Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα Αριστερά: Τα καθόλου νέα μέτρα του κ. Χρυσοχοΐδη δεν θα σώσουν τις ζωές των γυναικών

Νέα Αριστερά: Τα καθόλου νέα μέτρα του κ. Χρυσοχοΐδη δεν θα σώσουν τις ζωές των γυναικών
Με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας
Νέα Αριστερά σχολιάζει με σκωπτικό τρόπο τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ αναφορικά με τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μετά την εν ψυχρώ γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.
Με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την σύσκεψη ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τους αστυνομικούς να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. "Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής" τόνισε ο υπουργός.
Στην ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά μεταξύ άλλων τονίζει ότι "Υπό το κράτος πανικού από την πρόσφατη αρνητική δημοσιότητα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν άνω των 2.500 αστυνομικών έθεσε τους 4 άξονες αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας χωρίς όμως να ξεφύγει από την επικοινωνιακή διαχείριση, τα μεγάλα λόγια και την δήθεν ανακοίνωση πρωτοκόλλων που ήδη υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζονται με μοιραίες συνέπειες". Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι "Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Χρυσοχοΐδη να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος των γυναικών που υφίστανται βία και δολοφονούνται, ακόμη και μπροστά στα μάτια της αστυνομίας."

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς

Αντί να πατάει το panic button της επικοινωνιακής διαχείρισης, ο κ. Χρυσοχοΐδης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και, όσο παραμένει στη θέση του, να λάβει πραγματικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος κυριολεκτικά ζωής και θανάτου.

Τα (καθόλου) νέα μέτρα του κ. Χρυσοχοΐδη δεν θα σώσουν τις ζωές των γυναικών

Υπό το κράτος πανικού από την πρόσφατη αρνητική δημοσιότητα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν άνω των 2.500 αστυνομικών έθεσε τους 4 άξονες αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας χωρίς όμως να ξεφύγει από την επικοινωνιακή διαχείριση, τα μεγάλα λόγια και την δήθεν ανακοίνωση πρωτοκόλλων που ήδη υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζονται με μοιραίες συνέπειες.

Τι προτείνει όμως ο κ. Χρυσοχοΐδης:

Υπερσυγκεντρωτισμό στη διαχείριση των υποθέσεων με τη δημιουργία ενός «πανοπτικού» της Γενικής Διεύθυνσης, που δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της καθημερινής πρακτικής.
Δήθεν ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου της ΕΛΑΣ, του οποίου τα διαχρονικά αποτελέσματα μας είναι δυστυχώς γνωστά (Ας δει την τύχη των καταγγελιών που έχουν γίνει για κακοδιαχείριση περιστατικών στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας μέχρι σήμερα)
Και πάλι συγκεντρωτισμό εντός του κάθε αστυνομικού τμήματος με επίκληση του διοικητή, που για κάποιον λόγο θεωρείται a priori κατάλληλος γι’ αυτόν το ρόλο
Ασφαλή μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο των θυμάτων, δηλαδή το αυτονόητο, που δεν είναι όμως πρακτικά εφαρμόσιμο σε μια χώρα που δεν λειτουργούν επαρκείς ξενώνες έκτακτης φιλοξενίας
Κατά τα άλλα, επέκταση του panic button, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να σώσει τις ζωές των γυναικών, και επίκληση ενός πρόχειρου και συνοπτικού οδηγού διαχείρισης, που δεν έχουμε δει καν να εφαρμόζεται. Ζητά δε ο υπουργός ενσυναίσθηση, δηλαδή να μπαίνουν οι αστυνομικοί στη θέση των θυμάτων, λες και αυτό μπορεί να εγγυηθεί την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών.
Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Χρυσοχοΐδη να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος των γυναικών που υφίστανται βία και δολοφονούνται, ακόμη και μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.
Ζητάμε:
Σαφή, ρεαλιστικά και δεσμευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης των καταγγελιών που θα προκύψουν από ειδική διεπιστημονική επιτροπή και θα ισχύουν οριζόντια σε κάθε σημείο υποδοχής
Σοβαρή εκπαίδευση και αξιολόγηση των αστυνομικών με βάση αναλυτικούς οδηγούς αντιμετώπισης περιστατικών έμφυλης βίας και αλλαγή της κουλτούρας ατιμωρησίας της ΕΛΑΣ
Λειτουργία ιατροδικαστικών υπηρεσιών 24/7
Ενίσχυση των ξενώνων φιλοξενίας και της ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης των θυμάτων πανελλαδικά
Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία τώρα
Αντί να πατάει το panic button της επικοινωνιακής διαχείρισης, ο κ. Χρυσοχοΐδης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και, όσο παραμένει στη θέση του, να λάβει πραγματικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος κυριολεκτικά ζωής και θανάτου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης