Βασικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι στην Ελλάδα ανατέλλει μια νέα εποχή οικονομικών ευκαιριών
Νέο προσκλητήριο προς τους Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στο 21ο Annual Capital Link Invest in Greece Forum», απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του επισημαίνοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Βασικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι στην Ελλάδα ανατέλλει μια νέα εποχή οικονομικών ευκαιριών και ζήτησε από τους επενδυτές να βάλουν στην ατζέντα τους την ελληνική οικονομία, εξετάζοντας «τις ευκαιρίες που εμφανίζονται υπό το πρίσμα της πληθώρας των μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα.
Κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ταχεία υλοποίηση ενός προγράμματος διαθρωτικών αλλαγών που αποσκοπεί στη βελτίωση της ευκολίας του επιχειρείν στη χώρα.
Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση για αυτό το πρόγραμμα, καθώς για πρώτη φορά παρατηρείται μία μεταστροφή της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις γενικότερα.
«Κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες πολίτες συνειδητοποίησαν ότι οι πολιτικές που εμποδίζουν τις επενδύσεις και υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης οδηγούν τελικά σε αδιέξοδο.
Το σημερινό επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μία συντριπτική υποστήριξη για τις ξένες επενδύσεις.
Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζεται σε πολυάριθμες έρευνες, που εντοπίζουν υψηλά ποσοστά έγκρισης για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που συνδέονται με τη δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε αυτό το σημείο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μία σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.
Για τη μεταρρυθμιστική εντολή που έχει λάβει, προσπάθησε να δείξει ότι οι αλλαγές, οι οποίες επιχειρούνται, διαθέτουν την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Όπως, μάλιστα, παρατήρησε, η κυβέρνηση φέρει την ιδιοκτησία αυτών των μεταρρυθμίσεων, καθώς αποτελούσαν τη βάση του εκλογικού προγράμματός της.
«Σε αντίθεση με αυτό που ήταν ο γενικός κανόνας στην Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία χωρίς να δώσει κενές υποσχέσεις για παροχές και άλλες χάρες στο εκλογικό Σώμα.
Αντ' αυτού, επικεντρώθηκε στο να παρουσιάσει μία ατζέντα βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μεταμόρφωναν την ελληνική οικονομία προς το καλύτερο.
Και κάνοντας αυτό, κέρδισε σχεδόν το 40% της λαϊκής ψήφου και μία σαφή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αισιοδοξία επιστρέφει στην ελληνική οικονομία παρά τις αναταράξεις που παρατηρούνται στη παγκόσμια οικονομία.
Υπό αυτό το πρίσμα, μίλησε για το καταναλωτικό κλίμα αλλά και το κλίμα της αγοράς, τα οποία έχουν ανακάμψει σε προ κρίσης επίπεδα: «Το καταναλωτικό κλίμα στην Ελλάδα έφτασε πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδό από το 2000 και συνεχίζει να παραμένει πολύ υψηλό.
Το κλίμα της αγοράς βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει το «Annual Capital Link Invest in Greece Forum» ως μία πηγή πληροφόρησης για την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το 21ο Φόρουμ θα συμβάλει στη προσπάθειά μας να πείσουμε τις επιχειρήσεις ότι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι τώρα», σημείωσε.
Σταϊκούρας: Στόχος η αποκατάσταση της οικονομικής κανονικότητας
Για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στους Αμερικανούς επενδυτές που συμμετείχαν στις εργασίες του 21oυ Ετήσιου Επενδυτικού Συνέδριου της Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Όπως μάλιστα εξήγησε, η κυβέρνηση κινείται στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει ως στόχο να αποκαταστήσει, βήμα προς βήμα, την οικονομική κανονικότητα στη χώρα.
«Στο πλαίσιο αυτό, από τις 7 Ιουλίου η Ελλάδα αναμφισβήτητα έκανε μια δυναμική επανεκκίνηση.
Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο η πολιτική σταθερότητα όσο και η ρεαλιστική αισιοδοξία επιστρέφουν στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα πεπραγμένα των πρώτων έξι μηνών
Αναφερόμενος στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τα πεπραγμένα των πρώτων έξη μηνών, λέγοντας ότι:
* Έκλεισαν τα πιθανά δημοσιονομικά κενά
* Επιτευχθήκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι
* Μειώθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας
* Εξαλείφθηκαν τα υπολειπόμενα Capital Controls
* Ανατράπηκε η αναποτελεσματική νομοθεσία στην αγορά εργασίας
* Προχώρησε μια συστηματική λύση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών
* Επανεκκινήθηκαν εμβληματικά έργα και ιδιωτικοποιήσεις
* Προπληρώθηκε το ακριβότερο μέρος του δανείου του ΔΝΤ
* Ψηφίστηκε νόμος για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος
* Ρυθμίστηκε η ηλεκτρονική αγορά τυχερών παιχνιδιών
* Ψηφίστηκε μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη
Ορατά αποτελέσματα
Εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι ήδη ορατά, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «η κοινωνία, οι εταίροι, οι επενδυτές, οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης είναι πλέον αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».
Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτή η αισιοδοξία αντανακλάται:
* Στην 4η βελτιωμένη έκθεση επιτήρησης
* Στην επιτυχή έκδοση κρατικών ομολόγων όσον αφορά τα επιτόκια και την ποιότητα
* Στις αναβαθμίσεις των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας
* Στη σημαντική βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και του Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτή
«Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα έχει περάσει πολλά κατά την τελευταία δεκαετία.
Και τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Τα επόμενα βήματα
Λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες της για να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα, λέγοντας ότι αποτελούν βασικές πολιτικές προτεραιότητες:
* Η επιτυχία των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων
* Η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος
* Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
* Η προώθηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων
* Η εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:
Επενδυτικό σαφάρι από την κυβέρνηση στη Ν. Υόρκη: «Greece is Back» το μήνυμα Σταικούρα στο συνέδριο «Invest in Greece» του Capital Link
Να πείσει τους εκπροσώπους της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ να ποντάρουν στη χώρα μας, αγοράζοντας νέα κρατικά ομόλογα και προχωρώντας σε επιχειρηματικές κινήσεις με βάση τα κίνητρα του νέου φορολογικού νόμου, θα προσπαθήσει σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Νέα Υόρκη.
Στη «Μέκκα» της παγκόσμιας οικονομίας και του καπιταλισμού, παρουσία 1.000 στελεχών της αγοράς, κυβερνητικών αξιωματούχων, εκπροσώπων των δανειστών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική ο κ. Σταϊκούρας θα προτάξει τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας, αφού θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο 21ο Ετήσιο Φόρουμ «Invest in Greece» του Capital Link.
Οι επενδύσεις, προερχόμενες από επιχειρηματίες του εξωτερικού, είναι κρίσιμης σημασίας για την κυβέρνηση, η οποία θέλει ακόμη και τα κεφάλαια από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s SMP’s) ύψους 1,3 δισ. ευρώ να τα κατευθύνει για τον σκοπό αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να μεταφερθεί το σωστό μήνυμα σε ένα ιδιαίτερα στοχευμένο κοινό, όπως είναι αυτό του Capital Link, που θα εξυπηρετήσει αυτά τα σχέδια. «Greece is Back - η Ελλάδα επανέρχεται» θα είναι το μήνυμα που θα στείλει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών από το Μανχάταν και το Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.
Η «εκστρατεία πειθούς» του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει, πέραν της ομιλίας στο επίσημο γεύμα του συνεδρίου, επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών, διαχειριστές κεφαλαίων, εταιρείες συμβούλων για το δημόσιο χρέος και συνέντευξη Τύπου στον χώρο του φόρουμ. Πραγματοποιείται, δε, σε μια κομβική περίοδο, καθώς:
1. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρέχονται κίνητρα για να έρθουν φρέσκα κεφάλαια στην Ελλάδα και τα οποία πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστά, αφού: απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία, ενώ θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.
2. Η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη των επενδύσεων για την προσεχή χρονιά. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 13,4%, έναντι μόλις 8,8% φέτος.
3. Ο στόχος για την ανάπτυξη το 2020 έχει τοποθετηθεί ακόμη πιο ψηλά στο 2,8% την ώρα που Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ κινούνται σε πιο συντηρητικές εκτιμήσεις 2,3%.
4. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα συνεχίσει να κρατά ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, μολονότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες το 2020 είναι σχεδόν μηδενικές.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (μέσω τηλεοπτικού μηνύματος) και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, ομιλίες του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργου Ζαββού και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή. Περιλαμβάνει, επίσης, συζητήσεις με τη συμμετοχή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρη Τσάκωνα, των επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα, Πωλ Κούτος και Φραντσέσκο Ντρούντι, αλλά και εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως προκύπτει από τις θεματικές ενότητες του φόρουμ, οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων είναι ο τραπεζικός, ο τουριστικός, ο ενεργειακός, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, οι υποδομές και η αγορά ακινήτων στην οποία επίσης επιχειρείται αναθέρμανση με τα μέτρα στήριξης της οικοδομής που έχουν ψηφιστεί και θα ενεργοποιηθούν από το νέο έτος (πάγωμα ΦΠΑ για μια 3ετία, έκπτωση φόρου για εργασίες στην οικοδομή, αναστολή φόρου υπεραξίας ώς το 2022 κ.α.).
www.bankingnews.gr
Βασικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι στην Ελλάδα ανατέλλει μια νέα εποχή οικονομικών ευκαιριών και ζήτησε από τους επενδυτές να βάλουν στην ατζέντα τους την ελληνική οικονομία, εξετάζοντας «τις ευκαιρίες που εμφανίζονται υπό το πρίσμα της πληθώρας των μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα.
Κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ταχεία υλοποίηση ενός προγράμματος διαθρωτικών αλλαγών που αποσκοπεί στη βελτίωση της ευκολίας του επιχειρείν στη χώρα.
Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση για αυτό το πρόγραμμα, καθώς για πρώτη φορά παρατηρείται μία μεταστροφή της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις γενικότερα.
«Κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες πολίτες συνειδητοποίησαν ότι οι πολιτικές που εμποδίζουν τις επενδύσεις και υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης οδηγούν τελικά σε αδιέξοδο.
Το σημερινό επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μία συντριπτική υποστήριξη για τις ξένες επενδύσεις.
Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζεται σε πολυάριθμες έρευνες, που εντοπίζουν υψηλά ποσοστά έγκρισης για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που συνδέονται με τη δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε αυτό το σημείο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μία σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.
Για τη μεταρρυθμιστική εντολή που έχει λάβει, προσπάθησε να δείξει ότι οι αλλαγές, οι οποίες επιχειρούνται, διαθέτουν την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Όπως, μάλιστα, παρατήρησε, η κυβέρνηση φέρει την ιδιοκτησία αυτών των μεταρρυθμίσεων, καθώς αποτελούσαν τη βάση του εκλογικού προγράμματός της.
«Σε αντίθεση με αυτό που ήταν ο γενικός κανόνας στην Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία χωρίς να δώσει κενές υποσχέσεις για παροχές και άλλες χάρες στο εκλογικό Σώμα.
Αντ' αυτού, επικεντρώθηκε στο να παρουσιάσει μία ατζέντα βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μεταμόρφωναν την ελληνική οικονομία προς το καλύτερο.
Και κάνοντας αυτό, κέρδισε σχεδόν το 40% της λαϊκής ψήφου και μία σαφή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αισιοδοξία επιστρέφει στην ελληνική οικονομία παρά τις αναταράξεις που παρατηρούνται στη παγκόσμια οικονομία.
Υπό αυτό το πρίσμα, μίλησε για το καταναλωτικό κλίμα αλλά και το κλίμα της αγοράς, τα οποία έχουν ανακάμψει σε προ κρίσης επίπεδα: «Το καταναλωτικό κλίμα στην Ελλάδα έφτασε πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδό από το 2000 και συνεχίζει να παραμένει πολύ υψηλό.
Το κλίμα της αγοράς βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει το «Annual Capital Link Invest in Greece Forum» ως μία πηγή πληροφόρησης για την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το 21ο Φόρουμ θα συμβάλει στη προσπάθειά μας να πείσουμε τις επιχειρήσεις ότι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι τώρα», σημείωσε.
Σταϊκούρας: Στόχος η αποκατάσταση της οικονομικής κανονικότητας
Για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στους Αμερικανούς επενδυτές που συμμετείχαν στις εργασίες του 21oυ Ετήσιου Επενδυτικού Συνέδριου της Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Όπως μάλιστα εξήγησε, η κυβέρνηση κινείται στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει ως στόχο να αποκαταστήσει, βήμα προς βήμα, την οικονομική κανονικότητα στη χώρα.
«Στο πλαίσιο αυτό, από τις 7 Ιουλίου η Ελλάδα αναμφισβήτητα έκανε μια δυναμική επανεκκίνηση.
Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποκαθίστανται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο η πολιτική σταθερότητα όσο και η ρεαλιστική αισιοδοξία επιστρέφουν στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα πεπραγμένα των πρώτων έξι μηνών
Αναφερόμενος στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τα πεπραγμένα των πρώτων έξη μηνών, λέγοντας ότι:
* Έκλεισαν τα πιθανά δημοσιονομικά κενά
* Επιτευχθήκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι
* Μειώθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας
* Εξαλείφθηκαν τα υπολειπόμενα Capital Controls
* Ανατράπηκε η αναποτελεσματική νομοθεσία στην αγορά εργασίας
* Προχώρησε μια συστηματική λύση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών
* Επανεκκινήθηκαν εμβληματικά έργα και ιδιωτικοποιήσεις
* Προπληρώθηκε το ακριβότερο μέρος του δανείου του ΔΝΤ
* Ψηφίστηκε νόμος για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος
* Ρυθμίστηκε η ηλεκτρονική αγορά τυχερών παιχνιδιών
* Ψηφίστηκε μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη
Ορατά αποτελέσματα
Εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι ήδη ορατά, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «η κοινωνία, οι εταίροι, οι επενδυτές, οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης είναι πλέον αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».
Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτή η αισιοδοξία αντανακλάται:
* Στην 4η βελτιωμένη έκθεση επιτήρησης
* Στην επιτυχή έκδοση κρατικών ομολόγων όσον αφορά τα επιτόκια και την ποιότητα
* Στις αναβαθμίσεις των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας
* Στη σημαντική βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και του Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτή
«Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα έχει περάσει πολλά κατά την τελευταία δεκαετία.
Και τώρα επιστρέφει στην κανονικότητα», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
Τα επόμενα βήματα
Λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες της για να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα, λέγοντας ότι αποτελούν βασικές πολιτικές προτεραιότητες:
* Η επιτυχία των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων
* Η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος
* Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
* Η προώθηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων
* Η εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:
Επενδυτικό σαφάρι από την κυβέρνηση στη Ν. Υόρκη: «Greece is Back» το μήνυμα Σταικούρα στο συνέδριο «Invest in Greece» του Capital Link
Να πείσει τους εκπροσώπους της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ να ποντάρουν στη χώρα μας, αγοράζοντας νέα κρατικά ομόλογα και προχωρώντας σε επιχειρηματικές κινήσεις με βάση τα κίνητρα του νέου φορολογικού νόμου, θα προσπαθήσει σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Νέα Υόρκη.
Στη «Μέκκα» της παγκόσμιας οικονομίας και του καπιταλισμού, παρουσία 1.000 στελεχών της αγοράς, κυβερνητικών αξιωματούχων, εκπροσώπων των δανειστών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική ο κ. Σταϊκούρας θα προτάξει τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας, αφού θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο 21ο Ετήσιο Φόρουμ «Invest in Greece» του Capital Link.
Οι επενδύσεις, προερχόμενες από επιχειρηματίες του εξωτερικού, είναι κρίσιμης σημασίας για την κυβέρνηση, η οποία θέλει ακόμη και τα κεφάλαια από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s SMP’s) ύψους 1,3 δισ. ευρώ να τα κατευθύνει για τον σκοπό αυτό.
Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να μεταφερθεί το σωστό μήνυμα σε ένα ιδιαίτερα στοχευμένο κοινό, όπως είναι αυτό του Capital Link, που θα εξυπηρετήσει αυτά τα σχέδια. «Greece is Back - η Ελλάδα επανέρχεται» θα είναι το μήνυμα που θα στείλει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών από το Μανχάταν και το Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.
Η «εκστρατεία πειθούς» του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει, πέραν της ομιλίας στο επίσημο γεύμα του συνεδρίου, επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών, διαχειριστές κεφαλαίων, εταιρείες συμβούλων για το δημόσιο χρέος και συνέντευξη Τύπου στον χώρο του φόρουμ. Πραγματοποιείται, δε, σε μια κομβική περίοδο, καθώς:
1. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρέχονται κίνητρα για να έρθουν φρέσκα κεφάλαια στην Ελλάδα και τα οποία πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστά, αφού: απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία, ενώ θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.
2. Η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη των επενδύσεων για την προσεχή χρονιά. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 13,4%, έναντι μόλις 8,8% φέτος.
3. Ο στόχος για την ανάπτυξη το 2020 έχει τοποθετηθεί ακόμη πιο ψηλά στο 2,8% την ώρα που Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ κινούνται σε πιο συντηρητικές εκτιμήσεις 2,3%.
4. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα συνεχίσει να κρατά ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, μολονότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες το 2020 είναι σχεδόν μηδενικές.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (μέσω τηλεοπτικού μηνύματος) και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, ομιλίες του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργου Ζαββού και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή. Περιλαμβάνει, επίσης, συζητήσεις με τη συμμετοχή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρη Τσάκωνα, των επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα, Πωλ Κούτος και Φραντσέσκο Ντρούντι, αλλά και εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως προκύπτει από τις θεματικές ενότητες του φόρουμ, οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων είναι ο τραπεζικός, ο τουριστικός, ο ενεργειακός, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, οι υποδομές και η αγορά ακινήτων στην οποία επίσης επιχειρείται αναθέρμανση με τα μέτρα στήριξης της οικοδομής που έχουν ψηφιστεί και θα ενεργοποιηθούν από το νέο έτος (πάγωμα ΦΠΑ για μια 3ετία, έκπτωση φόρου για εργασίες στην οικοδομή, αναστολή φόρου υπεραξίας ώς το 2022 κ.α.).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών