Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα στη Βουλή για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη - Τσίπρας σε ΝΔ: Είστε οι καλύτεροι χορηγοί του

Κόντρα στη Βουλή για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη - Τσίπρας σε ΝΔ: Είστε οι καλύτεροι χορηγοί του
Η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί το αργότερο έως τις 5 Μαΐου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, ενόψει της ψήφισης της τροπολογίας της κυβέρνησης με στόχο να εμποδίσει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.
Μετά και την παραίτηση από το δικαστικό σώμα του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρ. Τζανερίκου, η κόντρα που ξέσπασε με την κυβέρνηση- στη σκιά της νέας τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών που απώτερο στόχο έχει να μην επιτραπεί στο Εθνικό Κόμμα Έλληνες να συμμετέχει στις επικείμενες εκλογές - μεταφέρθηκε  στο Κοινοβούλιο.
Η νέα τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η συμπληρωματική τροπολογία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις», που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.
Υπέρ της τροπολογίας, κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δηλώσει ότι θα απέχει της ψηφοφορίας, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 για διαφορετικούς λόγους έχουν δηλώσει ότι δεν συμφωνούν με την ρύθμιση.

Τσίπρας: Είστε οι καλύτεροι χορηγοί του Κασιδιάρη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί τον καλύτερο χορηγό του κόμματος Κασιδιάρη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
«Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας.
Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή.
Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις, ότι τάχα κλείνουμε το μάτι στη ΧΑ.
Αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Θα ήταν σουρεαλιστικό να μας κατηγορήσει ότι κλείνουμε το μάτι στη Χρυσή Αυγή αυτός που ήταν γραμματέας στη Νεολαία ΕΠΕΝ.
Ευτυχώς δεν το έκανε, αλλά το έκανε ο Πρωθυπουργός», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, απευθυνόμενος στον Μάκη Βορίδη.

Βορίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος σας οι «θυμωμένοι» ψηφοφόροι

Η απόφαση ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει την τροπολογία, εδράζεται στη στόχευση να προσεγγίσει ένα «θυμωμένο» κοινό το οποίο θέλει να τιμωρήσει το σύστημα, εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Μ. Βορίδης διερωτήθηκε γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στηρίζει την τροπολογία.
Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό το να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών, ρώτησε την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. «Για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης [..] δεν έχετε παρά ένα δρόμο: να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο, και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» είπε ο κ. Βορίδης.
Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «πολιτική τύφλωση» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ , σημειώνοντας πως στον δημόσιο διάλογο μόνο οι εκπρόσωποι του κόμματος Κασιδιάρη έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα επιχειρήματα.
«Οι δυο προτάσεις έχουν κοινή στρατηγική στόχευση.  Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί δεν την ψηφίζετε; Έστω με τις επιφυλάξεις σας. Καταλήγουμε να ακυρώνουμε τη στρατηγική επειδή έχουμε νομικές διαφωνίες;», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να το πιστέψει. 
Αφού τόνισε ότι η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον δικαστικό του ΑΠ, «προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, είναι απολύτως θεμιτή, κανονική, και επιβαλλόμενη», είπε ότι ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης όσων θίγονται.
«Ποια είναι η βασική επιχειρηματολογία που πρόκειται να αναπτύξουν όσοι θίγονται από την ρύθμιση και από την συγκεκριμένη θωράκιση που κάνουμε; Ξέρετε τι θα πουν; Θα πουν ότι είδαμε τα ποσοστά να ανεβαίνουν και φέραμε τη ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας και έπρεπε να φέρουμε την νέα ρύθμιση. Θα πουν ότι είδαμε τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί το αποτέλεσμα και αναγκαστήκαμε σε νεα τοποθέτηση. Ποιος θα τα έλεγε αυτά; Η υπεράσπιση όσων θίγονται από την ρύθμιση» ανέφερε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «ποιος την ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία; Πολύ λυπάμαι. Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε αυτή την επιχειρηματολογία. Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα δεν το είπατε ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα Διότι ένα ζήτημα είναι η βέλτιστη διάταξη και ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε λοιπόν τι να πω. Οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε ; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν θα ψηφίσετε την διάταξη;».

Οικονόμου για Τσίπρα στη Βουλή: Επανέλαβε τα άπαντα των ψεμάτων που εκστομίζει όλη την 4ετία

«Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σε μία ομιλία του, τα άπαντα των ψεμάτων που εκστομίζει όλη την 4ετία. Καταφεύγει σε αλλεπάλληλα ουρανομήκη ψέματα, γιατί δεν μπορεί να αντέξει την αλήθεια που τον συντρίβει ηθικά και πολιτικά» ανέφερε  σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή.
Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως «η αλήθεια των γεγονότων δείχνει πόσο αποτυχημένος πρωθυπουργός υπήρξε. Κι η αλήθεια των γεγονότων δείχνει ότι δεν έχει τίποτα χρήσιμο να εισφέρει στο αύριο, γιατί υστερεί σε κάθε επίπεδο έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Θα καταλάβει ότι απέναντι στην υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού μας, αλλά και τη περιφρόνηση της πραγματικότητας η Ελλάδα θα προχωρήσει τολμηρά, σταθερά, μπροστά», τόνισε  ο κ. Οικονόμου και κατέληξε  με ένα υστερόγραφο:
«ΥΓ. Αναμέναμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα συναινούσε στο να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικής οργάνωσης στις εκλογές. Δεν το έκανε. Επέλεξε να μην σταθεί απέναντι τους. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τον αφήνουμε στην κρίση των δημοκρατικών πολιτών».

Πυρά από την κυβέρνηση κατά του ΣΥΡΙΖΑ

«Πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λίγες ώρες πριν τη συζήτηση στη Βουλή που ξεκίνησε στις 10:30, εξαπέλυσε  τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, όσο και ο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τ. Γαϊτάνης, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναθεωρήσει τη στάση του, σημειώνοντας ότι είναι προφανές ότι η μη ψήφιση της κυβερνητικής ρύθμισης διευκολύνει το κόμμα Κασιδιάρη να μπει στη Βουλή.
Παράλληλα, την άποψη ότι όποιος καταψηφίσει την τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, θα «κλείνει το μάτι» στη Χρυσή Αυγή, εξέφρασε το προηγούμενο 24ωρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη.
«Είναι κρίμα για την πολιτική και ντροπή για τη δημοκρατία να μη συμφωνούμε στα αυτονόητα παρά τις επιμέρους διαφωνίες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσον αφορά το κόμμα Κασιδιάρη και τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.
«Χορηγοί των περιθωριακών, των λούμπεν, των νεοφασιστών, των νεοναζί είναι όσοι δεν δίνουν μονολεκτικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, δεν υπάρχει σήμερα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα Κασιδιάρη, ενώ υπήρξε πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν συνταγματικά έωλη όταν κατατέθηκε η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.
«Υπήρχε νομοθετική πρωτοβουλία που εξασφάλισε ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι απών, ψιθύρισε ένα «πάρων». Δεύτερον, υπήρξε μια παρέμβαση της κυβέρνησης για να μην υπάρχει κανένα παράθυρο αμφισβήτησης, να υπάρχει μεγαλύτερη εγκυρότητα», είπε ο κ. Οικονόμου.
«Έχουμε ένα κεντρικό ερώτημα, έχουμε ένα μέτωπο που θα αποτρέψει τις εγκληματικές οργανώσεις να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές; Τόσο απλά τα πράγματα... Εξαντλήθηκε ο διάλογος. Αν είμαστε ειλικρινείς, πάμε στη Βουλή και διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για να τους κλείσει η Δικαιοσύνη το δρόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Εκ του αποτελέσματος δεν βλέπετε ορισμένες περίεργες συμπεριφορές και διαδρομές; Δεν βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ μια λέξη, να πει "ναι" ή "όχι", βρίσκει πολλά λόγια» πρόσθεσε.
Σημείωσε με νόημα ότι «στο παρελθόν δεν βρισκόταν αίθουσα για να γίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής την ίδια περίοδο που βρισκόταν τρόπος να δημιουργηθούν πλειοψηφίες στη Βουλή για άλλα πράγματα. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι πολύ καθαρές σε πράγματα που για τη δημοκρατία οφείλουν να είναι κοινός παρανομαστής».

Γαϊτάνης: Ξανά απών ο ΣΥΡΙΖΑ – Ο Τσίπρας αποτελεί μόνιμα την εθνική εξαίρεση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά απών από την προσπάθεια να ορθώσουμε τείχος στην εγκληματική οργάνωση που παριστάνει το πολιτικό κόμμα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τ. Γαϊτάνης, στη σκιά της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή -που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα απέχει- της συμπληρωματικής τροπολογίας της κυβέρνησης για να εμποδίσει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.
Ο κ. Γαϊτάνης χαρακτήρισε «εθνική εξαίρεση» τον κ. Τσίπρα.
«Ο κ. Τσίπρας ανεύθυνα ψαρεύει στα θολά νερά των ψηφοφόρων της και αποτελεί μόνιμα την εθνική εξαίρεση», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
gait_3.JPG
Πολιτική κόντρα για την τροπολογία

Η τροπολογία συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές. Προβλέπει ότι αυτός ο έλεγχος δεν θα γίνεται από μία πενταμελή Επιτροπή του Τμήματος, αλλά από το σύνολο των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό, προκειμένου -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλίζονται «τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης».
Ήδη, υπέρ της τροπολογίας, κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το οποίο ωστόσο προτείνει ο έλεγχος να μη γίνεται από το Α1 Τμήμα, αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχε της ψηφοφορίας και στην πρόταση-διάταξη που είχε προτείνει κατά την αρχική θέσπιση των σχετικών διατάξεων.
Επιπλέον, το ΚΚΕ διαφωνεί με τέτοιου είδους ρυθμίσεις που μπορεί να ανοίξουν στο μέλλον «παράθυρο» και για άλλους αποκλεισμούς κομμάτων και συνδυασμών.
Αρνητική στάση εξέφρασαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Επιπλέον, στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης υπήρξαν και οι διατάξεις που αφορούν τις πέντε συνταγματικά Ανεξάρτητες Αρχές, βάσει των οποίων θεσπίζεται ότι δεν μπορούν να διώκονται τα μέλη και το προσωπικό τους από τρίτους «εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Τις σχετικές διατάξεις αναμένεται να υποστηρίξει στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Π. Πικραμένος, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα για τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Πότε θα ληφθεί η απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί το αργότερο έως τις 5 Μαΐου, όταν και θα ολοκληρωθεί η ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, έλεγχος που θα ξεκινήσει στο ανώτατο δικαστήριο από τις 2 Μαΐου.

Πέντε υπουργικές τροπολογίες και 19 βουλευτικές τροπολογίες

Επίσης, στο σχέδιο νόμου έχουν κατατεθεί πέντε υπουργικές τροπολογίες και 19 βουλευτικές τροπολογίες, μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την επαναφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το τελευταίο που εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής για το Πάσχα και μάλιστα, εκτιμάται ότι θα είναι και το τελευταίο της ΙΗ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης