Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Κεραμέως Πρόεδρος του φετινού Global Strategy Group του ΟΟΣΑ στις 7- 8/12 στο Παρίσι – Τι θα βρεθεί στο επίκεντρο

Η Κεραμέως Πρόεδρος του φετινού Global Strategy Group του ΟΟΣΑ στις 7- 8/12 στο Παρίσι – Τι θα βρεθεί στο επίκεντρο
Η βασική θεματολογία του φετινού Global Strategy Group του ΟΟΣΑ αφορά στην ανάγκη επανασχεδιασμού δημόσιων πολιτικών και δημοσιονομικών προγραμμάτων, εν όψει αυξανόμενων νέων προκλήσεων
Την προεδρία του φετινού Global Strategy Group του ΟΟΣΑ, που θα διεξαχθεί στις 7-8 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, αναλαμβάνει η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.
Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία διεθνή φόρα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από τα 38 κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με στόχο την εμβάθυνση συνεργασιών μεταξύ τους και την ανάπτυξη κοινών πολιτικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων διεθνούς εμβέλειας.
Στο Global Strategy Group 2023 η Υπουργός Εσωτερικών θα συνοδεύεται από τον Πρέσβη της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ, Καθ. Γιώργο Παγουλάτο, ο οποίος έχει συνεισφέρει καθοριστικά στη διαμόρφωση της φετινής ατζέντας στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας.

Τι θα συζητηθεί

Η βασική θεματολογία του φετινού Global Strategy Group του ΟΟΣΑ αφορά στην ανάγκη επανασχεδιασμού δημόσιων πολιτικών και δημοσιονομικών προγραμμάτων, εν όψει αυξανόμενων νέων προκλήσεων. Συγκεκριμένα, το φετινό Global Strategy Group στο οποίο θα προεδρεύσει η κα Κεραμέως, θα επικεντρωθεί στο δημογραφικό, τη κλιματική κρίση, την εξελισσόμενη γεωπολιτική κατάσταση ανάμεσα σε άλλα ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξεταστούν τέσσερα βασικά σενάρια στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών, με στόχο να αναπτυχθεί μία δέσμη πολιτικών επιλογών που θα απαντά σε αυτά.
Θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε σεναρίου σε βασικούς τομείς, όπως η αλυσίδα εφοδιασμού και το εμπόριο, η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, η διαχείριση των δημογραφικών προκλήσεων και οι σχέσεις με τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.

Ο ΟΟΣΑ

Σημειώνεται ότι υδρυμένος το 1961, ο ΟΟΣΑ είναι διεθνής οργανισμός με στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και του εμπορίου. Ο συνολικός πληθυσμός των κρατών μελών του ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 1,3 δις, ενώ το συνολικό ΑΕΠ τους αγγίζει τα 60 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο ΟΟΣΑ συλλέγει και αναλύει στοιχεία από όλα τα κράτη μέλη, παρακολουθεί τις τάσεις και τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης και διερευνά γεωπολιτικές προκλήσεις ή πιθανά εξελισσόμενα σενάρια που αφορούν σε πεδία όπως το περιβάλλον και η πράσινη ανάπτυξη, οι πληθυσμιακές τάσεις, το εμπόριο και η τεχνολογία.
Η Ελλάδα διατηρεί μόνιμη διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ. Ως ενεργό μέλος του Συμβουλίου, η χώρα συμμετέχει σε όλες τις επιτροπές και τα προγράμματα εργασιών του Οργανισμού και, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τις δραστηριότητες του Κέντρου Ανάπτυξης, του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης