Εξαιρετικά επικίνδυνο να φας αυτά τα πέντε ψάρια
Τα ποτάμια και λίμνες προσφέρουν εντυπωσιακά τοπία, καθαρά νερά και πλούσια ιχθυοπανίδα.
Όμως, κάποιες φορές, ο φαινομενικά νόστιμος μεζές μπορεί να κρύβει... δηλητήριο.
Σε αντίθεση με τη γνωστή ιαπωνική φούγκου, η Ρωσία φιλοξενεί λιγότερο γνωστά – αλλά εξίσου επικίνδυνα – ψάρια.
Η μαρίνκα, που ζει σε ορεινά ποτάμια, φέρει δηλητηριώδες χαβιάρι την περίοδο της αναπαραγωγής.
Το ίδιο και το τέμπλ, όπου τοξίνες εντοπίζονται ακόμα και στις μεμβράνες της κοιλιάς.
Ο ουσάτς, δημοφιλής σε μαγειρικές συνταγές, μετατρέπεται σε τοξικό πιάτο κατά την αναπαραγωγή.
Ο λευκός αμούρ κρύβει το δηλητήριο στη χολή του, ενώ ο οσμάν θεωρείται δηλητήριο που περπατά την άνοιξη.
Αυτές οι φυσικές τοξίνες δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα, και έχουν προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις.
Πρόταση: Αν δεν είσαι σίγουρος για το είδος ή την εποχή, καλύτερα να αφήσεις το ψάρι στο νερό.
Γιατί η φύση έχει γεύσεις – αλλά και παγίδες.
www.bankingnews.gr
Όμως, κάποιες φορές, ο φαινομενικά νόστιμος μεζές μπορεί να κρύβει... δηλητήριο.
Σε αντίθεση με τη γνωστή ιαπωνική φούγκου, η Ρωσία φιλοξενεί λιγότερο γνωστά – αλλά εξίσου επικίνδυνα – ψάρια.
Η μαρίνκα, που ζει σε ορεινά ποτάμια, φέρει δηλητηριώδες χαβιάρι την περίοδο της αναπαραγωγής.
Το ίδιο και το τέμπλ, όπου τοξίνες εντοπίζονται ακόμα και στις μεμβράνες της κοιλιάς.
Ο ουσάτς, δημοφιλής σε μαγειρικές συνταγές, μετατρέπεται σε τοξικό πιάτο κατά την αναπαραγωγή.
Ο λευκός αμούρ κρύβει το δηλητήριο στη χολή του, ενώ ο οσμάν θεωρείται δηλητήριο που περπατά την άνοιξη.
Αυτές οι φυσικές τοξίνες δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα, και έχουν προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις.
Πρόταση: Αν δεν είσαι σίγουρος για το είδος ή την εποχή, καλύτερα να αφήσεις το ψάρι στο νερό.
Γιατί η φύση έχει γεύσεις – αλλά και παγίδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών