Τελευταία Νέα
Speculator

Το σκάνδαλο της δομής της κρατικής χρηματοδότησης στην Aegean και η ζημία των 34,6 εκατ. ευρώ που βαφτίστηκε όφελος

Το σκάνδαλο της δομής της κρατικής χρηματοδότησης στην Aegean και η ζημία των 34,6 εκατ. ευρώ που βαφτίστηκε όφελος
Σήμερα οι ιδιώτες μέτοχοι της Aegean έχουν μια υπεραξία τεράστια της τάξεως των 150 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ και το δημόσιο είναι δεσμευμένο να βγει πακέτο από την εταιρία χωρίς κέρδος.
Γιατί αν είχε αγοράσει μετοχές αξίας 120 εκ ευρώ τότε με αύξηση κεφαλαίου σήμερα τα κέρδη του θα ήταν αστρονομικά.
Σκάνδαλο ή συνήθης πρακτική;
Πόσο λογικό είναι να παρέχεται κρατική στήριξη σε μια εταιρία και η αποπληρωμή της να εξαρτάται από τον κίνδυνο που αναλαμβάνει ο πάροχος της βοήθειας και εν προκειμένω το ελληνικό δημόσιο;
Φυσικά τα ερωτήματα αφορούν την υπόθεση Aegean όπου το ελληνικό δημόσιο ετοιμάζεται μετά την εξαγορά των warrants από την εταιρία να εισπράξει 85,4 εκ ευρώ από τα 120 εκ ευρώ που παρείχε πριν από περίπου δυόμισι χρόνια.
Και η Aegean από την πλευρά της να έχει καθαρό όφελος 34,6 εκ ευρώ το οποίο έχουν πληρώσει οι Έλληνες φορολογούμενοι χωρίς άμεσο όφελος πλην μόνο το ότι το γεγονός πως η εταιρία στηρίχθηκε είχε ως συνέπεια να είναι σήμερα παραγωγική για την Εθνική Οικονομία και να αποδίδει τεράστια ποσά σε φόρους.
Μπορεί επίσης κάποιος να ισχυριστεί ότι τα 34,6 εκ ευρώ είναι ενός είδους αποζημίωση για το γεγονός ότι η εταιρία δεν επιτρεπόταν να λειτουργεί στην περίοδο του κορωνοϊού και για λόγους δημόσιας υγείας κατέγραψε τεράστιες ζημίες όπως βέβαια και πλήθος ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών.

Η επιτομή του λαϊκισμού από Χατζηδάκη

Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να ασκήσει τα δικαιώματά του το δημόσιο ήλθε σε μια περίοδο όπου η μετοχή βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.
Αυτό όμως δεν του δίνει το δικαίωμα να πανηγυρίζει και να βαφτίζει το κρέας ψάρι μιλώντας για όφελος του δημοσίου γιατί άκουσον άκουσον είχε τιμή 5,5 ευρώ η μετοχή όταν δόθηκε η στήριξη.
Οι πανηγυρισμοί του κ. Χατζηδάκη αποτελούν επιτομή του λαϊκισμού καθώς επιχειρεί να παρουσιάσει ως όφελος τα 85,4 εκ ευρώ καταπίνοντας αμάσητη την δωρεάν επιχορήγηση των 34,6 εκ ευρώ που δόθηκε με χρήματα των φορολογουμένων.
Φυσικά η απόφασή του για άσκηση των δικαιωμάτων σε ότι αφορά στο χρόνο που έγινε δεν μπορεί να κριθεί γιατί είναι τουλάχιστον επικίνδυνο το δημόσιο να παίζει με εταιρικό ρίσκο καθώς σήμερα η Aegean μπορεί να πνίγεται στα κέρδη αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει αύριο δεδομένου ότι οι αερομεταφορές αποτελούν έναν πολύ υψηλού ρίσκου κλάδου. Και είναι τυχερό το ελληνικό δημόσιο που παίρνει με τους όρους που έδωσε τη χρηματοδότηση τα 85,4 εκ ευρώ γιατί θα μπορούσε η εταιρία να μην έχει τόσο καλές επιδόσεις και η μετοχή να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο προφήτης Κουκουλόπουλος

Αυτό δεν το κατάλαβε το ΠΑΣΟΚ που δια του κυρίου Κουκουλόπουλου ανέφερε το εξής καταπληκτικό.
Ότι «λίγο αργότερα να ασκούσε το δικαίωμά του το Δημόσιο, θα είχε επιτύχει πλήρη ανάκτηση των 120 εκατομμυρίων ευρώ, γιατί η μετοχή της Aegean λογικά λόγω της εξέλιξης των αεροπορικών κινήσεων και του τουρισμού διαρκώς ανεβαίνει». Η ρήση αυτή θυμίζει τις αλήστου μνήμης εποχές του 1999 όπου κατά τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου
«Η πτώση στο Χρηματιστήριο είχε ημερομηνία λήξης» και δείχνει ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μάθει τα βασικά ότι οι προφητείες δεν έχουν καμία θέση στο Χρηματιστήριο.
Το παραπάνω πολιτικό παιγνίδι έρχεται να καταδείξει ένα και μόνο πράγμα.
Ότι δια σοφιστειών η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση επικεντρώνονται στο σήμερα και όχι από που ξεκινήσαμε για να φτάσουμε στην άσκηση των warrants.


Αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο

Και το σκάνδαλο στην Aegean είναι ότι το κράτος έδωσε 120 εκ ευρώ υποχρεώνοντας και σωστά τους μετόχους της εταιρίας να βάλουν άλλα 60 εκ ευρώ αλλά τα χρήματα που έδωσε δεν μεταφράστηκαν σε μετοχές αλλά σε δυνητικές μετοχές και μάλιστα με δεμένα τα χέρια μέχρι και τον Ιούλιο του 2023.
Δηλαδή σε απλά ελληνικά πήρε το ρίσκο της εταιρίας χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα αν τα πράγματα πήγαιναν στραβά.
Αν η Aegean κατέρρεε ή συρρικνωνόταν και υποθετικά η μετοχή είχε 2,2 ευρώ τότε το ελληνικό κράτος θα είχε χάσει 120 εκ ευρώ και δεν θα είχε κανένα δικαίωμα στην εταιρία.
Οι μέτοχοι της εταιρίας που έβαλαν τα 60 εκ ευρώ δεν θα είχαν χάσει όλα τους τα χρήματα αλλά θα είχαν μια υποαξία 18,75 εκ ευρώ ή σε ποσοστό 31,25%.
To εξωφρενικό ήταν ότι το δημόσιο για να αποκτήσει μετοχές θα έπρεπε να πληρώσει και επιπλέον 33,2 εκ ευρώ!

Σήμερα οι μέτοχοι έχουν μια υπεραξία τεράστια της τάξεως των 150 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ και το δημόσιο είναι δεσμευμένο να βγει πακέτο από την εταιρία χωρίς κέρδος.
Γιατί αν είχε αγοράσει μετοχές αξίας 120 εκ ευρώ τότε με αύξηση κεφαλαίου σήμερα τα κέρδη του θα ήταν αστρονομικά.
Και φυσικά δεν θα μπορούσε κανένας Κουκουλόπουλος να πει περιμένετε να ανέβει η μετοχή καθώς η απόδοση θα ήταν εξωφρενική.
Τα μεγέθη αυτά μιλούν από μόνα τους.
Και δείχνουν ότι το σκάνδαλο δεν είναι η σήμερα το πως και με ποιο τρόπο ασκούνται τα warrants αλλά με ποιο τρόπο δόθηκε η βοήθεια ώστε το δημόσιο όχι για να πάρει τα χρήματά του πίσω η μετοχή θα έπρεπε στην κυριολεξία να απογειωθεί και να έχει μέση τιμή 14,78 ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης