Μπορεί μια Χρηματιστηριακή Εταιρία να μην δημοσιεύει εμπρόθεσμα οικονομικές καταστάσεις και παρ όλα αυτά να συνεχίζει να λειτουργεί σα να μην συμβαίνει τίποτα;
Μπορεί μια άλλη Χρηματιστηριακή Εταιρία να αιτηθεί στο δικαστήριο επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης αλλά προηγουμένως να συνεχίζει να λειτουργεί ως αν δεν είχε πρόβλημα ενώ στις οικονομικές της καταστάσεις εμφανίζονται «μαγικά»;
Κι όμως μπορούν να συμβούν και τα δύο στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Υπάρχει χρηματιστηριακή εταιρία η οποία δεν είχε μέχρι και χθες το βράδυ δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις του 2020 ενώ η σχετική προθεσμία έχει παρέλθει από το τέλος Φεβρουαρίου δηλαδή πριν 45 ολόκληρες ημέρες.
Άραγε αυτό εντάσσεται εντός των πλαισίων εποπτείας που ασκεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έναντι των ΑΧΕ.
Συνιστά η μη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων εμπρόθεσμα ουσιώδη παράβαση η οποία επισύρει την ποινή της προσωρινής άδειας λειτουργίας για διάστημα 45 ημερών;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει κάτι άλλο που δεν είναι γνωστό;
Πέραν όμως αυτού έτερη Χρηματιστηριακή εταιρία έχει υποβάλλει αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης που από μόνο του αποτελεί ένδειξη ότι είχε περιέλθει σε οικονομική αδυναμία.
Άραγε πως μπορούσε να λειτουργεί μια χρηματιστηριακή εταιρία να λειτουργεί έχοντας οικονομική αδυναμία.
Δεν αποτελεί το γεγονός από μόνο του κίνδυνο για τη λειτουργία της αγοράς;
Πετούσε… αετό
Πέραν αυτού διαβάζοντας κάποιος τις οικονομικές καταστάσεις του 2020 (αυτή έχει δημοσιεύσει) διαπιστώνει ότι ο ορκωτός μάλλον πετούσε αετό όταν έκανε τον έλεγχο γιατί έχει προβεί σε μη ουσιώδεις επισημάνσεις.
Γιατί προφανώς ο ορκωτός δεν προβληματίζεται από το γεγονός ότι με λογιστικό τρικ που βασίζεται σε παραδοχές της διοίκησης προέκυψε έκτακτο κέρδος που είναι σχεδόν ίσιο με τα ίδια κεφάλαια όπως εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις.
Δεν προβληματίζεται ούτε γιατί η εταιρία εμφανίζει ως έκτακτο έσοδο το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής (σύνολο επιστρεπτέας περί τις 300.000 ευρώ) με το επιχείρημα ότι η διοίκηση θεωρεί ότι πληροί ή θα πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να επωφεληθεί από τη µειωµένη επιστροφή της επιστρεπτέας.
Προφανώς δεν απασχολούν τα συγκεκριμένα ζητήματα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που παρακολουθεί ατάραχη.
ΥΓ: Για όσους αναρωτιούνται γιατί δεν αναφέρθηκαν τα ονόματα των χρηματιστηριακών η απάντηση είναι απλή.
Γιατί πρώτον μπορεί να υπάρχουν και άλλες εταιρίες με ανάλογα ζητήματα και δεύτερον διότι το ζήτημα δεν είναι οι δύο χρηματιστηριακές αλλά η κακώς εννοούμενη εποπτεία που ασκείται.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών