Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβέρνηση: Η λάθος στρατηγική του Α’ 6μήνου 2021, η κατάρα του ανασχηματισμού και η φθορά

Κυβέρνηση: Η λάθος στρατηγική του Α’ 6μήνου 2021, η κατάρα του ανασχηματισμού και η φθορά
Ανασχηματισμός στη επιτροπή λοιμοξιολόγων – Θέλουν μπροστάρη τον Τσιόδρα

Με ορίζοντα εξόδου σε 1 μήνα περίπου από σήμερα 13/3, ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο επεξεργάζονται σχέδια για την πιο ασφαλή έξοδο στην κανονικότητα.
Ένας μήνας που θα κοστίζει πολύ, καθώς στον κόσμο υπάρχει μεγάλη κόπωση, άρνηση και πλέον έχει κουραστεί τόσο που δεν τον ενδιαφέρει και να παρανομήσει βγαίνοντας εκτός σπιτιού.

Φθορά και του Πρωθυπουργού δείχνουν τα social media

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν για αρκετά όλο αυτό το διάστημα που θα παραμείνει το lockdown.
Καταρχάς, σύμφωνα με πηγές μας, υπάρχει ανησυχία ότι φθείρεται όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σαν πρόσωπο.
Στο επιτελείο του παρατήρησαν κάτι που πολλούς τους τρόμαξε: Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, στις τελευταίες αναρτήσεις τα σχόλια και τα dislikes υπερτερούν από τα θετικά σχόλια και likes.
Μία ανάρτηση είναι ένα μικρό βαρόμετρο της κοινωνίας και πλέον, υπάρχει κόσμος που έχει ταλαιπωρηθεί που θα μπει στα social media να στείλει την διαμαρτυρία του στην σελίδα του Πρωθυπουργού.
Και δεν μιλάμε πια για τα γνωστά τρολ της Κουμουνδούρου

H κατάρα του ανασχηματισμού

Ωστόσο, υπάρχει και φθορά στο κυβερνητικό επιτελείο πολύ γρήγορα κιόλας μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό στις 3.1.2021.
Κάποιοι, μάλιστα, μιλούν για την «κατάρα του ανασχηματισμού» καθώς έστω και το μικρό επικοινωνιακό αβαντάζ που έδωσε, εξαϋλώθηκε το επόμενο διάστημα σε μία σειρά κυβερνητικές αρρυθμίες όπως η κακοκαιρία Μήδεια, η παραίτηση Ταραντίλη, η υπόθεση Κουφοντίνα, το ζήτημα Λιγνάδη, τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, η μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ της χώρας και φυσικά η παράταση του lockdown.
Όλα τα παραπάνω, αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως που δείχνουν μία φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης.
Υπουργοί βρίσκονται, πλέον, στο στόχαστρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: Μενδώνη, Χρυσοχοίδης, Πελώνη, Σκρέκας
Αυτό έχει και αντίκτυπο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό…

Το λάθος να ψηφιστεί τώρα ο νόμος Κεραμέως

Η κυβέρνηση από τις αρχές του έτους κινήθηκε στη λογική ότι «συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό έργο» μέσα στην πανδημία με απώτερο σκοπό να έχει στρωθεί το έδαφος για μία πιο εύκολη και αποδοτική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ψήφισε ένα νομοσχέδιο που έφερε πολλές αντιδράσεις.
Ένα πολύ σωστό νομοσχέδιο μεν, που λύνει το πρόβλημα της εκτεταμένης ανομίας στα ΑΕΙ.
Αλλά σε λάθος χρόνο δε, όπως αποδείχτηκε.
Το φοιτητικό κίνημα ξεσηκώθηκε, η αντιπολίτευση σιγοντάρισε και τα καθημερινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ήταν γεγονός.
Κάποιοι τον είχαν συμβουλέψει να μην το πράξει τώρα.
Υπήρχαν άλλες νομοθετικές προτεραιότητες που θα μπορούσαν να «τρέξουν».
Ήθελε να συνοδέψει τον πρόσφατο ανασχηματισμό με μία συμβολική μεταρρύθμιση…

Οι διαδηλώσεις συντηρούν… το lockdown

Το χειρότερο, βέβαια, ήταν ότι όλα αυτά συνέβησαν μέσα στο 2ο κύμα της πανδημίας όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να μειώσει τα κρούσματα ώστε να ανοίξει την αγορά έγκαιρα.
Και η αγορά ποτέ δεν άνοιξε.
Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν.
Και μάλιστα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει να μην φέρει η κυβέρνηση ένα τέτοιο νομοσχέδιο τώρα διότι θα ξεσηκώσει τον κόσμο που αντιτίθεται στο νέο θεσμό της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Εν τέλει, η προσήλωση του κυβερνητικού έργου σε μεταρρυθμίσεις (που θα μπορούσαν να έρθουν αργότερα) έβαλε σε κίνδυνο την έγκαιρη έξοδο της χώρας από το κλοιό του lockdown και των περιοριστικών μέτρων.

Ανασχηματισμός στη επιτροπή λοιμοξιολόγων – Θέλουν μπροστάρη τον Τσιόδρα

Πλέον, στην κυβέρνηση έχουν κατανοήσει το λάθος τους και επανεκτιμούν την στρατηγική και το χρόνο κατάθεσης των νομοσχεδίων στη Βουλή καθώς βρισκόμαστε στα μέσα του Μαρτίου, τοίχος προστασίας από τα εμβόλια δεν υπάρχει, η πανδημία καλπάζει και το ΕΣΥ, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα δέχεται πίεση για άλλες 2-3 εβδομάδες.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο μέτωπο.
Η επιτροπή των λοιμοξιολόγων βρίθει αντιπαλότητας και χρόνιων εσωτερικών προβλημάτων καθώς είναι λογικό ότι η απογοήτευση του κόσμου έχει διοχετευτεί και σε αυτούς.
Ήδη ακούγεται το όνομα του Σωτήρη Τσιόδρα που εμπνέει μία εμπιστοσύνη ως προσώπου που θα αναλάβει τα ηνία της επιτροπής ενώ γίνεται κατανοητό, πλέον, ότι και η σύνθεσή του πρέπει να αλλάξει.

Τι πήγε λάθος στο 2ο κύμα

Ο Πρωθυπουργός σκέφτεται τι πήγε λάθος στην διαχείριση του 2ου κύματος της πανδημίας με το 5μηνο πλέον lockdown που άρχισε το Νοέμβριο του 2010 και διακόπηκε μόνο 2 εβδομάδες τον Ιανουάριο.
Ουσιαστικά, ένα 5μηνο πήγε χαμένο για την ελληνική οικονομία, παρά το τελικό 8,2% της ύφεσης.
Μπορεί οι αριθμοί της πανδημίας (θάνατοι, κρούσματα) σε σχέση με την Ευρώπη να τον δικαιώνουν, ωστόσο, η φθορά είναι μεγάλη και θα μπορούσε να την μετριάσει.
Υπήρχε η άποψη μερίδας επιδημιολόγων που ζητούσε ένα πολύ σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου 2020 και μετά άνοιγμα αγοράς όπως τον Ιανουάριο.
Ίσως, αυτό το άνοιγμα λειτουργούσε σαν βαλβίδα εκτόνωσης από τα περιοριστικά μέτρα.
Η συνέχιση στο ίδιο χαλαρό lockdown αύξησε την δυσαρέσκεια του κόσμου και εμβόλιμα περιστατικά τον έκανε να βγει και να εκφράσει την αγανάκτησή του στις πλατείες.
Τώρα καθίσταται απολύτως αναγκαία για την επιβίωση της ίδιας της κυβέρνησης, το άνοιγμα της αγοράς τον Απρίλιο με κάθε δυνατό τρόπο.
Είναι, πλέον, ζήτημα ζωής και θανάτου.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης