Τελευταία Νέα
Speculator

Ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στο αλεύρι... η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει τα στραβά μάτια στην υπόθεση Σαράντη

Ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στο αλεύρι... η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει τα στραβά μάτια στην υπόθεση Σαράντη
Τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα και η αξιοπρόσεκτη αταραξία της εποπτικής αρχής
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει ποινές σε μικρές εταιρίες όπως η Λεβεντέρης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης φαίνεται ότι κάνει τα στραβά μάτια σε άλλες συγκεκριμένες εταιρίες όπως η Σαράντης η οποία είναι μεγάλου μεγέθους και συμμετέχει σε βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.
Τα κρούσματα είναι επαναλαμβανόμενα τους τελευταίους μήνες αλλά η εποπτική αρχή δεν μπαίνει τις περισσότερες φορές καν στον κόπο να απευθύνει ερωτήματα και να ζητήσει διευκρινίσεις σε μείζονα θέματα που ξεκινούν από τις αμοιβές του ΔΣ και καταλήγουν ακόμα και σε ερωτήματα περί της αξιοπιστίας των οικονομικών καταστάσεων.

Η περίπτωση των συναλλαγών με την εταιρία ΛΕΝΙΔΙ συμφερόντων των βασικών μετόχων της εταιρίας είναι χαρακτηριστική και δεν αφορά στη μίσθωση ακινήτου από τη Σαράντης ούτε στη σύμβαση για υπηρεσίες logistics τις οποίες δεν παρείχε η ΛΕΝΙΔΙ πριν κάνει τη σύμβαση με τη Σαράντης και είναι αμφίβολο αν έχει άλλους πελάτες αλλά κυρίως τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΛΕΝΙΔΙ και Σαράντης δεδομένου ότι η πρώτη διαθέτει μέσω του δικτύου της προϊόντα της δεύτερης χωρίς σε κανένα σημείο των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης να καταγράφονται συναλλαγές.
Άραγε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρούν ότι αποτελεί ζήτημα άνευ σημασίας η μη καταγραφή συναλλαγών στις οικονομικές καταστάσεις;
Εκτός και αν έχουν λάβει πειστική εξήγηση από τον όμιλο Σαράντη και την κρατούν για τον … εαυτό τους.

Πέραν τούτου έχουν περάσει πολλοί μήνες από την τελευταία τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρίας όπου το 40% των παριστάμενων μετόχων καταψήφισε την έκθεση αποδοχών της χρήσης του 2021.
Νωρίτερα βέβαια είχε εγκριθεί ομόφωνα η καταβολή σε τέσσερα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ 1,325 εκ ευρώ αλλά πιθανά οι μέτοχοι δεν είχαν καταλάβει οι αμοιβές από τα κέρδη θα προστεθούν στις ήδη ληφθείσες σταθερές αμοιβές για τη χρήση 2021 που αναφέρονται στην έκθεση αποδοχών και ανήλθαν σε 2,174 εκ ευρώ.
Επίσης κανένας δεν κατάλαβε αν υπήρξε κάποια εισήγηση και αξιολόγηση από την Επιτροπή Αποδοχών καθώς στο εισηγητικό της Γενικής Συνέλευσης εμφανίστηκε να αποτελεί απόφαση ΔΣ χωρίς άλλες επεξηγήσεις. Και προφανώς όλα αυτά αποτελούν το απαύγασμα της εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να μην απασχολούν την εποπτική αρχή.

Σε όλο αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προστεθεί η θολή εικόνα για τις δραστηριότητες της εταιρίας στην Ουκρανία αλλά και η πώληση της Estee Lauder όπου ήταν η μόνη περίπτωση που ασχολήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να μάθει το επενδυτικό κοινό με καθυστέρηση ότι τα 55,2 εκ ευρώ που είχε ανακοινωθεί ως τίμημα ήταν σε δόσεις και συγκεκριμένα ότι καταβλήθηκε το ποσό των 14 εκ. ευρώ κατά την 16/06/2022, και τα υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε δυο ισόποσες δόσεις ύψους 20,6 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2025 και τον Ιανουάριο του 2028.
Τότε είχε ανακοινωθεί ότι ο Γρηγόρης Σαράντης θα παραμείνει να βοηθήσει στην Estee Lauder για ένα έτος αλλά φαίνεται ότι δεν χρειάστηκαν και τόσο πολύ την βοήθειά του.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης