Τελευταία Νέα
Speculator

Τα δύο μέτρα και σταθμά της Βασιλικής Λαζαράκου και η επιβράβευση του Front running από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τα δύο μέτρα και σταθμά της Βασιλικής Λαζαράκου και η επιβράβευση του Front running από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ο διαφορετικός χειρισμός στην υπόθεση ΕΛΛΑΚΤΩΡ από αυτόν στην MIG
Σχετικά Άρθρα
Ήταν 6 Μαΐου του 2022 όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη διασφάλιση της προστασίας του επενδυτικού κοινού και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Η μετοχή έμεινε εκτός διαπραγμάτευσης τη συγκεκριμένη ημέρα και αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε η υποβολή δημόσιας πρότασης και η συμφωνία με τη Motor Oil η οποία προχώρησε στην απόκτηση των μετοχών που κατείχαν οι επιχειρηματίες Εξάρχου-Μπάκος και Καϋμενάκης.
Και πραγματικά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επενδυτές είχαν την ευκαιρία να μάθουν το περιεχόμενο της συμφωνίας και της δημόσιας πρότασης και να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Στην περίπτωση όμως της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς στην MIG η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε ότι δεν είδε τι συνέβη.
Ανακοινώθηκε τόσο από την Πειραιώς πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της 7ης Φεβρουαρίου η απόκτηση μετοχών της τάξεως του 5% από την Ρολοπάκ (κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανακοινώθηκε και από τη MIG η μεταβολή ποσοστού) και η υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ωστόσο αυτό που «εξαφανίστηκε» από τα συστήματα του χρηματιστηρίου ήταν η τιμή που διενεργήθηκε το πακέτο καθώς όλη η αγορά έψαχνε να το βρει και το μόνο που υπήρχαν ήταν διαρροές.

Τελικά χρειάστηκε το Bankingnews να κάνει ανασκαφή στο χαοτικό σύστημα της ΕΧΑΕ για να βρει ότι η τιμή του πακέτου έγινε στα 0,165 ευρώ με premium το οποίο ήταν της τάξεως του 70% σε σχέση με την τιμή που έκλεισε η μετοχή την περασμένη Δευτέρα ημέρα που έγινε το πακέτο.

Αν κάποιος έψαχνε το περίφημο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χρηματιστηρίου θα διαπίστωνε πολύ απλά ότι δεν αναφέρονται οι συναλλαγές Over The Counter (OTC) και για κάποιο παράδοξο λόγο είχε εξαφανιστεί από την ξεχωριστή στήλη με τις OTC συναλλαγές του ΧΑ.
Και αυτό τουλάχιστον δείχνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την πληροφόρηση της ΕΧΑΕ η οποία όπως αποκάλυψε το Bankingnews τα έκανε θάλασσα και με το εύρος διακύμανσης της ΒΙΣ παραβιάζοντας τον ίδιο τον Κανονισμό.
Είναι προφανές ότι όλα αυτά με ευθύνη της Κεφαλαιαγοράς και της ΕΧΑΕ επηρέασαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς καθώς είναι προφανές ότι η Πειραιώς δεν μπορούσε να κάνει δημόσια πρόταση με χαμηλότερη τιμή από τα 0,165 ευρώ με βάση τη νομοθεσία.

Και προφανώς εγείρεται το απολύτως λογικό ζήτημα των τεράστιων ευθυνών της Κεφαλαιαγοράς που με την ανυπαρξία της διευκόλυνε πρακτικές front running με κάποιους που είχαν την πληροφορία να έγιναν πλούσιοι.
Ουδείς μπορεί φυσικά να γνωρίζει αν η Πειραιώς θα κάνει στα 0,165 ευρώ την δημόσια πρότασή της γιατί μπορεί να και συνεχίσει να αγοράζει σε υψηλότερα επίπεδα.
Χθες πάντως η μετοχή της MIG έκλεισε με από δύο limit up πάνω από την τιμή που αγόρασε το πακέτο της Ρολοπάκ η Πειραιώς και κάποιοι έγιναν πλούσιοι.

Προφανώς με την άδεια και την ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της κας Βασιλικής Λαζαράκου για την οποία στελέχη της που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους ανέφεραν στο ΒΝ ότι χειρίστηκε την υπόθεση MIG αποκλειστικά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης