Τελευταία Νέα
Speculator

Επιβεβαίωση ΒΝ: Κανονισμός για το μέλλον από την ΕΧΑΕ - «Τα αστεία με τη διασπορά» συνεχίζονται ως το 2026

Επιβεβαίωση ΒΝ: Κανονισμός για το μέλλον από την ΕΧΑΕ - «Τα αστεία με τη διασπορά» συνεχίζονται ως το 2026
Στο bras - de - fer  ΕΧΑΕ-Κεφαλαιαγοράς νίκησε η δεύτερη χρυσώνοντας το χάπι των αλλαγών που θα έχουν όμως ισχύ στο απώτερο μέλλον και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα εφαρμοστούν...
Σε πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών του ΒΝ για το χρόνο εφαρμογής του νέου Κανονισμού του ΧΑ (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της 27ης Μαρτίου https://www.bankingnews.gr/speculator/articles/729227/perna-apo-tin-kefalaiagora-o-neos-kanonismos-tou-x-a-pou-tha-efarmostei-meta-to-telos-tou-2026) προέβη σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος.
Ο Κανονισμός που υποτίθεται ότι θα εφαρμοζόταν από το 2024 ουσιαστικά δεν πρόκειται να τύχει εφαρμογής πριν από το 2026 και αυτό μάλιστα με πολλά ερωτηματικά.
Έτσι φαίνεται ότι στο bras - de - fer  ΕΧΑΕ-Κεφαλαιαγοράς νίκησε η δεύτερη χρυσώνοντας το χάπι των αλλαγών που θα έχουν όμως ισχύ στο απώτερο μέλλον και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα εφαρμοστούν.
Ειδικότερα ενώ τα κριτήρια επαρκούς διασποράς παραμένουν 15% για κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 εκ ευρώ και 25% για κεφαλαιοποίηση κάτω από 200 εκ ευρώ οι ενδιάμεσες διατάξεις ουσιαστικά απαλύνουν το κριτήριο και τις συνέπειες και το «τέρμα τα αστεία» που είχε αναφέρει τον περασμένο Οκτώβριο ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ προκύπτει ότι είναι κενό περιεχομένου.
Συγκεκριμένα από τα κριτήρια εξαιρούνται οι εταιρίες που μετέχουν στην κατηγορία υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Και αυτό από μόνο του απαλλάσσει εταιρίες με χαμηλή διασπορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 39 εταιρίες σύμφωνα με τα αρχεία που εμφανίζει στην ιστοσελίδα της η ίδια η ΕΧΑΕ που κατατάσσονται σήμερα στην Κατηγορία Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας περιλαμβάνονται η Austriacard, η Cenergy και η Βιοχάλκο.
Επίσης για τις υφιστάμενες εταιρίες του ΧΑ ο πρώτος έλεγχος του κριτηρίου ρευστότητας θα γίνει τον Ιούνιο του 2025 και οι εταιρίες θα έχουν ως περιθώριο να επιλύσουν το πρόβλημα 6 συν 6 δηλαδή 12 μήνες ή μέχρι τον Ιούνιο του 2026.
Επιπλέον οι εταιρίες θα μπορούν να μένουν υπό καθεστώς επιτήρησης για δύο έτη δηλαδή φτάνουμε στο 2028 και για να μπουν σε αναστολή και να διαγραφούν από το ΧΑ θα πρέπει να έχουν διασπορά κάτω του 10%.
Πέραν αυτού η διασπορά υπολογίζεται για όλους σε επίπεδα κάτω του 5% γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και με εικονικό σπάσιμο μέσω funds διεθνών οίκων όπου δεν ελέγχεται ο τελικός επενδυτής μια εταιρία θα μπορεί να μείνει το ΧΑ έστω και δεν έχει πραγματική διασπορά.
Στην πραγματικότητα πάντως η ουσιαστική αλλαγή είναι η εισαγωγή εταιριών στην Κύρια Αγορά μόνο αν έχουν κεφαλαιοποίηση 40 εκ ευρώ χωρίς όμως ποινές για όσους η κεφαλαιοποίηση είναι χαμηλότερη όπως αρχικά είχε αναφερθεί και η κατάργηση του κριτηρίου της κερδοφορίας και του φορολογικού πιστοποιητικού.
Τα δύο τελευταία τουλάχιστον ξενίζουν ως προς τη σκοπιμότητά τους.
Επιπλέον ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα του ΧΑ να μεταφέρει εταιρίες εκτός Κύριας Αγοράς σε άλλο Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης που προφανώς είναι η Εναλλακτική Αγορά αλλά για αυτό θα πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.
Αναλυτικότερα οι αλλαγές που ανακοίνωσε χθες το ΧΑ είναι οι εξής:

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση που πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο μια εταιρεία για να δικαιούται να εισαχθεί με μικρότερο ποσοστό διασποράς από το 25%, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να υπολείπεται του 15%.
Κερδοφορία: Καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας.
Κεφαλαιοποίηση:  Νέο κριτήριο εισαγωγής: ελάχιστη κεφαλαιοποίηση  40 εκατ. ευρώ
Φορολογικός έλεγχος: Καταργείται το απαιτούμενο φορολογικό πιστοποιητικό.
Διασπορά
Η διασπορά θα θεωρείται επαρκής όταν:
▪ Είναι τουλάχιστον 25% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση < €200 εκατ.
▪ Είναι τουλάχιστον 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση > €200 εκατ.
Τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται αν η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στην κατηγορία της Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας.
Η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται 2 φορές το χρόνο (δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο).
Σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς θα παρέχεται προθεσμία 6+6 μηνών για αποκατάσταση.

Επιτήρηση

Προστίθεται ως νέο κριτήριο υπαγωγής στην Κατηγορία Επιτήρησης η μη τήρηση επαρκούς διασποράς σε συνεχή βάση από τις εισηγμένες εταιρείες.
Περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μιας εταιρείας στην Κατηγορία Επιτήρησης στα 2 έτη.

Αναστολή διαπραγμάτευσης

Περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μιας μετοχής σε καθεστώς αναστολής σε ένα έτος.
Η αναστολή επέρχεται
όταν οι μετοχές παραμένουν στην Κατηγορία Επιτήρησης για > 2 έτη,
όταν η διασπορά μιας μετοχής παραμείνει <10% μετά την παρέλευση των προθεσμιών που θέτει ο Κανονισμός (6+6 μήνες) για την αποκατάσταση της διασποράς της.
όταν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί σε ερώτημα του Χρηματιστηρίου εντός της ορισθείσας προθεσμίας ή όταν το Χρηματιστήριο κρίνει ότι η σχετική απάντηση δεν είναι πλήρης, επαρκής ή τεκμηριωμένη.
Δυνατότητα διαγραφής μετά το πέρας των 6 μηνών σε Αναστολή, εν αντιθέσει με τους 18 μήνες που προβλέπει ο υφιστάμενος Κανονισμός. Επίσης δίνεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας των 6 μηνών για ένα ακόμα εξάμηνο, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη.

Διαγραφή εταιρειών που οι μετοχές τους έχουν τεθεί σε αναστολή επειδή η διασπορά είναι < 10%.

Εν τω μεταξύ ο κ. Κοντόπουλος υπεραμύνθηκε της ένταξης του ΧΑ στις ώριμες αγορές καθώς έτσι θα έχουμε
1. Καλύτερες αποτιμήσεις για τις εισηγμένες εταιρείες
2. Αυξημένη πρόσβαση της αγοράς μας στην επενδυτική κοινότητα
3. Μείωση της μεταβλητότητας
4. Αύξηση της ρευστότητας
Με βάση δε τις επικοινωνίες που υπάρχουν με τους διεθνε
ίς οίκους εκτίμησε ότι πιο κοντά στο να εντάξουν το ΧΑ στις ώριμες αγορές είναι οι S&P και MSCI.
Ωστόσο αυτό θα πάρει χρόνο καθώς θα προηγηθεί η ένταξη σε watch list και στη συνέχεια η ανακοίνωση της ημερομηνίας εισαγωγής.
Μπορεί το ΧΑ να εντάσσεται για άλλους στις ώριμες και σε άλλους στις αναδυόμενες αγορές για ένα σημαντικό διάστημα.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης