Τελευταία Νέα
Speculator

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Η Πρόεδρος Λαζαράκου, ο αρχιεπόπτης Γεραντώνης, το φθηνό αλεύρι και τα ακριβά πίτουρα...

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Η Πρόεδρος Λαζαράκου, ο αρχιεπόπτης Γεραντώνης, το φθηνό αλεύρι και τα ακριβά πίτουρα...

Η επιλεκτική εποπτεία, οι ποινές στα … μυρμήγκια και οι κίνδυνοι από το φούσκωμα της αγοράς

Σχετικά Άρθρα

Ερωτήματα προκαλεί η έχουσα αποκτήσει πλέον διάρκεια τακτική της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εμφανίζεται «ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στο αλεύρι» επικεντρώνοντας τις δράσεις σε ανούσιες υποθέσεις όταν την ίδια στιγμή εμφανίζεται αδιάφορη αν δεν «θάβει» στα αραχνιασμένα συρτάρια της.... υποθέσεις αυξημένης σοβαρότητας.
Και όλα αυτά συμβαίνουν με την επίκληση του απορρήτου κατά πως βολεύει κάθε φορά.
Ένα απόρρητο που γεννά αδιαφάνεια και έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου των ελεγκτών.
Η Επιτροπή εμφανίζεται να έχει ρόλο παρατηρητή ή οι υπηρεσίες της να μην κάνουν απολύτως τίποτα σε περιπτώσεις που έχει αποκαλύψει η δημοσιογραφική έρευνα γεγονός που εγείρει ερωτήματα αν κατά πόσο η περίφημη Διεύθυνση Εισηγμένων της οποίας προΐσταται ο κ Νικόλαος Γεραντώνης έχει την ικανότητα και τη θέληση να εφαρμόσει την νομοθεσία στην αγορά ή απλά κινείται σε λογικές που έχει χαράξει η Πρόεδρος κα Βασιλική Λαζαράκου η οποία για παράδειγμα πήγαινε και έφερνε επί μήνες τις καταγγελίες που είχαν γίνει για συντονισμό των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά το παρελθόν αλλά μετά το … ξέχασε ενώ οι υπηρεσίες πριν της επεσήμαιναν ότι δεν υπήρχε ζήτημα αλλά αυτή επέμενε.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Χρηματιστήριο έχει «φουσκώσει» με αυξημένη τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών και ουδείς και πολύ περισσότερο η απερχόμενη κυβέρνηση που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η επόμενη θα ήθελαν να βρουν μπροστά τους νέες Folli λόγω της περίεργης τουλάχιστον απραξίας (δεν τηρούν ούτε τους τύπους) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Φυσικά ο ρόλος των ΜΜΕ δεν είναι να κάνουν τη δουλειά τα Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά όταν φτάνουν να την κάνουν και σκανδαλώδεις πρακτικές και πράξεις να περνούν μπροστά από τα μάτια της Επιτροπής σαν να μην συμβαίνει τίποτα σημαίνει πως κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας. 

Q&R

Το BN ως γνωστόν αποκάλυψε ότι η Q&R παρανόμως όρισε μέλος της Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της. Λίγο μετά το δημοσίευμα οι Υπηρεσίες της Επιτροπής ψάχνονταν να δουν τι συμβαίνει (μάλλον δεν είχαν μπει στον κόπο να διαβάσουν τις ίδιες τις ανακοινώσεις της Q&R) και το απόγευμα η εταιρία ανακοίνωσε «ότι, με την από 23.05.2023 απόφαση του επανήλθε και σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου, όρισε ως νέο μέλος της Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Δημήτριο Γεωργόπουλο, και ακύρωσε την προηγούμενη από 12.05.2023 απόφασή του με την οποία είχε ορίσει ως μέλος της Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων την κα  Αγγελική Λαγού σε αντικατάσταση της  παραιτηθείσας κας Σταματίνα Δοκοπούλου» Συμπλήρωσε δε «ότι η Επιτροπή Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων με την κα Αγγελική Λαγού στην σύνθεσή της δεν συνεδρίασε και δεν έλαβε καμία απόφαση». Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε το δημοσίευμα του ΒΝ δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για όχληση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ανακοίνωση της εταιρίας. Άραγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν εκείνη που έδωσε τις οδηγίες στην εταιρία να … πέσει στα μαλακά η υπόθεση;

Όμως η  υπόθεση Q&R αποτελεί το έλασσον όταν έχουν προηγηθεί άλλες υποθέσεις που γεννούν πιο σοβαρά ζητήματα. 

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ

Υπόθεση πρώτη η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ όπου στην κυριολεξία κανένας δεν ξέρει τι έχει γίνει με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την αύξηση. To BN με δύο δημοσιεύματα ανέδειξε το ζήτημα αλλά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνουν σα να μην συμβαίνει τίποτα και χθες η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2022 είχε κεφάλαια από την αύξηση 12,1 εκ ευρώ δηλαδή είχε δαπανήσει 4,1 εκ ευρώ ενώ σε προηγούμενη ανακοίνωση ισχυρίστηκε ότι δαπάνησε 3 εκ ευρώ ενώ και ο λογαριασμός των ταμειακών ορών σε σχέση με αυτά που ανακοινώνει η εταιρία δεν βγαίνει. Ωστόσο η περίπτωση ΜΠΛΕ ΚΕΡΔΟΣ έχει και άλλα ντεσού όπως η ίδια η διαδικασία εισαγωγής που έγινε με πατέντα ιδιωτικής τοποθέτησης πριν την αύξηση για να «δικαιολογηθεί» η διασπορά η οποία μετά την εισαγωγή μειώνεται είτε με αγορές ιδίων μετοχών είτε με αγορές από τους βασικούς μετόχους. Ακόμα και ο τρόπος που γίνεται η αγορά ιδίων μετοχών εγείρει ζητήματα τα οποία προφανώς δεν απασχολούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις περίφημες άτεγκτες υπηρεσίες της παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές ιδίων υπερβαίνουν συχνά πυκνά το 50% της συναλλακτικής δραστηριότητας.

ΑΚΡΙΤΑΣ

Μια άλλη υπόθεση είναι αυτή της Ακρίτας όπου το BN αποκάλυψε ότι ο μέτοχος που εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας έχει πάψει να υφίσταται ως νομική οντότητα από τις αρχές του 2022. Δηλαδή έχουμε δήλωση ενός μετόχου που δεν υπάρχει αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Όπως έκανε ότι δεν κατάλαβε όταν της κοινοποιήθηκε καταγγελία παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από την εισηγμένη. Ακόμα και αν ήθελε υποτεθεί ότι η καταγγελία δεν είχε βάση και ότι αρμοδιότητα ελέγχου των τιμολογίων έχουν οι φορολογικές αρχές δεν έπρεπε να ερωτηθεί η εταιρία να εκφράσει τη θέση της έναντι του επενδυτικού κοινού; Άραγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προστατεύει ή όχι τη διοίκηση της Ακρίτας από τον κίνδυνο να αποδειχτεί (αν η καταγγελία επιβεβαιωθεί) ότι παρείχε ανακριβή πληροφόρηση προς τους επενδυτές; Και τι θα πράξει αν η καταγγελία να επιβεβαιωθεί; 

ΙΛΥΔΑ

Στην περίπτωση της Ίλυδα προφανώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί απολύτως λογικό να έχει μετρητά σε χαρτονομίσματα η εταιρία στο ταμείο της ύψους 643 χιλιάδες λες και είναι super market και προφανώς οι ελεγκτές της δεν βλέπουν ότι εγείρονται ζητήματα που θα πρέπει να ελεγχθούν και τα οποία μπορεί να δει και πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής.

ΔΡΟΜΕΑΣ

Στην περίπτωση της Δρομέας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεμπέρδεψε στέλνοντας μια επιστολή και λαμβάνοντας μια απάντηση  για μια υπόθεση που δεν έχει προηγούμενο δηλαδή να υπογράφει ορκωτός που ανήκει σε άλλη εταιρία από αυτήν που έχει αναλάβει τον έλεγχο και η υπογραφή να μπαίνει ως να ήταν ορκωτός της εταιρίας από την οποία είχε φύγει. Ρώτησε άραγε την ΕΛΤΕ πρώτον αν υπήρχε αίτημα με το πρωτόκολλο που αναφέρει η Δρομέας και που προβλέπονται όλα αυτά που έχουν γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση από τους ορκωτούς; 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Τελευταία από τις πρόσφατες υπόθεση η περίπτωση της Σαράντης και της Λενίδι η οποία φύτρωσε στις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένες ως συνδεδεμένη (μαζί με τις θυγατρικές της) από τις 5 Αυγούστου του 2022 χωρίς καμία προφανή αιτιολόγηση και αφού το BN είχε εντοπίσει την υπόθεση προγενέστερα αλλά και τις συναλλαγές με την εισηγμένη οι οποίες δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι γίνονταν με όρους κανονικότητας. Στη Σαράντης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη χαλαρότητα γεγονός που γεννά εύλογα ερωτήματα δεδομένου ότι η υπόθεση Λενίδι δεν είναι η μοναδική καθώς ακόμα και στην πώληση της Estee Lauder η ενημέρωση των επενδυτών όπως εδόθη με την αρχική ανακοίνωση δημιουργούσε ανακριβείς εντυπώσεις ενώ και οι προβλέψεις της εταιρίας για τον τρόπο κάλυψης των απωλειών μεγεθών από την πώληση δεν μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα  προς μίμηση. Σημειώνεται ότι η Σαράντης είναι μια εταιρία που έχει θεσμικούς επενδυτές εγχώριους και ξένους στο μετοχολόγιό της.

Τα παρατράγουδα με MLS

Το BN θα μπορούσε να απαριθμήσει και άλλες υποθέσεις. Αλλά δεν μπορεί να προσπεράσει την υπόθεση της MLS όπου είχαμε το απίστευτο φαινόμενο να αμφισβητεί ακόμα και το πόρισμα της ΕΛΤΕ τοις πράγμασι ορίζοντας μια συμβουλευτική εταιρία να κάνει έλεγχο και δίνοντας απεριόριστο χρόνο στην οικογένεια Καματάκη να μοιράσει υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και στο τέλος οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι να λάβουν το μηδέν. Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει χαρακτηριστικά Folli Follie καθώς είχαμε παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων και πέρασε αβρόχοις ποσι με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της κας Λαζαράκου προσωπικά. Και ενώ μπορούσε να κάνει χρήση του δικαιώματος να ορίσει διοίκηση ουδέποτε το έκανε αφήνοντας τους επενδυτές στο έλος του Θεού.

Ποινές στα … μυρμήγκια

Φυσικά τιμώρησε το Λεβεντέρη και τη Λανακάμ γιατί παραβίασαν το νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση δείχνοντας τα δόντια της στα μυρμήγκια του Χρηματιστηρίου ενώ ο πολύς κύριος Νίκος Γεραντώνης απασχολήθηκε επί μακρόν με τις υποχρεώσεις εταιριών που βρίσκονταν σε επιτήρηση και σε πτωχευτική διαδικασία για να μπορεί να έχει και ένα επιχείρημα όταν έλθει η «κακιά η ώρα» ότι δεν προλαβαίνει να ελέγξει τα πάντα λόγω έλλειψης ανθρωπίνων πόρων.

Αν κάποιος ανατρέξει στο παρελθόν μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι τέτοια φαινόμενα σπανίως παρατηρούνταν ακόμα και στην περίοδο Γκότση δηλαδή να έχουμε συστηματική αλλά και επιλεκτική απραξία για περιπτώσεις όπου η χρηματιστηριακή νομοθεσία παραβιάζεται. Και φαίνεται ότι ο κ. Γιώργος Ζαββός είχε χίλια δίκαια όταν επιχείρησε να αλλάξει τον τρόπο της λειτουργίας της Επιτροπής αλλά δεν πρόλαβε γιατί απομακρύνθηκε για να χαρεί και η κα Λαζαράκου (αλλά και οι υπάλληλοι) που πλήρωσε εξωτερικό δικηγόρο με τα χρήματα της Επιτροπής για να αντικρούσει τις αλλαγές που προωθούσε τότε ο κ. Ζαββός και οι οποίες μετά εξαφανίστηκαν από τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

ΥΓ: Το Μάιο του 2020 το BN είχε αποκαλύψει μια αρκετά σοβαρή υπόθεση με τα Πλαστικά Κρήτης την οποία μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ. Άραγε μπορούν να μας πληροφορήσουν τι ενέργειες έγιναν τόσο ο κ. Γεραντώνης όσο και η κα Λαζαράκου;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης