μέσω των οποίων διέρχονται παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κι ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ζενίθ, συμπληρώνοντας όμως πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τόνωσης των επενδυτικών ροών.
«Οι κλάδοι στους οποίους θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στη συνεργασία μας με την Κίνα συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και βεβαίως τον τουρισμό», αναφέρει.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καλλιέργεια ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για το επιχειρείν και διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα είναι χώρα ίσων ευκαιριών για όλους τους επενδυτές. Δηλώνει πως η Αθήνα προσβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω ποικίλων ευκαιριών, όπως το Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, και επιδιώκει να εντείνει τις πολιτικές σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο.
Ενδεικτικό παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα είναι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Τόσο η εταιρεία όσο και η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής και για αυτόν το λόγο έχει δρομολογηθεί νέος κύκλος επενδύσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως πρόκειται για κατάσταση «win-win», που αποτελεί «παράδειγμα αποδοτικής συνεργασίας διεθνώς» και μία από τις πλέον επιτυχημένες συνεργασίες στο πλαίσιο της Κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (BRI).
Η Ελλάδα άλλωστε, αναφέρει ο Πρωθυπουργός, ασχολείται ενεργά με το BRI.
Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί πως η εν λόγω πρωτοβουλία θα οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικών υποδομών για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου κι ότι η ίδια έχει «πολλά να προσφέρει», λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης στο σημείο όπου «συνδέονται» η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική.
Ένα ακόμα μέτωπο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα είναι ο μηχανισμός «17+1», όπου συμμετέχουν πολλά κράτη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.
Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την πεποίθηση πως η συμμετοχή της χώρας μας θα δώσει πρόσθετη αξία στο σχήμα, ευνοώντας όλους τους συμμετέχοντες, ενώ ανοίγονται ευκαιρίες για νέες πολιτιστικές ανταλλαγές και συμπράξεις στο εμπόριο και στις υποδομές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών