Τελευταία Νέα
Speculator

Μοντέλο… Μπουσουλέγκα από τον ρουσφετολόγο Χατζηδάκη - Η πολυθεσίτισσα διευθύντρια του γραφείου του και η «νομιμότητα»

Μοντέλο… Μπουσουλέγκα από τον ρουσφετολόγο Χατζηδάκη - Η πολυθεσίτισσα διευθύντρια του γραφείου του και η «νομιμότητα»
Μετά το Μέγαρο Μουσικής και τον Κωτσόβολο την διορίζει στον ΟΤΕ - Οι προβλέψεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα
Εραστής του ρουσφετιού και κινούμενος στα όρια της νομιμότητας, αν όχι εκτός αυτής, αποδεικνύεται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης που ετοιμάζεται να προσφέρει μια ακόμα θέση στη διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του κα Χριστίνα Μπουσουλέγκα.
Η κα Χριστίνα Μπουσουλέγκα που επί χρόνια είναι «προστατευόμενη» του κ. Κωστή Χατζηδάκη (τη διόρισε το 2013 Αντιπρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ενώ ήταν διευθύντρια και του ιδιαίτερου γραφείου του όταν ήταν Υπουργός Εργασίας, ενώ νωρίτερα όταν ήταν Υπουργός Περιβάλλοντος την είχε αποσπάσει σε προσωρινή ομοιόβαθμη θέση με αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο γραφείο του) θεωρητικά υπηρετεί ως Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου ειδικότητας Ε.Ε.Π. Νομικών της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού της βίου το έχει περάσει σε Υπουργικά Γραφεία και διορισμένες θέσεις.

Της … πολυθεσίας

Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό για τον κ. Χατζηδάκη, αφού την έχει προτείνει ως εκπρόσωπο του νέου ΔΣ του ΟΤΕ που θα επικυρωθεί στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 28 του μηνός.
Προηγουμένως βέβαια, η κα Μπουσουλέγκα που προφανώς κατά τον κ. Χατζηδάκη είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα, έχει εξασφαλίσει και άλλες θέσεις σε ΔΣ. Συγκεκριμένα από το 2019 με την αλλαγή κυβέρνησης η κα Μπουσουλέγκα τοποθετήθηκε στο ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής ενώ πρόσφατα (εντός του Απριλίου) τοποθετήθηκε και στο ΔΣ της Κωτσόβολος -θυγατρικής πλέον της ΔΕΗ (στην οποία το Υπουργείο Οικονομικών δια μέσω του Υπερταμείου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος).
Πέραν του γεγονότος ότι η κα Μπουσουλέγκα πρόκειται μετά τις 28 του μήνα συμμετέχει σε τρία ΔΣ (εκτός κι αν έχει παραιτηθεί ή παραιτηθεί από την Κωτσόβολος πράγμα που δεν προκύπτει από το ΓΕΜΗ) λαμβάνοντας παχυλές αμοιβές (στον ΟΤΕ για παράδειγμα η μηναία μεικτή αποζημίωση του μη εκτελεστικού μέλους είναι 4800 ευρώ μεικτά ενώ αν είναι και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου λαμβάνει επιπρόσθετα άλλα 2.200 ευρώ).

Σύγκρουση συμφερόντων

Σε περίπτωση πάντως που δεν έχει παραιτηθεί από την Κωτσόβολος (αν έγινε αυτό προφανώς τα χρήματα από το ΔΣ του ΟΤΕ είναι πολύ περισσότερα) πράγμα που δεν προκύπτει επαναλαμβάνουμε από το ΓΕΜΗ προκύπτουν και άλλα ζητήματα. Και αυτό διότι πρώτον πρόκειται για δύο εταιρίες που ναι μεν έχει έμμεση μετοχική συμμετοχή το ΥΠΟΙΚ αλλά είναι και εποπτεύουσα αρχή και, δεύτερον και σημαντικότερο, η Κωτσόβολος είναι ανταγωνιστική εταιρία προς το δίκτυο Γερμανός του ομίλου ΟΤΕ.
Είναι δε απορίας άξιον πως οι δύο εταιρίες αν το γνωρίζουν αποδέχονται να έχουν μέλος στο ΔΣ του που είναι και στο ΔΣ ανταγωνιστή.
Και είναι ερωτηματικό αν το γνωρίζουν καθώς στο βιογραφικό της κας Μπουσουλέγκα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΤΕ εν όψει της Γενικής Συνέλευσης το βιογραφικό της κας Μπουσουλέγκα δεν περιλαμβάνει καμία άλλη ιδιότητα πλην τη διευθύντριας του ιδιαίτερου γραφείου του κ. Χατζηδάκη. Δεν περιλαμβάνει επίσης αναφορά στην Κωτσόβολος δηλαδή αν είναι πρώην μέλος σε περίπτωση που έχει παραιτηθεί. Δεδομένου ότι το βιογραφικό της κας Μπουσουλέγκα προφανώς συντάχθηκε και κατατέθηκε από την ίδια, είναι απορίας άξιον γιατί αποκρύπτονται οι άλλες ιδιότητες.
Τυχαία ή επί σκοπού;
Πέραν αυτού με δεδομένο ότι η κα Μπουσουλέγκα είναι υπάλληλος του δημοσίου προκύπτει και ένα ερώτημα αν συμβαδίζει με τις προβλέψεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα το γεγονός ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, ανήκει στην ομάδα Α των μελών του ΔΣ της Κωτσόβολος που με την υπογραφή τους μπορούν να δεσμεύουν την εταιρία έναντι τρίτων. Σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, απαγορεύεται ο υπάλληλος να μετέχει σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης ή κοινοπραξία ή να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας ή διαχειριστής οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ουσιαστικά η κα Μπουσουλέγκα έχει αρμοδιότητες διαχειριστή. Και ακόμα και αν έχει παραιτηθεί προκύπτουν ερωτήματα παράβασης του κώδικα δημοσίου υπαλλήλων.
Πέραν αυτού σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή του υπαλλήλου του δημοσίου σε εταιρία απαιτείται να λάβει άδεια και προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η άδεια είναι:

Α) η συμμετοχή του να συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και
Β) η συμμετοχή του να μην παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του.

Η άδεια χορηγείται στους υπαλλήλους του δημοσίου από τον οικείο υπουργό και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης και αν δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου διοίκησης. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει πρώτα να έχει δοθεί σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Άραγε όλα αυτά έχουν επισυμβεί με τις θέσεις που κατέχει, κατείχε ή πρόκειται να αναλάβει η κα Μπουσουλέγκα;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης