Τελευταία Νέα
Speculator

Ακρίτας: Οκτώ χρόνια στην επιτήρηση με τα λεφτά των άλλων και ατάραχες τις ελεγκτικές αρχές - Η περίεργη υπόθεση «Phishing mail»

Ακρίτας: Οκτώ χρόνια στην επιτήρηση με τα λεφτά των άλλων και ατάραχες τις ελεγκτικές αρχές - Η περίεργη υπόθεση «Phishing mail»
Η Ακρίτας έχει συμπληρώσει οκτώ ολόκληρα χρόνια σε καθεστώς επιτήρησης στο Χρηματιστήριο...
Σχετικά Άρθρα
Απίστευτο κι όμως Ελληνικό. Η Ακρίτας έχει συμπληρώσει οκτώ ολόκληρα χρόνια σε καθεστώς επιτήρησης στο Χρηματιστήριο και έχει το προνόμιο δια των ορκωτών ελεγκτών που υπογράφουν τις οικονομικές της καταστάσεις στην ουσία να παραβιάζει την εταιρική νομοθεσία αλλά να μην ενοχλεί κανένας.
Η εταιρία στο τέλος του 2021 είχε συσσωρεύσει ζημίες 71,5 εκ ευρώ είχε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 5,77 εκ ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 4,5 εκ ευρώ αλλά ο ορκωτός ναι μεν έβλεπε ουσιώδη αβεβαιότητα αλλά δεν διαφοροποιούσε τη γνώμη του μιλώντας για στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων. Επισημαίνεται δε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία εξυγίανσης από το 2019 και η εταιρία ακόμα …εξυγιαίνεται.
Μια συμφωνία όπου οι τράπεζες ήταν απολύτως γαλαντόμες καθώς πραγματοποιήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 20.393.914 ευρώ με μετρητά και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων με αντίστοιχη αποκλιμάκωση του δανεισμού!!! Αλλά και παροχή κεφαλαίου κίνησης.

Νομοθεσία, ποια νομοθεσία;

Ούτε λόγος φυσικά δεν γίνεται για την υποχρέωση της εταιρίας να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων και ο ορκωτός μάλλον το θεωρεί ήσσονος σημασίας παρά το γεγονός ότι αυτό προβλέπεται από την εταιρική νομοθεσία. Μια νομοθεσία που στην ουσία αποτελεί κουρελόχαρτο καθώς δεν τηρείται.
Ειδικότερα το άρθρο 119 παράγραφος 4 του νόμου 4548/2018 προβλέπει τα εξής:
«Σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό (1/2) του κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη λήξη της χρήσης, με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου.
Την ίδια υποχρέωση έχουν οι ελεγκτές της εταιρείας, αν το Διοικητικό Συμβούλιο δεν προβαίνει στη σύγκληση εντός της παραπάνω προθεσμίας». Αλήθεια πότε το ΔΣ ή ορκωτός ελεγκτής συγκάλεσαν συνέλευση και από ποιον ελέγχθηκαν; Προφανώς και δεν συγκάλεσαν και δεν ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες της Κεφαλαιαγοράς που ψάχνουν τις τελείες και τα κόμματα στις εκθέσεις ελέγχου του εσωτερικού ελέγχου και δεν προλαβαίνουν.
Σημειώνεται ότι η εταιρική νομοθεσία εγείρει τον κίνδυνο δικαστικής προσφυγής για λύση της εταιρίας από κάθε έχοντα έννομο συμφέρον όταν δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια αλλά και αυτό μάλλον είναι ήσσονος σημασία.
Όμως η ΑΚΡΙΤΑΣ είναι εισηγμένη εταιρία αλλά όπως φαίνεται κάποιο μαγικό χέρι κρατά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μακριά της όταν υπάρχουν εξόφθαλμα ζητήματα. Στο εξάμηνο του 2022 πάντως εμφάνισε κερδοφορία μετά φόρων 524 χιλιάδες ευρώ ή οποία ήταν μεγαλύτερη από την προ φόρων καθώς «έκλεισαν» φορολογικά ζημίες του παρελθόντος.

Πρωτοφανές … “phishing mail”

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι τα αναφερόμενα στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 2021 (στου εξαμήνου παραδόξως δεν υπάρχει αναφορά) ότι:
«Στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσεως 2022 διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης, όπου με τη μέθοδο “Phising emails” οδηγήθηκε στην κατάθεση χρηματικών διαθεσίμων ποσού 445χιλ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δεν ανήκαν σε προμηθευτή της.
Κατόπιν διαπραγματεύσεων με τον εμπλεκόμενο προμηθευτή, η Εταιρία έχει κατορθώσει να αποκαταστήσει μέρος της ζημίας κατά περίπου 180χιλ. ευρώ λόγω μερικής ανάληψης της ευθύνης από αυτόν.
Το ποσό αυτό θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του 2022 περιορίζοντας τελικά τη συνολική ζημία σε περίπου 265χιλ. ευρώ».
Το εξωφρενικό είναι ότι αναφέρουν περί ηλεκτρονικής απάτης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 που αποτελεί μεταγενέστερο χρόνο από το χρόνο δημοσίευσης και αν η εταιρία δεν έχει μαντικές ικανότητες υπάρχει ζήτημα λάθους. Ανεξάρτητα αυτού όλα αυτά που αναφέρει η εταιρία για ηλεκτρονική απάτη είναι τουλάχιστον περίεργα. Γιατί πρώτη φορά βλέπουμε προμηθευτή να αποζημιώνει μέρος της ηλεκτρονικής απάτης. Θα είχε δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εταιρία να δημοσιοποιήσει ποιος είναι αυτός ο προμηθευτής ο οποίος δεν είναι και μικρός όταν πρόκειται για κατάθεση 445 χιλιάδες ευρώ. αλήθεια ο ορκωτός έλεγξε αυτό που η εταιρία αναφέρει ως Phising Mail; Πως είναι δυνατόν να γίνεται κατάθεση με τέτοιο μέιλ όταν είναι δεδομένο πως μια εταιρία έχει τα στοιχεία των λογαριασμών του προμηθευτή. Και πως γίνεται ένας προμηθευτής να αναγνωρίζει ευθύνη όταν ένας hacker στέλνει email εμφανιζόμενος έστω και ως προμηθευτής ζητώντας να γίνει κατάθεση;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης