Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές: Ανοδικά η ΝΔ στο +36%, μειώνει τη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ και λόγω… Κασιδιάρη, πτωτικά το ΠΑΣΟΚ - Νέες εκλογές 25/6 αντί 2/7

Εκλογές: Ανοδικά η ΝΔ στο +36%, μειώνει τη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ και λόγω… Κασιδιάρη, πτωτικά το ΠΑΣΟΚ - Νέες εκλογές 25/6 αντί 2/7
Όσον αφορά το θέμα των δεύτερων εκλογών, υπάρχει μία έντονη σκέψη αυτές να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου, αντί για 2 Ιουλίου, όπως είχε προγραμματίσει
Σχετικά Άρθρα
Σήμερα Πέμπτη18/5 και αύριο Παρασκευή 19/5 θα έχουμε ομοβροντία δημοσκοπήσεων που θα αποτυπώνουν για τελευταία φορά το πολιτικό κλίμα πριν την κάλπη της 21ης Μαΐου. Όλα δείχνουν ότι η ΝΔ, σύμφωνα με μετρήσεις και εκτιμήσεις ειδικών στελεχών του Μαξίμου, θα πιάσει στην εκτίμηση ψήφου ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο μπορεί να είναι και πάνω από 36% και να φτάνει μέχρι και το 38,7%.
Ο λόγος για τον οποίο το πιστεύουν, είναι ότι οι αναποφάσιστοι νέοι και οι γυναίκες, που αποτελούν το κύριο όγκο των αναποφάσιστων, μπορεί να στραφούν στη ΝΔ.

Κλείνει τη ψαλίδα στους νέους και στις γυναίκες

Στους νέους παρόλο που κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η ψαλίδα με τη ΝΔ δεν είναι τόσο μεγάλη, για την ακρίβεια συνεχώς μικραίνει, που σημαίνει ότι μερίδα των νέων στρέφονται και προς τη ΝΔ. Μοιρασμένα είναι τα πράγματα και στις γυναίκες. Με αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστά από τους αναποφάσιστους και κινείται δυναμικά στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά με αποτέλεσμα να παίρνει ένα μεγάλο ποσοστό. Άλλωστε, το αποδεικνύει η τελευταία επίθεση προς τον Ν.Ανδρουλάκη και το κάλεσμα στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν ΝΔ για «σταθερότητα και όχι περιπέτειες με μειοψηφικά σχήματα».

Οι περιοδείες πριν το φίνις

Πλέον, στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι η αποστολή σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη όπου ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Παλαι ντε Σπορ και αναμένεται να παραβρεθεί και ο Κώστας Καραμανλής.
Στα θετικά της κυβέρνησης είναι η μεγάλη κεντρική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα που δείχνει ότι και οι δύο πρώην αρχηγοί της ΝΔ στηρίζουν τη σημερινή ηγεσίας προσδοκόντας μία μεγάλη νίκη.
Ο Πρωθυπουργός θα κλείσει τις κεντρικές του ομιλίες την Παρασκευή στο Θησείο και το Σάββατο θα έχει συνάντηση με τους πολιτικούς συντάκτες.

Ίσως δεύτερες εκλογές 25 Ιουνίου


Όσον αφορά το θέμα των δεύτερων εκλογών, υπάρχει μία έντονη σκέψη αυτές να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου, αντί για 2 Ιουλίου, όπως είχε προγραμματίσει.
Τίποτα δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί για Ιούλιο, αφού όλοι είναι προσηλωμένοι στην κάλπη της 21ης Μαΐου.
Το επιχείρημα που δείχνει να πείθει τον πρωθυπουργό για δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου είναι ότι οι Πανελλαδικές θα έχουν τελειώσει και θα θέλει να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ της πρώτης κάλπης.
Και χωρίς να τύχει κάποιο έκτακτο γεγονός με αρνητικό πρόσημο όπως π.χ μία πυρκαγιά.

Πιθανόν οι ψηφοφόροι Κασιδιάρη θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τώρα, κινείται συνεχώς ανοδικά αλλά κολλημένος σε ένα ποσοστό γύρω στο 29-30%.
Δεν μπορεί να κάνει ανατροπή, θα είναι δεύτερο κόμμα.
Ωστόσο, έχουν συμβεί δύο γεγονότα που μπορεί να μειώσουν τη διαφορά με τη ΝΔ.
Από την μία είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης που εχθές το βράδυ σε ένα tweet π
ου έκανε προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να στείλουν τιμωρητική ψήφο στο Κ. Μητσοτάκη ενώ ζήτησε να είναι φειδωλοί σε κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας, το ΕΑΝ, το ΝΙΚΗ και την Εθνική Δημιουργία.

Το φλερτ Τσίπρα με τη Χρυσή Αυγή

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμωρητική ψήφος προς τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη μεταφράζεται σε ενίσχυση του κύριου αντίπαλού του που είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Αρκετοί ψηφοφόροι του, παρόλο που δεν είναι αριστεροί, θα στείλουν ψήφο στήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό πιστεύεται ότι θα μειώσει τη ψαλίδα με τη ΝΔ. Το δεύτερο είναι ότι εχθές ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με κάλεσμά που απηύθυνε από το «φλέρταρε» με την αντισυστημική ψήφο και τους απλούς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι «θέλουμε να τους πάρουμε μαζί μας».

Απελπισία από Τσίπρα για συγκυβέρνηση


Ο Τσίπρας στην αρχή μιλούσε για προοδευτική κυβέρνηση με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, στην συνέχεια είπε για κυβέρνηση μειοψηφίας, μετά για κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής και αφού εισέπραξε αρνήσεις μίλησε για κυβέρνηση ειδικού σκοπού για την διαλεύκανση των υποκλοπών. Όλη αυτή η συζήτηση, παρόλο που δείχνει την απελπισία του, δεν του στέρησε ποσοστά αλλά άνοιξε τις διαρροές προς κόμματα όπως το ΜΕΡΑ25 και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Το ΠΑΣΟΚ πιέζεται από τον δικομματισμό


Τα δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι πέφτει συνεχώς με διαρροές και στα δυο μεγάλα κόμματα. Τελικά όλο το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας, δεν έκανε καλό στο ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κινείται πλέον κάτω του 9% και δεν έχει πλέον από που λαμβάνειν για τη συνέχεια.
Το σενάριο της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ τού έκανε κακό. Γιατί ούτως ή άλλως είναι ένα αδύναμο σενάριο που δεν θα είχε πολλούς μήνες ζωής.
Το ΠΑΣΟΚ για να δυναμώσει θα πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση.
Πτωτικά κινείται ο Κυριάκος Βελόπουλος και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να μην βρίσκεται μέσα στην Βουλή στις δεύτερες εκλογές.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει «μπετονάρει» το ποσοστό του και θα είναι μέσα στην Βουλή ενώ αυξητικά κινείται η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου που λαμβάνει αντισυστημική ψήφο από τα αριστερά. Δύσκολα, όμως, θα εισέλθει στη Βουλή.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης