Τελευταία Νέα
Speculator

Οι αγωγές σοκ 13 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, τα τρελά κέρδη και τα κενά των οικονομικών καταστάσεων

tags :
Οι αγωγές σοκ 13 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, τα τρελά κέρδη και τα κενά των οικονομικών καταστάσεων
Ερωτήματα περί της δέουσας επιμέλειας του ορκωτού ελεγκτή
Αγωγές τουλάχιστον 13 εκ ευρώ έχουν εγερθεί κατά του ομίλου ΙΕΚ ΑΚΜΗ εκ των οποίων τα 12 εκ ευρώ αφορούν στο ΙΚΕ ΑΚΜΗ όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.
Οι οικονομικές καταστάσεις δείχνουν μεγάλη οικονομική ευρωστία και ασύλληπτα περιθώρια κέρδους καθώς σε επίπεδο ομίλου τα έσοδα φτάνουν για το 2021 σε 58,445 εκ ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 16,354 εκ ευρώ με αύξηση 70,75% σε σχέση με τη χρήση του 2020.
Η μητρική ΙΕΚ ΑΚΜΗ το 2021 είχε κύκλο εργασιών στα 23,2 εκ ευρώ από 18,6 εκ ευρώ το 2020 ενώ καθαρά αποτελέσματα της Χρήσεως προ φόρων ανήλθαν σε 7,13 εκ ευρώ έναντι κερδών ποσού ευρώ 1,9 εκ της προ ευρώ ηγούμενης χρήσης.
Ωστόσο η αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και αυτό ο ορκωτός στις οικονομικές καταστάσεις του 2020 αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Δεν λάβαμε απαντήσεις σε όλες τις επιστολές των νομικών συμβούλων των εταιριών του Ομίλου που αποστείλαμε για τυχόν αγωγές τρίτων κατά αυτών. Ως εκ τούτου διατηρούμε επιφύλαξη για ενδεχόμενες αγωγές τρίτων κατά του ομίλου και την ενδεχόμενη επίδραση στα αποτελέσματα χρήσης και τα ίδια κεφάλαια. Όπως αναφέρεται στη σημείωση 26.γ του προσαρτήματος, κατά του ομίλου έχουν ασκηθεί αγωγές από τρίτους συνολικού ποσού ευρώ 4,5 εκ».
Άραγε οι αγωγές επιπλέον 8 εκ ευρώ ασκήθηκαν το 2021 ή κρύβονταν επιμελώς στην προηγούμενη ή και προηγούμενες χρήσεις όπου μάλιστα προ του 2018 υπογράφονταν από ορκωτό του οποίου στην συνέχεια αφαιρέθηκε η άδεια από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης;
Επίσης στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 αναφέρεται πως «Στην ενοποίηση δεν περιλήφθηκαν οι εταιρείες ΑΚΜΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΕ, στο κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει κατά 50% η εταιρεία ΑΚΜΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η ενοποίηση των στοιχείων τους δεν κατέστη εφικτή λόγω νομικών εκκρεμοτήτων μεταξύ των παραπάνω εταιρειών. Αναφέρουμε ακόμη ότι στην ενοποίηση της χρήσεως (στήλη 31/12/2021) δεν περιλήφθηκε η εταιρεία ΑΚΜΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Α.Ε. η οποία είχε συμπεριληφθεί στην ενοποίηση του 2020 (στήλη 31/12/2020) καθόσον οι μετοχές της έχουν μεταβιβαστεί».
Σε ότι αφορά στις δύο ΕΠΕ πρόκειται για μια ατελείωτη δικαστική διαμάχη που κρατά χρόνια και διορίζονται εκκαθαριστές που ανακαλούνται με συνεχείς δικαστικές αποφάσεις ενώ οικονομικά στοιχεία δεν δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ με αποτέλεσμα την αναστολή καταχώρησης.
Διαφορετικά όμως είναι τα δεδομένα για την ΑΚΜΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Α.Ε. όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως εταιρία έχει μεταβιβαστεί.
Παρ όλα αυτά η διοίκηση της εταιρίας ασκείται από τρία μέλη της οικογένειας Ροδόπουλου που ελέγχει μετοχικά το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και είναι απορίας άξιον με ποιο πρότυπο ο ορκωτός ελεγκτής δέχτηκε η εταιρία να μην ενοποιηθεί. Το ενδιαφέρον είναι πως η εν λόγω εταιρία έχει αλλάξει δύο φορές όνομα από το 2020 και σήμερα πλέον ονομάζεται Universal Εκπαίδευση ΑΕ.
Πέραν αυτών στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου ΑΚΜΗ δεν υπάρχει καμία αναφορά για τυχόν εκκρεμότητες σε επίπεδο ελέγχου από τις φορολογικές αρχές παρά μόνο ότι έχουν γίνει προβλέψεις για μελλοντικό έλεγχο. Επίσης δεν υπάρχει αναφορά για τυχόν ύπαρξη φορολογικών πιστοποιητικών ή επιλογή να μην λαμβάνεται φορολογικό πιστοποιητικό από τον ορκωτό ελεγκτή. Και φαίνεται πως ο ορκωτός που έχει ελέγξει τις οικονομικές καταστάσεις δεν ήταν ιδιαίτερα επιμελής.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης