Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νίκος Παππάς - Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Να κοπεί ο βήχας του 41% και του «κάνω ό,τι γουστάρω»

Νίκος Παππάς - Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Να κοπεί ο βήχας του 41% και του «κάνω ό,τι γουστάρω»
«Η ΝΔ υποθηκεύει το μέλλον με την πολιτική της», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Το πέμπτο κεφάλαιο του κειμένου θέσεων που έχει να κάνει με την οικονομία παρουσίασε ο Νίκος Παππάς τοποθετούμενος στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, το εν λόγω κείμενο χωρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις: την οικονομία και την κοινωνία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη και τέλος το κράτος δικαίου, με «καθαρό» στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με κοινωνική δικαιοσύνη.
Σχολίασε, δε, ότι αν δεν υπάρχει «κοινωνική προστασία», τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για «ανάπτυξη» αλλά για «απλή μεγέθυνση του ΑΕΠ».
Ασκώντας κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ όσον αφορά την «υπερσυγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρθηκε στις «μεγάλες προκλήσεις της εποχής» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν προστατεύει το περιβάλλον», ούτε την «πρωτογενή παραγωγή» και δεν μπορεί να απαντήσει στη δημογραφική κρίση.
«Η ΝΔ υποθηκεύει το μέλλον με την πολιτική της», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρώτη κατεύθυνση, παρουσίασε τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, μεταξύ άλλων για ένα «σταθερό φορολογικό σύστημα», στήριξη του «κοινωνικού κράτους», «νέους πόρους για το ασφαλιστικό», «ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους», «δημόσια παρέμβαση στη στεγαστική κρίση», «νέο ρόλο για την αναπτυξιακή τράπεζα» και «ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», όπως και «επαναφορά της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο» και «προστασία της πρωτογενούς παραγωγής».
Όσον αφορά στον δεύτερο πυλώνα, που αφορά το περιβάλλον, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για ανάγκη διασφάλισης μιας «δίκαιης και συμπεριληπτικής πράσινης μετάβασης», για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σχέδιο, που όπως είπε, φάνηκε στο περιφερειακό συνέδριο της δυτικής Μακεδονίας, η οποία «δοκιμάζεται από τις πολιτικές Μητσοτάκη».
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της ανθεκτικότητας των υποδομών καθώς και στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «απεντάσσει από το Ταμείο Ανάκαμψης τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία».
Τέλος, όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα του κράτους δικαίου, παρέπεμψε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της «θεσμικής» και «δημοκρατικής λειτουργίας» και «επαναθεμελίωσης των σχέσεων κρατικού μηχανισμού και κοινωνίας», καθώς και, μεταξύ άλλων, «εξάλειψης των πελατειακών σχέσεων» και «βελτίωσης του δικαστικού συστήματος».
«Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις από τις διεθνείς εξελίξεις και εξωγενείς διαταραχές» ανέφερε συνοψίζοντας ο Ν. Παππάς, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν αντιμετωπίζει τις κρίσεις, αλλά τις πολλαπλασιάζει».
«Υπάρχει ανάγκη ενός συνεκτικού, συμπεριληπτικού, εναλλακτικού, προοδευτικού σχεδίου το οποίο αποτυπώνεται στο κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και τόνισε ότι «ξεκινάμε από την επόμενη του Συνεδρίου μας, ελπίζω με σύμπνοια, με αλληλοκατανόηση, για την αναστροφή ενός δυσμενούς πολιτικού κλίματος και με στόχο στις ευρωεκλογές να κοπεί ο βήχας του 41% και του "κάνω ό,τι γουστάρω"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης